Euro dhe dollari amerikan janë barazuar për herë të parë në 20 vjet

Për herë të parë në 20 vjet, kursi i këmbimit midis euros dhe dollarit amerikan ka arritur barazinë — që do të thotë se dy monedhat kanë të njëjtën vlerë.

Euro arriti në 1 dollarë të martën, duke rënë rreth 12% që nga fillimi i vitit. Frika e recesionit në kontinent është e lartë, e nxitur nga inflacioni i lartë dhe pasiguria e furnizimit me energji të shkaktuar nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia.

Bashkimi Evropian, i cili merrte afërsisht 40% të gazit të tij përmes tubacioneve ruse përpara luftës, po përpiqet të zvogëlojë varësinë e tij nga nafta dhe gazi rus. Në të njëjtën kohë, Rusia ka frenuar furnizimet me gaz për disa vende të BE-së dhe kohët e fundit ka ulur rrjedhën në tubacionin Nord Stream për në Gjermani me 60%.
Tani ajo pjesë kritike e infrastrukturës së importit të gazit në Evropë, është mbyllur për mirëmbajtjen e planifikuar për 10 ditët e fundit. Zyrtarët gjermanë kanë frikë se mund të mos ndizet më.
Kriza energjetike vjen së bashku me një ngadalësim ekonomik, i cili ka hedhur dyshime nëse Banka Qendrore Evropiane (BQE) mund të shtrëngojë në mënyrë adekuate politikën për të ulur inflacionin. BQE njoftoi se do të rrisë normat e interesit këtë muaj për herë të parë që nga viti 2011, pasi norma e inflacionit në eurozonë qëndron në 8.6%.

Por disa thonë se BQE është shumë prapa kurbës dhe se një ulje e vështirë është e pashmangshme. Gjermania regjistroi deficitin e saj të parë tregtar në mallra që nga viti 1991 javën e kaluar pasi çmimet e karburanteve dhe kaosi i përgjithshëm i zinxhirit të furnizimit rritën ndjeshëm çmimin e importeve.

Duke pasur parasysh natyrën e eksporteve të Gjermanisë të cilat janë të ndjeshme ndaj çmimit të mallrave, mbetet e vështirë të imagjinohet se bilanci tregtar mund të përmirësohet ndjeshëm nga këtu në muajt e ardhshëm duke pasur parasysh ngadalësimin e pritshëm në ekonominë e eurozonës,” shkruajnë strategët e këmbimit valutor të Saxo Bank.

Një seri rritjesh agresive të normave të interesit nga bankat qendrore, duke përfshirë Fed-in, së bashku me ngadalësimin e rritjes ekonomike do të mbajnë presionin mbi euron ndërsa do t’i dërgojnë investitorët drejt dollarit amerikan si një strehë e sigurt, thonë analistët.
Rezerva Federale e SHBA është shumë përpara Europës për sa i përket shtrëngimit, pasi ka rritur normat e interesit me 75 pikë bazë, ndërsa tregon se më shumë rritje të normave do të vijnë këtë muaj.
Kjo tërheqje e sigurt në dollarin amerikan mund të bëhet edhe më ekstreme nëse Evropa dhe SHBA hyjnë në një recesion, paralajmëroi kreu i Deutsche Global i Kërkimeve FX, George Saravelos në një shënim javën e kaluar.
Një situatë ku euro po tregtohet nën dollarin amerikan në një interval prej 0.95 dollarë deri në 0.97 dollarë mund të “arrihej mirë“, shkroi Saravelos, “nëse Europa dhe SHBA e gjejnë veten duke rrëshqitur drejt një recesioni (më të thellë) në tremujorin e tretë, ndërsa Fed është ende në rritje të normave.”
Ky është një lajm i mirë për amerikanët me plane për të vizituar Evropën këtë verë, por mund të paraqesë një lajm të keq për stabilitetin ekonomik global.
Burimi: CNN Business
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here