Marrëveshja Shqipëri – Itali: Emigrantët e shpëtuar në det do të strehohen në Shqipëri

Në një marrëveshje historike, kryeministrja italiane Giorgia Meloni dhe kryeministri shqiptar Edi Rama kanë zbuluar një pakt novator për të përpunuar emigrantët e shpëtuar në det, shprehet Corriere della Sera. Memorandumi i mirëkuptimit do të shohë aplikimin e juridiksionit italian brenda dy qendrave të krijuara në Shqipëri, duke shërbyer si pengesë për trafikimin e qenieve njerëzore.

Objektivi kryesor i kësaj marrëveshjeje është të adresojë imigracionin masiv të paligjshëm, duke pranuar se shtetet individuale të BE-së nuk mund ta trajtojnë këtë sfidë të izoluar. Bashkëpunimi ndërmjet BE-së dhe shteteve jo-BE shihet si një domosdoshmëri themelore në trajtimin e kësaj çështjeje.

Memorandumi ka tre qëllime kryesore: luftimin e kontrabandës së njerëzve, adresimin e migracionit të paligjshëm dhe ofrimin e ndihmës për ata që kanë të drejta për mbrojtje ndërkombëtare.

Sipas kushteve të kësaj marrëveshjeje, Italia do të krijojë dy qendra përpunimi në Shqipëri, duke menaxhuar potencialisht një fluks vjetor deri në 36,000 individë. Këto qendra do të funksionojnë nën juridiksionin italian. N

jë qendër do të vendoset në portin veriperëndimor shqiptar të Shëngjinit, duke u fokusuar në zbarkimin, procedurat e identifikimit dhe ekzaminimin fillestar. Qendra tjetër, e vendosur në Gjadër, do të trajtojë hapat e mëpasshëm të përpunimit.

Është e rëndësishme të theksohet se kjo marrëveshje zbatohet veçanërisht për migrantët e shpëtuar në Mesdhe nga anijet zyrtare italiane dhe nuk përfshin ata të shpëtuar nga organizatat joqeveritare. Për më tepër, ajo përjashton të miturit, gratë shtatzëna dhe individët vulnerabël.

Shqipëria do të luajë një rol në mbikëqyrjen e jashtme të këtyre qendrave, me protokolle të mëtejshme që do të zhvillohen. Qëllimi është që këto qendra të funksionojnë deri në pranverën e vitit 2024.

Kjo marrëveshje nënkupton angazhimin e Italisë për trajtimin e imigracionit të paligjshëm dhe pasqyron lidhjen unike historike midis Italisë dhe Shqipërisë, veçanërisht në dritën e mbështetjes që Italia u dha qytetarëve shqiptarë që kërkuan strehim në brigjet italiane pas rënies së komunizmit në Shqipëri në 1991.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here