Çokollata e zezë përmirëson humorin, sipas studimit të ri

Një studim i fundit shqyrton efektet e mundshme pozitive të çokollatës së zezë si në humor ashtu edhe në mikrobiomën e zorrëve. Rritja e diversitetit në florën bakteriale të zorrëve mund të jetë e dobishme për shëndetin e përgjithshëm. Kakao, një përbërës kyç në çokollatë, besohet se ka veti për të përmirësuar humorin dhe gjithashtu mund të ndikojë në mikrobiomën e zorrëve.

Hulumtimi përfshiu 48 pjesëmarrës të rinj dhe jo depresivë midis moshës njëzet dhe tridhjetë vjeç, të rekrutuar nga një universitet në Seul, Koreja e Jugut. Këta pjesëmarrës u ndanë në tre grupe: një grup nuk konsumoi çokollatë, një grup tjetër konsumoi 10 g çokollatë të zezë 85% tri herë në ditë për tre javë dhe grupi i tretë konsumoi të njëjtën sasi prej 70% çokollatë të zezë për të njëjtën kohëzgjatje.

Gjendjet e humorit, matjet e indeksit të masës trupore, yndyrore dhe muskulare të pjesëmarrësve u vlerësuan në fillim dhe në fund të studimit. Studimi përfshiu gjithashtu vlerësime dhe analiza standarde dietike tre-ditore të mostrave fekale për të matur diversitetin dhe përbërjen bakteriale.

Rezultatet treguan se nuk kishte dallime të rëndësishme në zakonet dietike ose parametrat antropometrikë midis tre grupeve gjatë studimit. Megjithatë, grupi që konsumoi 85% çokollatë të zezë shfaqi një përmirësim në rezultatet në lidhje me ndikimin negativ, siç vlerësohet nga Programi i Ndikimit Pozitiv dhe Negativ. Për më tepër, konsumimi i 85% të çokollatës së zezë çoi në një rritje të diversitetit të baktereve fekale të cilat janë të lidhura me shëndetin e njeriut.

Studimi sugjeron se konsumimi i çokollatës së zezë me 85% mund të përmirësojë gjendjet negative të humorit tek të rriturit e shëndetshëm, të nxisë ndryshime në përqendrimet e baktereve normale fekale dhe të rrisë diversitetin e përgjithshëm të mikrobiomës së zorrëve. Megjithatë, është thelbësore të merren parasysh kufizimet e studimit, duke përfshirë mungesën e një grupi placebo në kontroll dhe mungesën e verbimit të pjesëmarrësve.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here