Çmimet e ushqimeve sipas indeksit global, në rënie pas një viti me rritje të vazhdueshme

Indeksi i Çmimeve të Ushqimit FAO (IÇUF) ishte mesatarisht 124.6 pikë në qershor 2021, me rënie 3.2 pikë (2.5 përqind) nga maji, por gjithsesi 31.5 pikë (33.9 përqind) më e lartë se niveli i saj në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Rënia në qershor shënoi rënien e parë në IÇUF pas dymbëdhjetë rritjesh mujore radhazi. Rënia në qershor reflektoi rënie të çmimeve të vajrave vegjetale, drithërave dhe, në një shkallë më të vogël, çmimeve të qumështit, të cilat më shumë se kompensojnë kuotimet më të larta të mishit dhe sheqerit.

Indeksi i Çmimeve Drithërave FAO ishte mesatarisht 129.4 pikë në qershor, me rënie 3.5 pikë (2.6 përqind) nga maji, por prapë 32.7 pikë (33.8 përqind) mbi vlerën e tij në qershor 2020. Pasi arritën nivelin e tyre më të lartë në maj që nga janari 2013, çmimet ndërkombëtare të misrit ranë me 5.0 përqind në qershor, megjithatë mbetën mbi 72 përqind më të larta se në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Çmimet e misrit në Argjentinë ranë me rritjen e furnizimeve nga korrjet e fundit si rezultat i rendimenteve më të larta se sa më parë. Pavarësisht nga dëmtimi i thatësirës, ​​të korrat e vazhdueshme gjithashtu ushtrojnë presion në rënie mbi çmimet e misrit në Brazil. Në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, çmimet e misrit ranë në fund të muajit pasi reshjet e shiut përmirësuan kushtet e të korrave në disa zona. Midis drithërave të tjerë të trashë, çmimet ndërkombëtare të elbit dhe melekut gjithashtu u zbutën në qershor, duke rënë përkatësisht me 2.2 përqind dhe 4.9 përqind. Çmimet ndërkombëtare të grurit ranë lehtë (me 0.8 përqind) në qershor, por mbetën mbi vlerat e vitit të kaluar me mbi 31 përqind. Një perspektivë e favorshme globale e mbështetur nga perspektivat e përmirësuara të prodhimit në shumë prodhues kryesorë tejkaloi presionin në rritje nga kushtet e thata që prekin të korrat në Amerikën e Veriut. Çmimet ndërkombëtare të orizit gjithashtu ranë në qershor, duke arritur nivelet e ulëta pesëmbëdhjetë muajsh, pasi kostot e larta të transportit dhe mungesat e kontejnerëve vazhduan të kufizonin shitjet e eksportit.

»Indeksi i Çmimit Vajit Vegjetal FAO mesatarisht 157.5 pikë në qershor, duke rënë me 17.2 pikë (ose 9.8 përqind) nga maji dhe duke shënuar një minimum prej katër muajsh. Rënia e konsiderueshme nga muaji në muaj reflekton kryesisht çmime më të ulëta të vajrave të palmës, sojës dhe lulediellit. Pasi u rritën për dymbëdhjetë muaj rresht, kuotimet ndërkombëtare të vajit të palmës u tërhoqën në qershor, kryesisht e ndikuar nga fitimet e ardhshme të prodhimit sezonal në vendet kryesore prodhuese dhe mungesa e kërkesës së freskët të importit. Ndërkohë, kërkesa e ulët e importit global ushtroi gjithashtu presion në rënie mbi çmimet e vajit të sojës dhe lulediellit. Në rastin e sojolit, pritjet e marrjes së parashikuar më të ulët sesa më parë nga prodhuesit e bionaftës në Shtetet e Bashkuara të Amerikës peshuan më tej mbi çmimet. Në të kundërt, citatet ndërkombëtare të vajit të rrushit i rezistuan trendit të përgjithshëm në rënie të çmimeve të vajit vegjetal, mbështetur nga perspektivat e rikuperimit të kërkesës në Bashkimin Evropian për lehtësimin e masave të bllokimit.

»Indeksi i Çmimeve Qumështit FAO ishte mesatarisht 119.9 pikë në qershor, me rënie 1.2 pikë (1.0 përqind) nga maji, duke i dhënë fund dymbëdhjetë muajve rritje të pandërprera. Në këtë nivel, vlera e indeksit qëndroi 21.6 pikë (22.0 përqind) mbi vlerën e saj në muajin korrespondues të vitit të kaluar. Në qershor, kuotimet ndërkombëtare për të gjitha produktet e qumështit të përfaqësuara në indeks ranë, me gjalpin që regjistroi rënien më të lartë, mbështetur nga një rënie e shpejtë e kërkesës globale për import dhe një rritje e lehtë e inventarëve, veçanërisht në Evropë. Çmimet e pluhurit të qumështit të plotë ranë në blerjet e reduktuara nga Kina dhe kërkesën më të ulët për furnizime vendore, ndërsa disponueshmëria e eksporteve globale mbeti e përshtatshme për të përmbushur porositë ekzistuese. Kuotimet ndërkombëtare për djathin dhe qumështin e skremuar ranë pak edhe në kërkesën e zvogëluar të importit global mes furnizimeve disi më të larta të eksportit nga rajonet kryesore prodhuese.

»Indeksi i Çmimeve Mishit FAO ishte mesatarisht 109.6 pikë në qershor, më shumë se 2.2 pikë (2.1 përqind) nga vlera e tij e rishikuar për muajin maj, duke vazhduar rritjet për muajin e nëntë radhazi dhe duke vendosur indeksin 15.6 përqind mbi muajin përkatës të vitit të kaluar, por akoma 8.0 përqind nën kulmin e saj të arritur në gusht 2014. Në qershor, kuotimet e çmimeve për të gjitha llojet e mishit të përfaqësuara në indeks u rritën, kryesisht të mbështetura nga kërkesa e fortë globale e importit, pasi rritjet e importeve nga disa vende të Azisë Lindore kompensuan për një ngadalësim në blerjet e mishit të Kinës, sidomos të mishit të derrit. Shtrëngimi i furnizimeve të eksportit gjithashtu siguroi mbështetje të çmimeve në të gjitha produktet e mishit, duke reflektuar faktorë të shumtë, duke përfshirë inventarët e ulët të mishit të shpendëve në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, furnizimin e kufizuar të kafshëve të gatshme përtherje në Brazil dhe Oqeani dhe disa rikuperime në shitjet e shërbimeve ushqimore në eksportet kryesore vendet.

»Indeksi i Çmimit Sheqerit të FAO-s ishte mesatarisht 107.7 pikë në qershor, një rritje pak me 0.9 pikë (0.9 përqind) nga maji, duke shënuar rritjen e tretë mujore radhazi dhe duke arritur një lartësi të re shumëvjeçare. Pasiguritë mbi ndikimin e kushteve të pafavorshme të motit në rendimentet e kulturave në Brazil, eksportuesi më i madh i sheqerit në botë, ushtruan presion mbi çmimet. Rritja e fundit e çmimeve të naftës bruto dhe një vlerësim i Real Brazilian kundrejt dollarit amerikan nëqershor i dha mbështetje shtesë kuotimeve botërore të sheqerit. Çmimet e larta të energjisë tentojnë të nxisin prodhuesit në Brazil të përdorin kallamin e sheqerit për prodhimin e etanolit, ndërkohë që fortësimi i monedhës vendase ka ndikim negativ tek eksportet. Nga ana tjetër, perspektivat e mira të prodhimit dhe eksportit në Indi kishin kompensuar pjesërisht presionin e përgjithshëm në rritje mbi çmimet ndërkombëtare të sheqerit dhe kishin parandaluar rritje më të mëdha mujore.

Burimi: FAO

Shpërndaje

1 Koment

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here