Çmimet botërore të ushqimeve janë rritur me 30% brenda një viti

Çmimet botërore të ushqimeve janë rritur në nivelin më të lartë në më shumë se një dekadë, të nxitura nga kërkesa e fuqishme dhe korrjet e pakta, sipas Kombeve të Bashkuara.

Çmimet u rritën për të tretin muaj radhazi në tetor, duke u rritur me 3% krahasuar me shtatorin, sipas një indeksi të publikuar nga Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO). Fitimet u nxitën nga një rritje e mprehtë e çmimeve të vajit vegjetal dhe grurit.

Indeksi i Çmimeve të Ushqimit të FAO-s gjurmon ndryshimet mujore në një sërë mallrash ushqimore. Indeksi është rritur me më shumë se 30% gjatë vitit të kaluar. Tani qëndron në nivelin më të lartë që nga korriku 2011, deklaroi FAO të enjten.

Çmimi i grurit, i cili rritet në më shumë sipërfaqe toke se çdo kulturë tjetër të tregtuar, u rrit me 5% në tetor për shkak të reduktimit të të korrave nga eksportuesit kryesorë, përfshirë Kanadanë, Rusinë dhe Shtetet e Bashkuara.

Gjithashtu janë rritur çmimet e elbit, orizit dhe misrit. Çmimet më të qëndrueshme për vajrat e palmës, sojës, lulediellit dhe farave të kanolas çuan në një rritje prej 9.6% të indeksit të çmimeve të perimeve të FAO. Çmimet e vajit të palmës u rritën për shkak të shqetësimeve për uljen e prodhimit në Malajzi për shkak të mungesës së punëtorëve migrantë. FAO përmendi kërkesën e lartë globale për një sërë produktesh si qumështi pluhur, shpendët, vajrat vegjetale dhe elbi.

Furnizimet dhe çmimet e ushqimit janë nën presionin e motit ekstrem, zinxhirëve të furnizimit, mungesës së punëtorëve dhe rritjes së kostove. Supermarketet në disa ekonomi të mëdha kanë luftuar për t’i mbajtur raftet e tyre plotësisht të furnizuara gjatë pandemisë.

Në Mbretërinë e Bashkuar, ku mungesat e punëtorëve janë përkeqësuar nga Brexit, zinxhirët e ushqimit të shpejtë janë detyruar të heqin artikujt e menusë popullore për shkak të mungesës.

Këtë javë, një mesazh për furnizimin e ushqimit nga Ministria e Tregtisë e Kinës shkaktoi blerje me panik nga publiku. Njoftimi urdhëroi autoritetet lokale të sigurojnë që qytetarët e tyre të kenë një “furnizim adekuat” të gjërave thelbësore këtë dimër dhe të mbajnë të qëndrueshme kostot e ushqimit.

Rritja e çmimeve të mallrave ushqimore po çon në kosto më të larta për kompanitë e mallrave të konsumit, disa prej të cilave po kalojnë rritjen e çmimeve tek blerësit. Unilever, Kraft Heinz dhe Mondelez kanë të gjitha çmime të larta për produktet e njohura sipas CNN Business.

Mund të ketë lehtësim në disa zona. Rënia e kërkesës për derrat në Kinë ndihmoi në shtytjen e indeksit të çmimeve të mishit të FAO në rënien e tij të tretë mujore radhazi. Çmimet e sheqerit ranë në tetor pas rritjes për gjashtë muaj rresht.

Burimi: FAO

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here