Dhe “Fjala e Vitit” sipas Merriam-Webster 2022 është …

Fjala fitoi popullaritet këtë vit mes cikleve të lajmeve të stërmbushura me teori konspirative dhe falsifikime të thella.

Ka qenë një vit mjaft i mirë për teknologjinë, me Gen Z që ka marrë kryesimin në platformat e mediave sociale si TikTok dhe ka sjellë dritë të re në terminologjinë e re që rrethon çështje tematike si shëndeti mendor, marrëdhëniet, përfshirja dhe më shumë.

Ka pasur gjithashtu rritje të interesit për teoritë e konspiracionit dhe falsifikimet e thella, gjë që e ka bërë një fjalë gjithnjë e më të përhapur në ciklet kryesore të lajmeve.

Fjala në fjalë? Gaslighting, e cila sapo u emërua “Fjala e Vitit 2022” e Merriam-Webster.

Merriam-Webster e përkufizon ndezjen me gaz (folje) si “manipulim psikologjik i një personi zakonisht për një periudhë të gjatë kohore që e bën viktimën të vërë në dyshim vlefshmërinë e mendimeve të veta, perceptimit të realitetit ose kujtimeve dhe zakonisht çon në konfuzion, humbje të besimit dhe vetëvlerësimi, pasiguria e stabilitetit emocional ose mendor të dikujt dhe varësia nga autori”.

Origjina vjen nga një shfaqje e vitit 1938 me titull “Gas Light“, ku një burrë i quajtur Jack Manningham përpiqet ta bëjë gruan e tij të mendojë se ajo po çmendet. Një pjesë e kësaj ndodh kur dritat në papafingo të çiftit fillojnë të zbehen dhe errësohen – ai i thotë asaj se po imagjinon ndryshimin e dritës dhe se nuk mund t’i besohet asaj që sheh dhe beson.

Ideja e një komploti të qëllimshëm për të mashtruar e ka bërë ndezjen e gazit të dobishme në përshkrimin e gënjeshtrave që janë pjesë e një plani më të madh”, shpjegoi Merriam-Webster në një deklaratë. “Ndryshe nga gënjeshtra, e cila priret të jetë midis individëve dhe mashtrimi, që tenton të përfshijë organizata, ndezja e gazit zbatohet si në kontekste personale ashtu edhe në ato politike. Është në shtëpi në shkrimet formale dhe teknike, si dhe në përdorim bisedor.”

Gaslighting” pa një rritje prej 1740% në kërkime në vitin 2022, vuri në dukje gjithashtu Merriam Webster.

Fjalët e tjera kryesore të vitit përfshinin “Oligark” (mes konfliktit Rusi-Ukrainë), “Omicron” (mund të falënderoni pandeminë për atë) dhe “Kodifikim“.

Fjala e vitit e vitit të kaluar ishte, pa dyshim, “Vaksina“.

Burimi: Entrepreneur
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here