Gratë që rrinë së bashku i kanë periodat në të njëjtën kohë: Mit apo e vërtetë?

A është e vërtetë që gratë që jetojnë ose shpenzojnë shumë kohë së bashku do të kenë menstruacione në të njëjtën kohë? Edhe pse ky besim është i përhapur, ekspertët sugjerojnë të kundërtën.

Sinkronia menstruale, fenomeni ku gratë që jetojnë në mjedise të afërta kanë menstruacione në të njëjtën kohë, nuk i atribuohet afërsisë ose lëshimit të feromoneve kimike, siç supozohet zakonisht. Jeffrey Schank, një profesor psikologjie në Universitetin e Kalifornisë në Davis, shpjegon se kjo është kryesisht një rastësi statistikore dhe jo një proces biologjik. Ai thekson se parregullsitë në ciklet menstruale kontribuojnë në sinkronizim të rastit, me cikle të ndryshme në gjatësi tek individët.

Ideja e sinkronisë menstruale fitoi popullaritet nga një punim i vitit 1971 nga psikologia Martha K. McClintock, e cila studioi gratë në një konvikt kolegji. Megjithatë, studimet e mëvonshme kanë vënë në pikëpyetje gjetjet e saj, duke sugjeruar mospërputhje dhe duke sfiduar metodologjinë e saj. McClintock, tani po rishikon qëndrimin e saj, duke propozuar që feromonet të ndikojnë në kohën e ovulacionit dhe jo në vetë menstruacionet.

Leonard Weller, një psikolog social në Universitetin Bar-Ilan, kreu studime në vitet 1990 me djalin e tij, Aron Weller, duke treguar se sinkronizimi menstrual ndodh rastësisht dhe jo për shkak të ndikimit të feromonit. Ai mbështet nocionin se radhitja e cikleve menstruale është një rastësi matematikore, e pandikuar nga ndërveprimi shoqëror ose faktorët biologjikë.

Si përfundim, ndërsa ideja e grave që sinkronizojnë periodat e tyre vazhdon në besimin popullor, provat shkencore sugjerojnë se ka më shumë të ngjarë një çuditshmëri statistikore sesa një fenomen i vërtetë biologjik i nxitur nga ndërveprimi shoqëror ose feromonet.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here