Çiftet që kombinojnë financat janë më të lumtur. Pra, pse të mos e bëjnë më shumë çifte?

Llogaritë e përbashkëta bankare kanë rreziqe që pengojnë shumë partnerë

Të gjitha çiftet bashkojnë pasurinë e tyre. Vetëm disa zgjedhin të bashkojnë edhe financat e tyre.

Mund të mos duket një pyetje aq e ngutshme sa kur të takoni prindërit ose nëse do të krijoni një familje, por vendosja për të transferuar paratë së bashku mund të ketë një ndikim të madh në pasurinë e ardhshme. Çiftet që kombinojnë llogaritë bankare, karta krediti dhe investimi janë më të lumtur në terma afatgjatë dhe zbulojnë se bashkimi i burimeve ndihmon në hapjen e rrugës drejt momenteve tradicionale të parave, si blerja e një shtëpie dhe kursimi për daljen në pension, kanë gjetur studimet.

Çiftet e martuara kanë katër herë më shumë pasuri se çiftet e pamartuara që jetojnë së bashku, dhe studiuesit theksojnë kombinimin e financave si një arsye pse.

Pra, pse më shumë çifte nuk i bashkojnë financat?

Me një masë, 43% e çifteve thanë se kanë vetëm llogari të përbashkëta bankare, sipas një sondazhi të vitit 2022 nga CreditCards.com. 34% e çifteve në të njëjtin sondazh kanë një përzierje llogarish të përbashkëta dhe të ndara, dhe 23% i mbajnë financat e tyre krejtësisht të ndara.

Zgjedhja shpesh varet nga mënyra se si njerëzit vlerësojnë rreziqet dhe përfitimet. Nëse një çift ndahet ose divorcohet, financat e përbashkëta mund të jenë më të vështira për t’u shkëputur dhe paratë e fituara me vështirësi të një personi mund të humbasin në shpërbërjen pasuese të asaj që konsiderohet “e juaja” kundrejt “e tyre“.

Ka disa avantazhe për bashkimin e llogarive, sipas hulumtimit nga Emily Garbinsky, profesore e asociuar e marketingut dhe shkencëtarja e sjelljes në Universitetin Cornell dhe Joe Gladstone, një asistent profesor i marketingut që studion vendimet e konsumatorëve në Universitetin e Kolorados në Boulder. Hulumtimi i tyre tregon se çiftet që ndajnë para gjithashtu mburren me kënaqësi më të madhe në marrëdhënie. Përveç përfitimeve të aksesit në një grup më të madh asetesh, kombinimi i financave çon në një ndjenjë më të madhe përgjegjësie, pasi secili partner mund të vëzhgojë më nga afër zakonet e shpenzimeve dhe kursimit të tjetrit, zbuluan ata.

Në shumë studime, Prof. Garbinsky dhe Prof. Gladstone vëzhguan se si ndryshuan vendimet e parave të partnerëve individualë në varësi të faktit nëse ata shpenzonin nga llogaritë e tyre të veçanta ose të përbashkëta me një partner. Ata zbuluan se ata që shpenzonin nga një llogari e përbashkët kishin më pak gjasa të bënin blerje “hedonike” dhe në vend të kësaj u kthyen në opsione më “utilitare“. Në një studim, për shembull, pjesëmarrësit që shpenzonin nga një llogari e përbashkët më shpesh zgjodhën të blinin një filxhan kafeje – e perceptuar si një blerje më e arsyeshme – në vend të një rezervuari birre, e cila shihej si opsioni më pak i arsyeshëm.

Hulumtimi tregoi se përgjegjshmëria më e madhe nuk do të thotë konflikt më i madh, tha Prof. Gladstone. “Ndoshta në një farë mënyre, aq më shumë që mund të rrisim transparencën dhe ndërgjegjësimin për sjelljen e njëri-tjetrit, që mund t’i mbajë të gjithë më të koordinuar dhe në rrugën e duhur,” tha ai.

Jo çdo çift është gati për të marrë një rënie financiare.

Nathan Gallagher, një kamerier dhe banakier 30-vjeçar që jeton në Brooklyn, nuk ndan ende një llogari bankare me partnerin e tij me të cilin bashkëjeton. Por çdo muaj, të dy ulen për të folur për llogaritë e tyre përkatëse, shpenzimet e përbashkëta dhe progresin financiar që po bëjnë së bashku në çift. Ata ndajnë qiranë dhe faturat e tjera shtëpiake, dhe nëse njëri prej tyre ka nevojë për fonde gjatë një kohe të dobët, partneri tjetër nuk heziton të ndërhyjë dhe të ndihmojë me koston, tha zoti Gallagher.

Ne jemi vërtet mirë me një lloj veprimi me ritmin tonë, por duke kombinuar financat, unë mund të shoh se është një hap në të ardhmen që ne bëjmë,” tha ai.

Për Jesse Cramer, menaxher i marrëdhënieve në Cobblestone Capital Advisors në Rochester, N.Y., qasja e z. Gallagher flet për gamën e mënyrave që çiftet e reja zgjedhin për të kombinuar financat.

Në njërën anë, ju keni financa kaq të ndara saqë nga pikëpamja financiare janë si dy të huaj, dhe kur njëri prej tyre merr darkën, tjetri paguan për gjysmën,” tha zoti Cramer. Dhe në anën e kundërt janë çiftet që ndajnë gjithçka.

Ka gjithashtu një rrugë të mesme për të marrë, dhe zoti Cramer thotë se kjo ka qenë qasja e tij. Ndërsa ai ka në plan që një ditë t’i bashkohet financave me gruan e tij, me të cilën sapo u martua në shtator, ata ende nuk kanë hapur një llogari të përbashkët. Megjithatë, të dy kanë pasur tashmë biseda të rëndësishme për qëllimet e përbashkëta financiare. Ata bien dakord të diskutojnë se kur do të ndajnë kostot dhe kur ka kuptim mbajtja e blerjeve të ndara.

Kur bëhet fjalë për ndarjen e parave me një partner, z. Gallagher tha se ai është i mendimit se ta bësh këtë varet vërtet nga qëllimet personale të një individi dhe toleranca e tyre ndaj rrezikut. Peshimi i asaj që fiton kundrejt asaj që humb është një llogaritje shumë personale, tha ai.

Shumë njerëz kanë trauma parash që sjellin në marrëdhënie,” tha ai. “Mënyra se si paraja dhe marrëdhëniet ndërveprojnë bazohet në historinë personale të njerëzve me paratë.”

Por përfitimi i kombinimit të financave mund t’i tejkalojë këto rreziqe, veçanërisht për ata me më pak pasuri, tha Prof. Gladstone.

Nëse keni të ardhura më të ulëta dhe më pas grumbulloheni së bashku, mund të ndiheni si me më shumë para, ndërsa nëse keni dy njerëz vërtet të pasur dhe bashkoheni së bashku, ju jeni akoma super të pasur,” tha Prof. Garbinsky.

Burimi: Wall Street Journal
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here