Nuk mund t’i keni të gjitha: 1 në 3 punëtorë thonë se kanë frikë se fëmijët do ta çojnë karrierën e tyre prapa

Ndërsa shefat po i shtyjnë për një kthim në zyrë, punëtorët mendojnë se kanë ngecur duke luajtur një lojë të ndërlikuar: do donit të kishit fëmijë apo një karrierë?

Një në tre punonjës amerikanë mendon se të pasurit fëmijë mund të ndikojë negativisht në karrierën e tyre, sipas një sondazhi të ri nga Glassdoor dhe The Harris Poll që anketoi mbi 2000 të rritur. Shkolla është kthyer në prani fizike, por edhe zyra, duke i lënë prindërit që punojnë të shqetësuar për heqjen dorë nga fleksibiliteti i sapogjetur që u ofronte puna në distancë për të balancuar kujdesin ndaj fëmijëve dhe punën e tyre.

Puna nga shtëpia nuk ishte pa vështirësitë e veta: prindërit morën më shumë përgjegjësi gjatë mbylljes, pasi klasat kaluan në Zoom dhe kujdesi për fëmijët u kthye në krizë. Pamundësia për të gjetur kujdes të përballueshëm dhe të arritshëm për fëmijët i shtyu shumë prindër jashtë fuqisë punëtore, veçanërisht nënat: pjesëmarrja e grave në fuqinë punëtore ishte 57% në janar, më e ulëta që ka qenë që nga viti 1988.

Nivelet e pjesëmarrjes në fuqinë punëtore janë kryesisht përgjatë vijave klasore. Nënat millenials të mirë-arsimuara të fëmijëve të vegjël nuk u larguan fare nga fuqia punëtore gjatë pandemisë, sipas Glassdoor. Por nënat millenials që nuk kanë një diplomë kolegji kishin më shumë gjasa ta bënin këtë, por përjetuan rimëkëmbjen më të fortë.

Prindërit po detyrohen të gjejnë marrëveshje alternative dhe për shumë kjo do të thotë se ata nuk do të kthehen në tregun e punës”, tha për Fortune në mars ekonomisti i lartë në Wells Fargo Sarah House.

Numri i prindërve të kthyer në punë që atëherë ka arritur nivelet para pandemisë, sipas analizës së Glassdoor të të dhënave të Regjistrimit në SHBA. Punëtorët me fëmijë nën moshën pesë vjeç po përjetojnë një rikthim më të ngadaltë pas pandemisë, por nivelet e tyre të pjesëmarrjes janë në rrugën e duhur për të arritur nivelet historike.

Problemet në gjetjen e kujdesit për fëmijët vazhdojnë, duke e bërë më të vështirë mbajtjen e një jave normale pune për prindërit.

Pothuajse tre në 10 prindër me fëmijë të vegjël nën 5 vjeç ende raportojnë se po kujdesen për fëmijët e tyre gjatë punës, sipas sondazhit të fundit të familjes të Byrosë së Regjistrimit. Vështirësitë në lundrimin në kujdesin ndaj fëmijëve çuan që 38% e prindërve të përdornin pushimet ose pushimin mjekësor për t’u kujdesur për fëmijën e tyre. Të tjerë ndërprenë punën, morën leje pa pagesë dhe madje lanë punën për shkak të problemeve të kujdesit ndaj fëmijëve.

Puna hibride dhe në distancë është shpallur si një zgjidhje për disa punonjës që duhet të mendojnë për kujdesin e fëmijëve, por 94% e nënave thanë për Deloitte se kanë frikë se kërkesa për një orar më fleksibël do të vijë në kurriz të një promovimi. Kjo ka të ngjarë të ndihet edhe më sfiduese për ata që tani duhet të kthehen në detyrë.

Duke parë prindërit që punojnë duke kryer veprime balancuese për rritjen e fëmijëve dhe mbajtjen e punës, ka bërë që disa jo-prindër të vonojnë të kenë fëmijë, në mënyrë që të mund të fokusohen në karrierën e tyre, edhe para pandemisë. Inflacioni dhe rritja e kostos së të paturit një fëmijë kanë vënë më shumë peshë mbi këtë vendim, duke i bërë njerëzit më të kujdesshëm për të bërë një zgjedhje që mund të ndikojë në të ardhurat e tyre.

Do të thotë që ankthet e punonjësve për të bërë të gjitha nuk janë edhe aq të pabaza.

Burimi: Fortune
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here