Dëshironi të keni sukses në Wall Street? Mësoni poker, jo ekonomi

Një studim i ri nga Rezerva Federale zbulon se midis investitorëve profesionistë, as inteligjenca, as tiparet e tjera të personalitetit dhe aftësitë njohëse nuk kanë shumë rëndësi.

Ndoshta eksperimenti më i famshëm tregtar i kryer ndonjëherë ishte kur investitori i mallrave Richard Dennis vuri bast me partnerin e tij William Eckhardt në 1983 se ai mund të trajnonte një grup amatorësh – të quajtur “Breshkat” – për të qenë tregtarë të suksesshëm të së ardhmes. Basti do të zgjidhej duke u dhënë breshkave para të vërteta për të tregtuar. Në fund, Breshkat përpiluan një rekord mbresëlënës, duke i dhënë Denisit fitoren.

Megjithëse eksperimenti e zgjidhi çështjen në imagjinatën popullore, atij i mungonte transparenca, kontrollet dhe ashpërsia statistikore e kërkuar nga akademikët. Kështu që, që atëherë, studiuesit janë përpjekur të kuptojnë suksesin e tregtimit përmes studimeve të ndryshme – përpjekje që nuk i kanë shpëtuar vëmendjes së firmave që janë në biznesin e tregtimit të aktiveve financiare.

Hyrja e fundit në këtë kërkim vjen nga Banka e Rezervës Federale të Nju Jorkut në bashkëpunim me studiuesit në Universitetin e Kalifornisë Jugore dhe Kolegjin Universitar të Londrës. Për një punim të titulluar “Sofistikimi strategjik dhe fitimet nga tregtimi: Një eksperiment me tregtarët profesionistë“, autorët rekrutuan 56 tregtarë profesionistë, plus një kampion të barabartë studentësh për kontrolle dhe vlerësuan performancën e tyre në një lojë tregtare të simuluar me kompjuter. Ata më pas testuan subjektet e tyre në një gamë të gjerë aftësish specifike për të parë se cilat aftësi ishin të lidhura me suksesin e tregtimit.

Gjetja kryesore ishte se midis studentëve i vetmi parashikues i dobishëm i suksesit të tregtimit ishte inteligjenca e përgjithshme. Midis tregtarëve profesionistë, megjithatë, as inteligjenca, as tiparet e tjera të personalitetit dhe aftësitë njohëse nuk kishin shumë rëndësi. Suksesi nuk varej nga ndonjë njohuri themelore rreth vlerës. Ajo që kishte rëndësi ishte sofistikimi strategjik në kuptimin e ngritjes së analizës së sjelljes së njerëzve të tjerë në nivele të larta.

Kjo të kujton mençurinë popullore që gjendet në poker, e cila është se “fillestarët mendojnë për letrat e tyre. Me pak përvojë, ata fillojnë të mendojnë për letrat e djalit tjetër. Pokeri fillon kur mendoni se çfarë mendon tjetri për letrat tuaja.” Studimi i Fed sugjeron që tregtarët profesionistë janë duke luajtur poker, ndërsa studentët luajnë lojëra si shah, tavëll ose blackjack që varen nga inteligjenca në vend që të hamendësojnë se çfarë mendojnë njerëzit e tjerë.

Shumica e njerëzve do ta paraqesin këtë si një fakt paksa interesant. Nuk është për t’u habitur që ne e dimë se organizatat tregtare profesionale përdorin poker dhe lojëra të tjera strategjike – si firma e Wall Street, Jane Street’s Figgie – për të zgjedhur dhe trajnuar tregtarët. Por gjetja e gazetës shkon përtej pretendimit se strategjia është e vlefshme për tregtimin. Ai sugjeron që gjëra të tjera si inteligjenca, strategjitë e rrezikut, tiparet e personalitetit ose njohuritë e vlerës themelore nuk kanë rëndësi – ose të paktën janë të shpërndara në mënyrë të barabartë midis tregtarëve sa nuk mund të përdoren për të parashikuar suksesin.

Për më tepër, studimi, dhe shumë të mëparshme në këtë fushë, kundërshtojnë rezultatin e eksperimentit të Breshkave, i cili sugjeron se suksesi i tregtimit është çështje e ndjekjes së rregullave të caktuara, dhe asgjë në personalitetin apo mendjen e tregtarit. Mençuria konvencionale e Wall Street është se ka tiparet mendore si parakushte për tregti të suksesshme, por ka shumë variante, jo një aftësi të vetme strategjike. Lojtarët e pokerit ndonjëherë bëjnë tregtarë të mirë, por jo gjithmonë. Dhe lojtarët e shahut, tavllës dhe të gjithë lojtarët e tjerë ekspertë të lojës mund të kenë sukses në mënyra të ndryshme. Plus, çfarëdo talenti të papërpunuar që një person ka, suksesi mendohet se kërkon një praktikë të zgjatur. Në të kundërt, gazeta e Fed nuk gjeti ndonjë avantazh për vitet e arsimit apo përvojës apo tregues të tjerë të tregtimit.

Kujt duhet t’i besoni? Eksperimenti Turtle dhe mençuria popullore e Wall Street-it kanë një avantazh të madh, në atë që bazohen në njerëz të vërtetë që tregtojnë shuma të mëdha parash në tregjet reale financiare. Fatkeqësisht, kjo e bën eksperimentimin e kontrolluar jashtëzakonisht të shtrenjtë. Studimet formale dhe punë të tjera akademike të kryera në kushte laboratorike i bëjnë rezultatet shumë më shkencore, por me koston e largimit të një shtrese nga realiteti. Studimi i Fed përdor një simulim tregtimi veçanërisht të sofistikuar, por është ende një simulim me aksione relativisht të vogla në dollarë.

Nëse nuk jeni tregtar, por dëshironi të jeni i tillë, qoftë për llogarinë tuaj ose për një institucion, studimi sugjeron që duhet të luani poker në vend që të ndiqni studimet dhe të merrni kurse të teorisë së lojës mbi ekonominë. Dituria konvencionale thotë se duhet të zhvilloni avantazhet tuaja krahasuese, çfarëdo qofshin ato, dhe të studioni tregtarët e suksesshëm. Nëse interesi juaj është të kuptoni funksionin ekonomik të tregtimit, studimi sugjeron se është një lojë që shpërblen grumbullimin e informacionit nga ofertat e të tjerëve dhe përdorimin e këtij informacioni për të siguruar likuiditet. Dituria konvencionale sugjeron se tregtimi është një aftësi më e gjerë që kombinon informacionin themelor dhe teknik për të krijuar një ekuilibër, me shumë lloje të ndryshme tregtarësh që kryejnë funksione të ndryshme.

Sigurisht, ky është vetëm një studim që nuk do ta kthejë ekuilibrin në asnjë drejtim. Dhe rezultatet e tij sugjerojnë, jo vërtetojnë, implikime më të gjera. Megjithatë, nëse ju pëlqen pokeri më shumë se klasa dhe teoria e lojës më shumë se ekonomia, është një lajm i mirë. Ju mund të humbni në garat tregtare me shokët e studentëve, por ju keni një të ardhme të ndritur në Wall Street. Nga ana tjetër, nëse po mbështeteni te tregtarët për të vlerësuar vlerën themelore ekonomike, studimi është një lajm i keq. Kjo sugjeron se ata janë të përqendruar në mposhtjen e njëri-tjetrit, jo në hetimin e realitetit.

Çfarëdo që mendoni për studimin dhe implikimet e mundshme, është gjithmonë mirë të shihni një analizë të kujdesshme, të kontrolluar dhe rigoroze në një fushë ku opinionet priren të jenë shumë më të forta se bazat për ato opinione. Shpresojmë se do të shkaktojë një mendim më të thellë për tregtimin – si ta bëjmë atë më mirë dhe cili është roli i tij në ekonomi – nga njerëz të të gjitha opinioneve.

Burimi: Bloomberg
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here