Çdo 2000 hapa në ditë përmirësojnë shëndetin tuaj

Për çdo 2000 hapa që bëni çdo ditë, rreziku juaj për vdekje të parakohshme mund të bjerë me 8 deri në 11%, sipas hulumtimit të botuar në revistën JAMA Internal Medicine.

Së bashku me rezultatet nga një studim përkatës, i botuar në JAMA Neurology, studiuesit zbuluan gjithashtu se ecja më shumë, duke grumbulluar afërsisht 10,000 hapa në ditë, lidhej me një reduktim të shfaqjes së sëmundjeve kardiovaskulare (përfshirë sëmundjet e zemrës, goditjen në tru dhe atakët kardiakë), 13 lloje të kancerit dhe demencës.

Të dy studimet përfshinin rreth 78,500 pjesëmarrës, të gjithë të moshës së mesme dhe të vjetër, të cilët mbanin një pajisje në kyçin e dorës për të matur aktivitetin fizik dhe shëndeti i të cilëve u monitorua për një mesatare prej shtatë vjetësh. Bërja e 10,000 hapave në ditë (afërsisht 6 deri në 8 kilometra, në varësi të hapit të një personi) është bërë një qëllim i zakonshëm i shëndetit dhe fitnesit.

Studimet e reja, megjithatë, zbuluan se përfitimet shëndetësore mund të arrihen edhe duke ndërmarrë më pak hapa. Për shembull, ecja me rreth 9,800 hapa në ditë u zbulua se ul rrezikun e demencës me rreth 50%, por rreziku i demencës u ul me 25% për ata që ecnin deri në 3,800 hapa në ditë.

Gjithashtu, ecja me një ritëm më të shpejtë, ose rritja e intensitetit me anë të ecjes me forcë, për shembull, u zbulua se gjithashtu kishte përfitime shëndetësore, me intensitet që përforcon rezultatet. Ecja me një ritëm më të shpejtë lidhej me një rrezik më të ulët për demencë, sëmundje të zemrës, kancer dhe vdekje të hershme, përtej përfitimit të grumbulluar për numrin e hapave të përditshëm.

Burimi: The Washington Post
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here