Dhëndri i Donald Trump publikon projektet për Shqipërinë dhe Serbinë (Foto)

Jared Kushner, ish-këshilltari i lartë i Donald Trump dhe dhëndri i tij, ka zbuluar përfshirjen e tij në sipërmarrje të rëndësishme të pronave të paluajtshme në Shqipëri dhe Serbi. Këto projekte, të cilat janë në faza të avancuara, shënojnë përpjekjet e vazhdueshme të biznesit të familjes Trump jashtë vendit, pavarësisht aspiratave presidenciale të Donald Trump.

Përpjekja e Kushnerit në Ballkan duket se lehtësohet nga lidhjet e krijuara gjatë kohës së tij në Shtëpinë e Bardhë. Duke bashkëpunuar me Richard Grenell, një ish-zyrtar i administratës Trump me përvojë diplomatike në rajon, Kushner synon të zhvillojë prona luksoze, duke përfshirë resorte dhe komplekse rezidenciale, në Shqipëri dhe Serbi.

Një projekt i propozuar përfshin transformimin e një ishulli në brigjet shqiptare në një destinacion turistik luksoz. Një nismë tjetër në Serbi fokusohet në rizhvillimin e një vendi historik në një hotel luksoz dhe kompleks rezidencial. Këto përpjekje kërkojnë negociata me qeveritë e huaja, pasi toka e përfshirë është aktualisht nën kontrollin e shtetit.

Financimi për këto sipërmarrje vjen përmes firmës së investimeve të Kushner, Affinity Partners, e cila mburret me financim të konsiderueshëm nga burime të ndryshme, duke përfshirë Fondin e Investimeve Publike të Arabisë Saudite. Megjithatë, mbetet e paqartë nëse fondet saudite do të përdoren në projektet ballkanike.

Pavarësisht kritikave që sugjerojnë konflikte interesi dhe shqetësime etike, Kushner pohon se aktivitetet e tij të biznesit zhvillohen në mënyrë transparente dhe do të përfitojnë njësoj si komunitetet lokale ashtu edhe investitorët. Ai mohon çdo trajtim preferencial për shkak të prejardhjes së tij politike dhe pohon përkushtimin e tij për një operacion të përpiktë.

“Bashkëpunimi i Kushnerit me Musa Kastratin, miliarder shqiptar, i shton një tjetër dimension këtyre projekteve”, citon The New York Times. “Përfshirja e familjes Kastrati, që përfshin pasuritë e paluajtshme, mikpritjen dhe infrastrukturën, nënvizon kompleksitetin dhe ndikimin e mundshëm të sipërmarrjeve të Kushnerit në rajon.”

Ndërsa Kushner dhe gruaja e tij, Ivanka Trump, janë distancuar nga angazhimet politike të Donald Trump që nga sulmi në Kapitol në janar 2021, përfshirja e tyre në sipërmarrjet e biznesit të huaj vazhdon. Ndërveprimet e tyre me zyrtarët shqiptarë dhe magnatët e biznesit tregojnë një përpjekje të përbashkët për të eksploruar mundësitë e investimeve në rajon.

Në përgjithësi, zgjerimi i Kushnerit në Ballkan nënvizon ndërveprimin e ndërlikuar midis politikës dhe biznesit, duke ngritur pikëpyetje rreth konflikteve të mundshme të interesit dhe konsideratave etike në mes të lidhjeve të qëndrueshme të familjes së tij me administratën Trump.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here