Evolucioni financiar i Ryanair: Fitimet në rritje sinjalizojnë një epokë të re

Ryanair, i njohur për kthimin e parave të konsiderueshme te aksionerët gjatë dekadës së fundit, ka ndërmarrë një hap të ri duke shpallur një divident prej 400 milionë eurosh dhe një plan për të kthyer 25% të fitimeve pas tatimit në vazhdim. Kjo lëvizje tregon një largim nga mungesa historike e dividentëve të rregullt të linjës ajrore dhe thekson fuqinë e saj aktuale financiare.

Pavarësisht sfidave të aviacionit të paraqitura nga pandemia, financat e Ryanair janë çuditërisht të shëndetshme, duke raportuar një fitim neto të konsiderueshëm prej 2.2 miliardë eurosh për gjashtë muajt që përfundojnë më 30 shtator. Kjo i atribuohet kërkesës së madhe për udhëtime dhe rritjes së jashtëzakonshme prej 24% të tarifave.

Vlen të përmendet aftësia e kompanisë për të gjeneruar një fitim të konsiderueshëm, edhe gjatë muajve zakonisht të ngadaltë të dimrit. Me mbi 800 milionë euro para neto, Ryanair mbetet në një pozicion të fortë, pasi ka shlyer mbi 1 miliard euro hua këtë vit fiskal dhe ka financuar dërgesat e avionëve të rinj. Ndryshe nga shumë kompani transportuese me shërbime të plota të ngarkuara me borxhe të konsiderueshme, flota e Ryanair kryesisht në pronësi e mbron atë nga rritja e kostove të qirasë së avionëve.

Trafiku ajror evropian mbetet vetëm në 93% të niveleve të vitit 2019, duke krijuar një mjedis të favorshëm për Ryanair. Drejtori i Përgjithshëm i kompanisë, Michael O’Leary, parashikon një krizë kapaciteti deri në vitin 2026, duke i mbajtur potencialisht tarifat më të larta.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here