Çmimet e shtëpive në SHBA po bien me ritmin më të shpejtë që nga Recesioni i Madh

Çmimet e shtëpive në SHBA po bien në rënien e tyre më të rëndësishëm që kur tregu i banesave ra gjatë Recesionit të Madh, tha firma analitike e hipotekave Black Knight në një raport të publikuar të hënën.

Çmimet mesatare të shtëpive ranë me 0.98% nga korriku në gusht, sipas raportit të Black Knight’s August Mortgage Monitor. Të dhënat e rishikuara treguan një rënie edhe më të mprehtë prej 1.05% nga qershori në korrik.

Të vetmit muaj me rënie materialisht më të larta të çmimeve njëmujore nga sa kemi parë në korrik dhe gusht ishin dimri i vitit 2008, pas falimentimit të Lehman Brothers dhe krizës financiare pasuese,” shtoi Graboske.

Rënia e çmimeve është më e mprehta që nga janari 2009, tha Black Knight, duke përmendur të dhënat e hipotekave, pasurive të paluajtshme dhe të dhënave publike. Çmimet mesatare të shtëpive janë ulur me 2% krahasuar me kulmin e tyre në qershor.

Tregu i banesave në SHBA ishte i nxehtë gjatë pandemisë COVID-19 pasi inventari i ulët dhe normat e lira të interesit çuan aktivitetin rekord të blerjes. Por kërkesa është ftohur ndjeshëm pasi normat e hipotekave po rriten në qiell, ndërsa Rezerva Federale po rrit normat e interesit në një përpjekje për të zbutur inflacionin.

Mesatarja e hipotekës 30-vjeçare me normë fikse ishte 6.7% në javën e kaluar, më shumë se dyfishi i asaj që ishte në janar.

Edhe me rëniet e fundit, çmimet ishin ende 12.1% më të larta në gusht sesa një vit më parë, sipas raportit.

Rritjet e mprehta të normës së hipotekave, së bashku me çmimet e shtëpive që janë ende shumë më të larta se normalja, kanë rezultuar në një krizë përballueshmërie për blerësit e mundshëm.

Bazuar në të ardhurat mesatare të familjes, blerësit po vendosin 38.2% të pagës së tyre mujore drejt pagesave të hipotekës, duke supozuar një shtëpi me çmim mesatar me një hipotekë 30-vjeçare dhe 20% paradhënie.

Kjo shifër e kushtueshme e vendos tregun aktual të banesave në SHBA si më pak të përballueshëm që nga viti 1984, sipas Black Knight. Si rezultat, shumë blerës të mundshëm po shtyjnë blerjet.

Në shumë raste, shitësit po i përgjigjen rënies së kërkesës duke ulur çmimet e listimit.

Tani për tani, shitësit e mundshëm jo vetëm që po përballen me rënien e kërkesës dhe rënien e çmimeve për shkak të normave të larta të interesit, por ata gjithashtu kanë një dekurajim në rritje për të hequr dorë nga hipotekat e tyre historikisht me norma të ulëta në këtë mjedis,” tha Graboske.

Graboske vuri në dukje se shumë shitës ka të ngjarë të kenë një qasje prit-dhe-vendos ndaj tregut dhe shpresojnë që kushtet të përmirësohen deri në pranverë.

Burimi: The New York Post
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here