Keni ftohje stinore apo Covid? Ja se si të dalloni ndryshimin

Dyzimi më i madh i njerëzve në momentin që kanë temperaturë, pak rrufë dhe dhimbje koke apo muskujsh, e dhimbje fyti, është nëse kanë thjesht një ftohje stinore apo Covid. Këto janë simptoma të përbashkëta mes dy sëmundjeve. Dhe është shumë ë vështirë të përcaktosh nëse je i infektuar më njërën apo tjetrën.

Megjithatë, ftohja e zakonshme shkaktohet nga një lloj virusi i ndryshëm nga Covid-19. Shumica e koronaviruseve, si ftohja e zakonshme, shkaktojnë infeksion të lehtë në trakenë e sipërme respiratore dhe prodhojnë simptoma relativisht të vogla si hundët e zëna, dhimbjen e kokës dhe dhimbjen e fytit.

Njerëzit që kontraktohen me Covid vuajnë nga simptoma të frymëmarrjes që mund të shkaktojnë kollë, gulçim, vështirësi në frymëmarrje dhe ethe. Infeksioni mund të shkaktojë gjithashtu pneumoni, dështim të veshkave dhe në rastet më të rënda vdekje.

Në shumicën e njerëzve, simptomat e ftohjes së zakonshme zakonisht arrijnë kulmin brenda dy deri në tre ditëve të para të infektimit, ndërsa efektet e Covid shfaqen dy deri në 14 ditë pas ekspozimit.

Mjekët thonë se zakonisht njerëzit e vaksinuar me dy doza zakonisht paraqiten me simptoma më të lehta si dhimbje koke, rrufë, teshtitje, dhimbje fyti dhe humbje nuhatjeje. Por për të dalluar më mirë për njërën ose tjetrën mjektët e shëndetsisë rekomandojnë njerëzit të testohen për të vazhduar me trajtimin e secilës sëmundje.

Por ka një dallim të simptomave dhe të dish që në fillim nëse mund të jesh i infektuar me Covid.

Dhimbjet e kokës

Edhe pse dhimbjet e kokës janë një simptomë më pak e njohur e Covid-it, ato janë një nga shenjat më të hershme, sipas studimit të ZOE, dhe janë më të zakonshme se simptomat klasike të kollës, etheve dhe humbjes së nuhatjes. Studimi zbuloi se dhimbjet e kokës Covid priren të jenë të dhimbshme mesatare deri te forta, mund të jenë ‘pulsuese’, ‘shtypëse’ ose ‘thike’, shfaqen në të dy anët e kokës dhe jo në një zonë, mund të zgjasin më shumë se tre ditë dhe priren. të jetë rezistent ndaj qetësuesve të zakonshëm.

Rrufa

Të dhënat tregojnë se kur nivelet e Covid-it janë të larta, shanset që rrufa dhe rrjedhja e hundëve të jetë për shkak të Covid-it janë gjithashtu të larta. Por studimi thekson se kur nivelet e Covid-it janë të ulëta, një rrufë ka më pak gjasa të jetë Covid dhe ka më shumë gjasa të jetë për shkak të një ftohjeje apo edhe një alergjie. Si përfundim, ndërsa shumë njerëz me Covid-19 mund të raportojnë një rrufë, është e vështirë ta quash një simptomë përfundimtare pasi është kaq e zakonshme, veçanërisht gjatë dimrit.

Teshtitja

Sipas studimeve, teshtitja më shumë se zakonisht mund të jetë një shenjë e Covid tek njerëzit që janë të vaksinuar, megjithëse thekson se teshtitja ka shumë më tepër gjasa të jetë një shenjë e një ftohjeje ose një alergjie. OBSH thotë se edhe pse shumë njerëz me Covid mund të teshtijnë, “nuk është një simptomë përfundimtare sepse teshtitja është kaq e zakonshme”.

Dhimbje të fytit

Shumë njerëz me Covid kanë raportuar se kanë një dhimbje të fytit që ndihet e ngjashme me dhimbjet e fytit kur kanë një ftohje ose laringit. Dhimbjet e fytit të lidhura me Covid-in priren të jenë të lehta dhe zgjasin jo më shumë se pesë ditë, dhe një dhimbje shumë e fortë që zgjat më shumë ka të ngjarë të jetë diçka tjetër. Nëse vazhdon, duhet të kontaktoni mjekun tuaj të përgjithshëm. Edhe pse mund të jetë një simptomë e Covid-it, shumica e njerëzve me dhimbje të fytit ndoshta thjesht do të kenë një ftohje. Sipas të dhënave të OBSH, pothuajse gjysma e njerëzve që janë të sëmurë me Covid-19 raportojnë se kanë dhimbje të fytit, megjithëse kjo është më e zakonshme tek të rriturit e moshës 18-65 vjeç sesa tek të moshuarit ose ata nën 18 vjeç.

Humbja e nuhatjes

Humbja e nuhatjes vazhdon të jetë treguesi më i fortë i infeksionit Covid-19, pavarësisht nga mosha, gjinia ose ashpërsia e sëmundjes së një personi. Ndërsa njerëzit që kanë Covid mund të mos e humbasin plotësisht shqisën e nuhatjes, ajo mund të ndryshojë, kështu që ju mund të mos jeni në gjendje të nuhasni gjëra me aromë të fortë dhe mund të ndikohet edhe ndjenja juaj e shijes, kështu që ushqimi mund të shijojë ndryshe ose të duket pa shije.

Kolla e vazhdueshme

Një kollë e vazhdueshme pranohet gjerësisht të jetë një nga tre simptomat kryesore të Covid-19. Në këtë kontekst, “i vazhdueshëm” do të thotë të kollitesh shumë herë në ditë, “për gjysmë dite ose më shumë”. Një kollë Covid-i është zakonisht një kollë e thatë, krahasuar me një kollë nga kraharori që sjell gëlbazë ose mukozë dhe që mund të tregojë një infeksion bakterial. Një kollë e vazhdueshme tenton të rrijë rreth disa ditë pas sëmundjes dhe zakonisht zgjat rreth katër ose pesë ditë.

Testimi është mënyra më e mirë për të dalluar njërën sëmundje nga tjetra. Edhe pse simptomat mund të kryqëzohen dhe të jënë të pranishme tëk të dyja, testimi është vendimtar.

Burimi: OBSH

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here