Dy diadema të perandores Jozefine Bonaparte shiten për 763,000 dollarë

Dy diademat që besohet se ishin në pronësi të Jozefine Bonaparte, gruaja e parë e perandorit francez Napoleon, dolën në ankand të martën pas një shekulli e gjysmë në pronësi private.

Së bashku, ato u shitën për 763,000 dollarë më 7 dhjetor në Sotheby’s në Londër, duke tejkaluar vlerësimin e lartë prej 662,000 dollarë.

Një nga diademat është me ar me thekse smalti blu dhe gdhendje të kuqe të flaktë me portrete klasike. Diadema ofrohet si pjesë e një seti bizhuterish, së bashku me vathët përkatës, një stoli rripi dhe krehër.

Diadema e dytë prej ari dhe smalti përmban portrete kameo të hyjnive të lashta greke Zeus, Dionisus, Medusa, Pan dhe Gaia në agat dhe diaspër.

Muzeu Victoria & Albert i Londrës, i cili më parë e mbante objektin me qira, vuri në dukje se ishte “ndoshta një dhuratë nga motra e Napoleonit, Caroline Murat”.

Diademat janë të dyja pjesë e kompleteve të bizhuterive të shekullit të 19-të që janë emblematike të dizajnit neoklasik, i cili lulëzoi gjatë mbretërimit të Napoleonit.

Pas trazirave të Revolucionit Francez, perandori evokoi me maturi traditat, stilet dhe dizajnin e lashtë romak në mënyrë që të lidhte sundimin e tij me një prejardhje të lashtë, sipas Sotheby’s.

Kjo lidhje është e pranishme në detajet më të vogla në të dy diademat, përkatësisht portretet e kameo dhe intaglio të hyjnive klasike dhe figurave antike që Napoleoni dhe Jozefina mbanin shpesh, duke përfshirë kurorën e kurorëzimit të të parës. Shekuj më parë, perandorët romakë kishin veshur simbole të ngjashme të pushtetit të gdhendura në gurë të çmuar gjysmë të çmuar.

Industria e bizhuterive vuajti si rezultat i turbulencave politike, depresionit ekonomik dhe armiqësisë kundër luksit që shënoi Revolucionin Francez dhe pasojat e tij. Por në vend që të promovonte një stil më asketik se fatkeqja Maria Antonet, Josefina gjithashtu prirej drejt luksit.

Sotheby’s tha në një deklaratë për shtyp se, në një periudhë prej vetëm gjashtë vjetësh, perandoresha “shpenzoi një shumë mbresëlënëse prej mbi 25 milionë frangash për bizhuteri dhe rroba, shumë kjo më tepër sesa ajo e caktuar për shpenzimet e saja”.

Burimi: CNN

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here