Elon Musk ofrohet për të blerë Twitter

Elon Musk ka bërë një ofertë për të blerë Twitter dhe ta bëjë atë privat, duke thënë se ai beson se kompania duhet të “transformohet“.
Sipas një dosjeje të SEC, Musk ka ofruar të blejë të gjitha aksionet në Twitter që ai nuk i zotëron për 54.20 dollarë për aksion, duke e vlerësuar kompaninë në 43.4 miliardë dollarë. Kjo përfaqëson një vlerë premium 38% mbi çmimin e mbylljes më 1 prill, ditën e fundit të tregtimit përpara se Musk të zbulonte se ai ishte bërë aksioneri më i madh i Twitter.
Musk tha se oferta e tij ishte “oferta më e mirë dhe përfundimtare“, sipas dosjes së SEC, duke shtuar se nëse nuk pranohet, ai do të duhet të rishqyrtojë pozicionin e tij si aksionar.
CEO i Tesla-s i dërgoi një letër ofertës kompanisë të mërkurën mbrëma, sipas dosjes.
Kam investuar në Twitter pasi besoj në potencialin e tij për të qenë platforma për fjalën e lirë në mbarë globin dhe besoj se liria e fjalës është një imperativ shoqëror për një demokraci funksionale,” tha ai në një letër që i dërgoi Twitter. “Megjithatë, që kur kam bërë investimin tim, tani e kuptoj se kompania as nuk do të lulëzojë dhe as nuk do t’i shërbejë këtij imperativi shoqëror në formën e tij aktuale. Twitter duhet të transformohet si një kompani private.”
Letra iu drejtua Bret Taylor, kryetarit të bordit të Twitter, jo CEO Parag Agrawal, i cili e mori atë titull vjeshtën e kaluar. Ai përfundon: “Twitter ka një potencial të jashtëzakonshëm. Unë do ta zhbllokoj“.

Twitter lëshoi një deklaratë të enjten duke konfirmuar se e kishte marrë ofertën. Kompania tha se bordi i saj do të shqyrtojë me kujdes propozimin “për të përcaktuar kursin e veprimit që ajo beson se është në interesin më të mirë të kompanisë dhe të gjithë aksionerëve të Twitter“.

Aksionet e Twitter u rritën deri në 13% para ofertës së të enjtes, por shpejt u tërhoqën në një fitim prej rreth 7%, duke sugjeruar se investitorët kishin dyshime se oferta do të pranohej.
Por do të jetë e vështirë për Twitter që të refuzojë ofertën e Musk me çmimin që ai ofron, tha Dan Ives, analist i teknologjisë me Wedbush Securities.
Musk po e vendos bordin e Twitter-it me shpatulla pas murit”, tha Ives. “Oferta është në një nivel që do të jetë e vështirë për të parë që ofertat e tjera të ndodhin.”
Por për të marrë një kthim në një ofertë kaq të lartë, Twitter do të duhet të bëjë më shumë për të sjellë të ardhura nga abonentët dhe për të ulur kostot, tha Ives. Angazhimi i Musk për të përdorur kompaninë për të promovuar lirinë më të madhe të fjalës nuk bën shumë, nëse asgjë, për të rritur përfitimin e saj.
Musk duke e bërë këtë për lirinë e fjalës është saktësisht e kundërta e asaj që çdo sulmues tjetër korporativ do të bënte për të fituar para nga vlera e kompanisë,” tha Ives. “Është historike dhe e çuditshme në të njëjtën kohë“.
Javën e kaluar, Musk zbuloi se ai kishte blerë aksione të Twitter që nga fundi i janarit dhe se ai kishte grumbulluar një 9.1% të aksioneve që nga ajo kohë, duke shpenzuar 2.6 miliardë dollarë për aksionet që bleu. Pas këtij zbulimi, ai fillimisht pranoi një ofertë për një vend në bordin e kompanisë, një marrëveshje që përfshinte një kufi për investimin e tij në kompani në një aksion prej 14.9%.
Të dielën, CEO i Twitter, Parag Agrawal, zbuloi se Musk kishte vendosur të mos bashkohej me bordin.
Musk kishte qenë jashtëzakonisht i heshtur për planet e tij për Twitter në ditët që nga ajo kohë.
Musk nuk bëri të ditur se si synon të financojë blerjen e tij. Ai tha se ka punësuar gjigantin e Wall Street Morgan Stanley (MS) si këshilltarin e tij financiar për transaksionin.
Megjithëse Musk është personi më i pasur në Tokë, pjesa më e madhe e pasurisë së tij neto prej 274 miliardë dollarësh është e lidhur në zotërimet e tij në Tesla-n e tregtuar publikisht dhe SpaceX-in e mbajtur privatisht, dhe ai ka hezituar të shesë aksionet e Teslë-s përtej asaj që i nevojitej për të paguar taksat. Aksionet e Tesla ranë 2% në tregtimin para tregut të enjten, ndoshta nga frika se Musk do të shiste aksione për të mbledhur para.
Është shumë e mundur që Musk nuk do të ketë nevojë të shesë aksionet e Tesla-s dhe në vend të kësaj do të jetë në gjendje t’i përdorë ato si kolateral për të marrë hua paratë që i nevojiten për të blerë Twitter, tha Ives. Aksionet e Tesla-s të Musk janë me vlerë rreth 177 miliardë dollarë, edhe me rënien modeste të tregtimit të së enjtes.
Bankat do të rreshtohen për të qenë pjesë e konsorciumit të huadhënësve të personit më të pasur në botë”, tha Ives.
Burimi: CNN
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here