SHBA po përballet me mungesë gjalpi përpara festave

Çmimet e gjalpit në gusht u rritën me 24.6%.

Amerika po përballet me një mungesë gjalpi pak para sezonit të festave.

Sipas të dhënave nga Departamenti i Bujqësisë i Shteteve të Bashkuara (USDA), sasia e gjalpit të vendosur në objektet e magazinimit të SHBA në gusht ra 10% nga muaji në muaj. Megjithatë, ajo u ul me 22% krahasuar me të njëjtën kohë të një viti më parë.

Për shembull, kishte mbi 282 milionë paund gjalpë në magazina muajin e kaluar, nga mbi 362 milionë paund në gusht 2021, sipas të dhënave të përpiluara nga USDA.

Raporti i fundit i Lajmeve të Tregut të Qumështit të Shërbimit të Marketingut Bujqësor tregon se furnizimet janë të ngushta në mbarë vendin. Në raport, zyrtarët thonë se kërkesa po tejkalon furnizimet në Perëndim, ku prodhuesit kanë orare të reduktuara të prodhimit.

Ndërkohë, prodhuesit e gjalpit në Midwest thonë se “ngarkesat me krem janë shumë të ngushta deri në të padisponueshme” dhe “në verilindje, kërkesa për gjalpë me pakicë po rritet, por inventarët e ngushtë po bëjnë që disa prodhues të rregullojnë furnizimet në të gjithë porositë ekzistuese“, sipas raportit.

Ndërsa furnizimet pakësohen, çmimi i gjalpit është rritur, duke tejkaluar të gjitha ushqimet e tjera në Indeksin e Çmimeve të Konsumit.

Kostot për produktet ushqimore në gusht u rritën me 13.5%, megjithatë, çmimet e gjalpit u rritën me 24.6%, sipas Byrosë së Statistikave të Punës.

Tanner Ehmke, ekonomist kryesor për qumështoret dhe kulturat e specializuara në CoBank, parashikoi në fillim të kësaj vere se “çmimet e larta historikisht të gjalpit janë të sigurta se do të vazhdojnë për pjesën e mbetur të vitit 2022“, ndërsa mungesat vazhdojnë.

Në një raport të fundit të qershorit, Ehmke tha se problemi i furnizimit është rezultat i fermerëve amerikanë të qumështit dhe përpunuesve të gjalpit që përpiqen të rrisin prodhimin për shkak të rritjes së kostove të ushqimit, energjisë, mëshqerrave, dhe madje edhe punës.

Disa fabrika po ngadalësojnë prodhimin për shkak të furnizimeve të ngushta të qumështit në SHBA dhe stafit të shkurtër në to,” tha Ehmke.

Sipas të dhënave nga USDA, prodhimi mujor i qumështit ka rënë në disa nga muajt e fundit, duke përfshirë deri në qershor. Nga janari deri në qershor, prodhimi i qumështit në SHBA u ul me pothuajse 1% për vitin, sipas USDA.

Mungesa e fuqisë punëtore vetëm ka “rënduar çështjet ekzistuese të furnizimit,” shtoi Ehmke.

Megjithatë, me furnizime të ngushta qumështi dhe kremi, Ehmke paralajmëroi më parë se prodhuesit e djathit mund të fillojnë të përballen me probleme të prodhimit si rezultat.

Konkurrenca për qumështin e pakët do t’i vendosë prodhuesit e djathit në disavantazh ndaj prodhuesve të gjalpit që janë më të pozicionuar për të paguar çmime më të larta për qumështin,” tha Ehmke.

Me çmime më të larta “marzhet e përpunuesit të djathit do të shtrydhen, duke rezultuar në prodhim më të ngadalshëm të djathit,” shtoi ai. “Në nivelet aktuale të çmimeve, prodhuesit e djathit nuk do të duan të krijojnë inventarë të tepërt për muajt në vijim“, megjithëse do të vërë më shumë qumësht të disponueshëm për prodhimin e gjalpit.

Burimi: Fox Business
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here