Banka e Amerikës: Prisni një recesion të SHBA-së që do të shkatërrojë tregjet dhe mund të bëjë që aksionet të bien 24% vitin e ardhshëm

Tregjet do të shkatërrohen nga një recesion vitin e ardhshëm, me indeksin e aksioneve të SHBA-së potencialisht që do të bjerë 24% nga niveli aktual, ka thënë Banka e Amerikës.

Rasti bazë i bankës është se SHBA hyn në një rënie të rëndë dhe të qëndrueshme në tremujorin e parë të vitit, kur ekonomistët e saj presin që rritja të bjerë me 0.4%.

Kjo do të rëndonte mbi stoqet, pasi kompanitë do të detyroheshin të ulin objektivat e tyre të të ardhurave, thanë ata në perspektivën e tyre për vitin 2023 të botuar së fundmi.

Ne mendojmë se tregu mund të bjerë deri në 3,000 bazuar në një sërë treguesish, duke pasur parasysh një sërë rreziqesh me të cilat përballemi ndërsa kthimi vazhdon dhe një recesion shpaloset,” tha Savita Subramanian, drejtuesja e bankës për strategjinë e kapitalit në SHBA.

Goditja e atij niveli 3,000 do të përfaqësonte një rënie prej 24% nga mbyllja e S&P 500 të martën prej 3,958.

Këtë vit, ka pasur një proces kthimi për rritjen e tregjeve nga dekada të normave të ulëta të interesit dhe stimulit, si fiskal ashtu edhe korporativ, tha Subramanian.

Lajmi i keq është se, në vitin 2023, procesi i heqjes së parave të lehta mund të fillojë të ndikojë në ekonomi,” tha ajo.

Dhe nuk është vetëm një recesion që do të tronditë tregjet vitin e ardhshëm, sipas Bank of America. Rritja e normave të interesit, inflacioni i nxehtë, lufta në Ukrainë dhe kriza mjedisore do të vazhdojnë gjithashtu t’i shqetësojnë investitorët.

Shoku më i madh i normës në histori, cikli më agresiv i ecjes, presioni më i madh inflacionist në 40+ vjet, frika në rritje e recesionit, koha e luftës dhe rreziqet e vazhdueshme gjeopolitike, ndërtimi urgjent rreth reduktimit të emetimit të karbonit sugjerojnë se makroja do të duket e madhe në 2023,” tha ekipi i udhëhequr nga Subramanian.

Të gjithë këta faktorë luajtën një rol kyç në shitjen e aksioneve që ka parë rënien e S&P 500 me 17% në vitin 2022, vunë në dukje ata.

Perspektiva më e mundshme e investimeve të Bankës së Amerikës sheh që S&P 500 të rritet vetëm 1% deri në fund të 2023, për një objektiv prej 4,000 pikësh, me paqëndrueshmëri të konsiderueshme që vjen përpara kësaj pike, ndërsa rënia trondit besimin e investitorëve.

Ekipi i Subramanian pret që S&P 500 të arrijë fundin në një moment në gjysmën e parë të vitit të ardhshëm, sepse stoqet priren të zbresin gjashtë muaj para përfundimit të një recesioni – që do të thotë se mund të ketë mundësi blerje së shpejti.

Tregu zakonisht bie në fund gjashtë muaj para përfundimit të një recesioni, kështu që blini në gjysmën e parë bazuar në parashikimin e ekonomistëve tanë që recesioni të përfundojë në tremujorin e tretë të 2023,” thanë ata.

Burimi: Business Insider
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here