Ja 10 fazat që tregojnë se je në një marrëdhënie narciste

Të kuptuarit e dinamikës së ndërlikuar të një marrëdhënieje midis një narcisisti dhe një empatiku mund të krahasohet me një udhëtim me slitë me ngritje dhe ulje të shumta.

Është thelbësore të mbani mend se narcisistëve u mungon empatia dhe janë të përqendruar te vetja, ndërsa empatikët janë të njohur për ndjeshmërinë e tyre të shtuar dhe dëshirën e tyre të lindur për të mbështetur të tjerët.

Faza 1: Sharmanti dhe magneti empatik – Në fazat fillestare, narcisti shpesh përdor sharm, duke tërhequr ndjeshmërinë me karizmin e tyre. Natyra empatike e një empatiku i bën ata shumë pranues ndaj fasadës së punuar me kujdes që paraqet narcisti, duke pasqyruar dëshirat e empatisë.

Faza 2: Lidhja emocionale – Ndërsa marrëdhënia përparon, empatiku krijon një lidhje të thellë emocionale me narcistin, duke besuar sinqerisht se mund t’i ndihmojë ata të kapërcejnë pasiguritë dhe të ofrojnë dashurinë dhe mirëkuptimin që dëshirojnë.

Faza 3: Fillojnë të shfaqen krisjet – Me kalimin e kohës, rimesoja e narcistit fillon të plasaritet, duke zbuluar veten e tyre të vërtetë, me sjellje manipuluese, egoizëm dhe mungesë ndjeshmërie. Empatiku, megjithatë, shpesh racionalizon veprimet e narcistit, duke ia atribuar ato faktorëve të jashtëm.

Faza 4: Shkarkimi emocional – Empatiku fillon të ndihet i lodhur emocionalisht pasi jep më shumë sesa merr. Narcisti shfrytëzon gatishmërinë e empatikut për t’u kujdesur dhe mbështetur, duke i lënë ata të varfër emocionalisht dhe të nënvlerësuar.

Faza 5: Manipulimi dhe kontrolli – Narcisti intensifikon taktikat e tij manipuluese, duke përdorur strategji të tilla si zhgënjimi, shtrembërimi i realitetit ose shantazhimi emocional i empatikut për të mbajtur kontrollin. Për rrjedhojë, empatiku, duke u përpjekur për paqen, bëhet gjithnjë e më i nënshtruar.

Faza 6: Pika e kthimit – Empatiku arrin një pikë kritike, duke njohur natyrën shkatërruese të marrëdhënies dhe duke vënë në dyshim vetëvlerësimin e vet. Ndërsa emocionalisht sfiduese, kjo fazë shërben si një pikë kthese.

Faza 7: Përpjekja për t’u çliruar  – Të çlirosh veten nga narcisisti është një sfidë e madhe. Dëshira e empatikut për të ndihmuar dhe përmirësuar situatën bie ndesh me të kuptuarit se narcisti mund të mos ndryshojë kurrë. Përpjekjet për t’u larguar mund të bëhen vazhdimisht, por ekzekutimi mbetet sfidues.

Faza 8: Shërimi dhe vetë-zbulimi – Empatiku përfundimisht vendos të ndërpresë marrëdhënien e dëmshme. Kjo fazë shënon fillimin e një udhëtimi të fokusuar në zbulimin e vetvetes dhe shërimin. Vendosja e kufijve dhe prioritizimi i mirëqenies janë aspekte integrale të kësaj faze.

Faza 9: Rimëkëmbja dhe rritja – Pas përfundimit të marrëdhënies, empatiku fillon procesin e rindërtimit të jetës. Ata i kushtojnë vëmendje kujdesit për veten, angazhohen në rritjen personale dhe kultivojnë marrëdhënie më të shëndetshme, thelbësore për rifitimin e forcës emocionale.

Faza 10: Fuqizimi dhe elasticiteti – Në fazën përfundimtare, empatia fiton një ndjenjë të thellë fuqizimi dhe elasticiteti. Duke dalë nga përvoja si një individ më i fortë dhe më i mençur, ata mësojnë të mbrohen nga individë toksikë dhe të kultivojnë një ndjenjë të rritur të vetëvlerësimit.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here