Çmimet e hoteleve do të rriten me 30% në këto qytete vitin e ardhshëm

Një raport i ri nga American Express Global Business Travel (Amex GBT) parashikon që tarifat e hoteleve do të rriten në të gjithë botën në vitin 2023. Kjo nuk duhet të habisë askënd, duke pasur parasysh normat e larta të inflacionit dhe kërkesën e vazhdueshme të ndrydhur për udhëtime në këtë vit të tretë prej pandemisë Covid-19.

Megjithatë, shkalla e rritjes së çmimeve të hoteleve do të ndryshojë në mënyrë dramatike nga destinacioni në destinacion, thonë autorët e raportit. Tarifat e hoteleve – si biletat ajrore dhe pothuajse gjithçka tjetër – bazohen kryesisht në ofertë dhe kërkesë. Pjesërisht për shkak të aftësive të vazhdueshme dhe mungesës së fuqisë punëtore, oferta e dhomave nuk është në përputhje me kërkesën e ndrydhur.

Ja cilat janë qytetet ku tarifat e hoteleve do të rriten më shumë vitin e ardhshëm. Mbani shënime dhe na falenderoni më vonë.

Buenos Aires: Çmimet e hoteleve do të rriten me 30%
Destinacioni i shquar i raportit – dhe jo në një mënyrë të mirë – është Buenos Aires, ku tarifat e hoteleve do të rriten me 30%, sipas raportit të Amex.

Mendoni se inflacioni është i keq në Shtetet e Bashkuara? “Analistët e anketuar në gusht 2022 nga Banka Qendrore e Argjentinës presin që inflacioni i vendit të arrijë në 90.2% në 2022, 16.2 pikë përqindje më shumë nga parashikimi i korrikut,” sipas raportit. Duke pasur parasysh këtë kontekst, një rritje prej 30% në tarifat e hoteleve nuk duket aq e largët.

Paris: Çmimet e hoteleve do të rriten me 10%
Byroja e turizmit e Qytetit të Dritave vlerëson se 33 milionë njerëz do të vizitojnë Parisin në 2023 – 14% më pak nga nivelet e vizitorëve të vitit 2019. Hotelierët e Parisit e kaluan pandeminë duke rinovuar dhe përmirësuar ambjentet e tyre, dhe qyteti po sheh një valë hapjesh pronash të profilit të lartë.

Ndërsa inflacioni mund të zbusë kërkesën për kohën e lirë në vitin 2023, kostot në rritje, cilësia e përmirësuar e inventarit të hoteleve të qytetit dhe ngjarjet duke përfshirë Kupën Botërore të Regbit dhe përgatitjet për Lojërat Olimpike Verore në Paris 2024, mund të shohin rritje të çmimeve me 10%,” përfundon Amex GBT. .

Stokholm: Çmimet e hoteleve do të rriten me 9%
Industria e hotelerisë së Stokholmit është veçanërisht e varur nga udhëtimet e biznesit dhe Amex GBT ka parë një rritje të kërkesës për takime dhe ngjarje, por kapaciteti ka qenë i kufizuar. “Udhëtarët duhet të rezervojnë dhoma të kategorisë më të lartë ose dhoma dyshe për të hyrë në hotelet e tyre të preferuar,” vëren raporti.

Dublin: Çmimet e hoteleve do të rriten me 8.5%
2022 ka qenë një vit i mirë për hotelet e Dublinit, të cilët kanë arritur disa nga normat më të larta të frekuencës në Evropë – ndonjëherë duke kaluar 90%. Si organizata e turizmit të vendit, Failte Ireland, ashtu edhe firma analitike e hoteleve STR presin që netët e dhomave sipas vëllimit të rikuperohen në nivelet para pandemisë vitin e ardhshëm. Kjo kërkesë, së bashku me një mungesë të vazhdueshme të dhomave të hoteleve dhe kostot në rritje për energjinë, punën dhe ushqimin, pritet të rrisin çmimet.

New York City: Çmimet e hoteleve do të rriten me 8.2%
Në Shtetet e Bashkuara, hotelet e qytetit të Nju Jorkut do të kenë rritjen më të madhe të çmimeve dhe është në hap me normën aktuale të inflacionit prej 8.3% të vendit.

Udhëtimi i kohës së lirë në qytetin e Nju Jorkut është rimëkëmbur, me normat e banimit që kanë arritur në 87% të niveleve të para Covid-it, më i larti nga çdo destinacion turistik në SHBA. Por sektori më fitimprurës i udhëtimeve të biznesit është 55% nën nivelet e vitit 2019. Amex GBT pret që ky numër të rritet me rikthimin e takimeve dhe ngjarjeve personale.

Sao Paolo: Çmimet e hoteleve do të rriten me 7.7%
Brazili ka përjetuar inflacion dyshifror vitin e kaluar dhe hotelet në kapitalin e biznesit dhe financiar të vendit po e ndiejnë atë presion. Shtoni kthimin e kërkesës së ndrydhur për takime dhe ngjarje personale, dhe çmimet e hoteleve në Sao Paolo parashikohen të rriten me 7.7% në 2023.

Seattle: Çmimet e hoteleve do të rriten me 7.5%
Tarifat e hoteleve në Seattle janë rritur prej vitesh, por kjo nuk e ka ulur kërkesën. Mesatarja e zënies së dhomave arriti në 71.9% në tremujorin e dytë 2022, vetëm disa pikë përqindje nën normën e qytetit para pandemisë. Ardhja e inventarit të ri të hoteleve këtë vit dhe në 2023 duhet të ndihmojë në rritjen e moderuar të çmimeve.

Amsterdam: Çmimet e hoteleve do të rriten me 7.5%
Në vitin 2022, vizitat në Amsterdam u katërfishuan në pesë muajt e parë të vitit në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Për më tepër, RevPAR (të ardhurat për dhomë të disponueshme, një metrikë kryesore e industrisë) u kthye pothuajse në nivelet e vitit 2019 në maj dhe qershor.

Kërkesa nga udhëtarët e kohës së lirë për dhoma hoteli të mesme ekonomike i ka shtyrë udhëtarët e biznesit në nivele çmimesh më të larta dhe më të shtrenjta, vëren Amex GBT. “Me presionet inflacioniste në rritje (në korrik, Holanda përjetoi inflacion dyshifror për herë të parë që nga vitet 1970) hotelet ka të ngjarë të synojnë të kalojnë kostot tek udhëtarët e korporatave,” thonë autorët e raportit.

Frankfurt: Çmimet e hoteleve do të rriten me 7.5%
Meqenëse Gjermania lehtësoi kufizimet e udhëtimit Covid-19 më vonë se shumë vende evropiane, Amex GBT arsyeton që 12 muajt e ardhshëm mund të shohin kërkesë të ndrydhur për konferenca dhe shfaqje tregtare që rrjedhin në Frankfurt. Hotelet e qytetit kanë përjetuar dy vite shfrytëzim të ulët dhe rritje të kostove operative. “Ndërsa kërkesa kthehet, ka të ngjarë që hotelierët të rrisin çmimet për të mbrojtur marzhin”, parashikojnë autorët e raportit.

San Francisko: Çmimet e hoteleve do të rriten me 7.3%
Kërkesa e korporatave po rimëkëmbet ngadalë në San Francisko, me të ardhurat nga udhëtimet e biznesit të hoteleve në vitin 2022, me një rënie masive 68.8% krahasuar me vitin 2019. “Me kërkesën e fortë për takime personale që nxit kërkesën, çmimet e hoteleve parashikohen të rriten me 7.3% në 2023.” thotë Amex GBT.

Destinacionet e volitshme në 2023
Kur bëhet fjalë për vlerën e hotelit, gjithçka është relative.

Vitin e ardhshëm, rajoni i Azisë Paqësorit do të shohë disa nga rritjet më të ulëta të çmimeve të hoteleve në botë, parashikon raporti Amex GBT. Çmimet e hoteleve në Sydney dhe Melburn pritet të rriten vitin e ardhshëm përkatësisht me 4.3% dhe 1.2%, ndërsa tarifat e hoteleve në Hong Kong do të rriten me vetëm 1.2%.

Në Evropë, Londra duket si një zgjedhje krejtësisht e arsyeshme, me një rritje prej 6.2% të çmimit të hotelit të parashikuar në kryeqytetin e Anglisë në krahasim me kërcimin prej 10% të Parisit. Gjatë pranverës dhe verës, hotelet e Londrës regjistruan normat më të larta të dhomave në rekord, me zënie absolute më të lartat që nga korriku 2019. Por Londra ka një nga tubacionet më të forta të ndërtimit të hoteleve në Evropë, që Amex GBT mendon se do të ndihmojë në frenimin e inflacionit të çmimeve të hoteleve.

Në Shtetet e Bashkuara, Çikago del në raport si një ujdi relative, me tarifat e hoteleve që parashikohet të rriten me vetëm 4.5% vitin e ardhshëm.

Burimi: Forbes
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here