Emoji-t mund të prishin karrierën tuaj. Ja si.

Përdorimi i emoji-ve në punë mund të çojë në probleme me klientët dhe kolegët, pasi shumë nuk pajtohen me atë që nënkuptojnë, zbulon një sondazh me 9,400 punëtorë.

Si drejtore menaxhuese e një konsulence transporti, Carol Deveney është mësuar të festojë projektet e përfunduara me klientët e saj në qeveri dhe në firmat inxhinierike. Ndërsa ajo zakonisht do të ishte në gjendje të përgëzonte personalisht klientët e saj, karantina nënkuptonte kalimin në mjetet e bisedës të bazuara në tekst, ku emoji shtoi pak mendjelehtësi.

Mesazhet me tekst thjesht duken pak të thata,” tha Deveney. “Po përpiqesha të vendosja natyrën time miqësore në mesazh.”

Shkruajta: “Këtu janë duart e xhazit”, si “Ta-da, ne e bëmë këtë.” Por ato nuk janë duar xhazi,” tha ajo. Djali i saj i tha shpejt emrin e vërtetë të emojit “fytyrë përqafuese“, e cila zyrtarisht është menduar të jetë një ofertë përqafimi.

Ky lloj konfuzioni është i zakonshëm në vendet e punës në mbarë botën, sipas një sondazhi të 9,400 punëtorëve hibridë në Amerikën e Veriut, Azi dhe Evropë nga ofruesi i komunikimit në vendin e punës Slack dhe aplikacioni i mësimit të gjuhës Duolingo.

Emoji-t janë bërë një pjesë jetike e komunikimit në vendin e punës, me 71% të punëtorëve amerikanë që thonë se mesazhet që nuk janë të mbushura me emoji janë të paplota në kuptim. Në nivel global, më shumë se gjysma e punëtorëve përfshijnë emoji në mesazhet e dërguara kolegëve – megjithëse 30% refuzojnë ta bëjnë këtë me shefin e tyre.

Ndërsa ne vazhdojmë të përqafojmë punën hibride nga qendrat digjitale, emoji i ndihmojnë njerëzit të njohin njëri-tjetrin, të qartësojnë qëllimin dhe t’i shtojnë pak ngjyrë, thellësi dhe argëtim punës,” tha Olivia Grace, drejtore e lartë e menaxhimit të produkteve në Slack.

Është parë gjithashtu si më efikas nga 54% e punëtorëve në mbarë botën, me dy të tretat e të anketuarve amerikanë që thonë se përshpejton komunikimin.

Emoji-t janë një mjet komunikimi domethënës dhe neto pozitiv në botën tonë digjitale,” tha Keith Broni, kryeredaktor i Emojipedia, një enciklopedi referuese në internet, kompania mëmë e së cilës qëndron në organin që miraton emoji për përdorim publik. “Ato vërtet mund të na mundësojnë të qartësojmë qëllimin emocional dhe mjetet përmes të cilave mesazhet tona do të interpretohen nga marrësi. Kjo nuk ka qenë kurrë më e rëndësishme se në dy vitet e fundit.”

Megjithatë, ndërsa puna hibride përqafon gjithnjë e më shumë punën ndërkufitare dhe bizneset janë në gjendje të zgjedhin punonjës nga vende të ndryshme, rreziku i keqinterpretimit të këtij mesazhi rritet, si në rastin e Deveney dhe “duart e saj të xhazit“.

Në përgjithësi, 58% e të anketuarve thonë se nuk e kuptuan se emoji të veçantë kanë kuptime të ndryshme dhe problemet e mundshme që mund të shkaktojnë.

Merrni emoji-n e fytyrës së buzëqeshur, të quajtur zyrtarisht “fytyra paksa e qeshur“. Globalisht, njerëzit më së shumti e lidhin simbolin me ndjenjën e lumturisë dhe me pozitivitetin e përgjithshëm. Por kujdes një mesazh me një buzëqeshje në Shtetet e Bashkuara ose Singapor: një në pesë persona në të dy vendet e përdorin atë për të treguar zemërim. Në Japoni, vetëm një në 20 punonjës do të kapte atë kuptim më delikat.

Gjithashtu këshillohet kujdes kur vendosni emoji-n e pjeshkës. Shtatë në 10 të anketuar e morën simbolin fjalë për fjalë, duke humbur kuptimin e tij më eufemist, më të zakonshëm diku tjetër. Dhe në Kinë, 56% e punëtorëve e konsideruan emoji-n e patëllxhanit për të nënkuptuar pikërisht këtë. “Gjithmonë ka potencial që dikush të shikojë një emoji dhe të mendojë se do të thotë X, por kuptimi më i zakonshëm i atij emoji është Y,” tha Broni.

E gjithë kjo krijon një fushë të mundshme të keqinterpretimit, të cilën Deveney dëshiron ta shmangë në të ardhmen. Në fillim, ajo mendoi të dërgonte një mesazh faljeje duke shpjeguar keqkuptimin e saj, më pas vendosi se po e mendonte shumë.

Por edhe pse emoji i duarve të përqafuara me fytyrë xhaz është lënë në histori, ajo tha: “Kam ndaluar së dërguari emoji në çdo mesazh biznesi“.

Burimi: Bloomberg Business
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here