Franca miraton projektligjin që penalizon modën e shpejtë

Ligjvënësit francezë kanë ndërmarrë një hap të rëndësishëm drejt frenimit të ndikimit mjedisor të modës së shpejtë duke miratuar një projekt-ligj që synon produktet e modës ultra të shpejtë, veçanërisht ato të ofruara nga kompani si Shein e Kinës. Projektligji, i cili mori mbështetje unanime nga ligjvënësit në dhomën e ulët të parlamentit, synon të vendosë gjoba për këto produkte dhe të ndalojë reklamimin për to.

Sipas legjislacionit të propozuar, gjobat për artikujt individualë të veshjeve mund të rriten gradualisht deri në 10 euro deri në vitin 2030. Ky veprim synon të adresojë pasojat mjedisore që lidhen me rritjen e modës së shpejtë, të karakterizuar nga vëllime të larta prodhimi dhe çmime të ulëta që nxisin kërkesën dhe qarkullimin e vazhdueshëm të konsumatorëve.

Shfaqja e shitësve me pakicë si Shein dhe Temu, të cilët përdorin zinxhirë furnizimi ultra fleksibël për të rritur me shpejtësi porositë bazuar në kërkesë, ka ndërprerë modelet tradicionale të shitjes me pakicë. Në të kundërt, lojtarët e njohur si Zara dhe H&M janë përballur me sfida në përshtatjen me këtë peizazh që ndryshon me shpejtësi.

Ministri i mjedisit i Francës, Christophe Béchu, e përshëndeti projektligjin si një “hap të madh përpara” në reduktimin e gjurmës mjedisore të sektorit të tekstilit. Megjithatë, Shein shprehu shqetësimin se legjislacioni do të ndikonte negativisht në fuqinë blerëse të konsumatorëve pa adresuar në mënyrë efektive shkaqet rrënjësore të mbetjeve të tekstilit.

Përveç masave legjislative, Franca ka iniciuar gjithashtu nisma praktike për të luftuar mbetjet e tekstilit, duke përfshirë një skemë riparimi që synon të inkurajojë njerëzit të ndreqin rrobat dhe këpucët e vjetra në vend që t’i hedhin ato. Qeveria ka akorduar fonde të konsiderueshme për këtë nismë, e cila rimburson konsumatorët për riparimin e veshjeve. Pavarësisht këtyre përpjekjeve, vendi ende përballet me një sasi marramendëse të mbetjeve tekstile, ku një pjesë e konsiderueshme përfundon në landfille çdo vit.

Globalisht, industria e modës renditet ndër sektorët më ndotës, duke kontribuar midis 3% dhe 5% të emetimeve globale të karbonit. Raporti i Gjendjes së Modës të McKinsey thekson mbështetjen e madhe të industrisë në fibrat e poliestrës me bazë vaji, të cilat përbëjnë afërsisht gjysmën e të gjitha fibrave të prodhuara.

Ndërsa Franca ndërmerr hapa proaktivë për të adresuar ndikimin mjedisor të modës së shpejtë, ajo nënvizon nevojën urgjente për masa gjithëpërfshirëse për të promovuar qëndrueshmërinë dhe reduktimin e mbetjeve në industrinë globale të modës.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here