Gjermania miraton 180 miliardë dollarë financim për të përshpejtuar zhvendosjen e energjisë

Gjermania miratoi planet për “fondin e posaçëm të qeverisë për klimën dhe transformimin” për të investuar 177.5 miliardë euro (180 miliardë dollarë) gjatë katër viteve të ardhshme për të ndihmuar në përshpejtimin e kalimit drejt një ekonomie më të pastër dhe më pak të varur nga Rusia për furnizimet me energji.

Shpenzimet prej 35.4 miliardë euro janë caktuar për vitin e ardhshëm, me rreth dy të tretat e parave të gatshme, ose pothuajse 17 miliardë euro, që do të përdoren për t’i bërë ndërtesat e vjetra më efikase në energji, tha ministria e ekonomisë të mërkurën në një deklaratë të dërguar me email. Paratë do të rrjedhin nga të ardhurat nga çmimi i karbonit dhe rezervat e vetë fondit dhe nuk do të ndikojnë në buxhetin federal.

Ministri i Financave, Christian Lindner tha se pushtimi rus i Ukrainës e kishte bërë shtytjen për të zgjeruar burimet e rinovueshme, për të ulur emetimet e dëmshme industriale, për të zhvilluar sektorin e hidrogjenit dhe për të promovuar automjetet elektrike “edhe më aktuale dhe urgjente”. Subvencionet për ndërtesat me efikasitet energjetik do të jenë për rinovimin e strukturave ekzistuese dhe nuk do të jenë më të disponueshme për ndërtesat e reja, shtoi ai.

Ky fond i veçantë për klimën dhe transformimin është një nga instrumentet më të rëndësishme të financimit për mbrojtjen e klimës dhe modernizimin ekonomik në vendin tonë”, tha Lindner në një konferencë shtypi në Berlin.

Pikat kryesore të miratuara të mërkurën nga kabineti gjerman përpara se plani të dërgohet në parlament për miratim:

  • Gjithsej 56.2 miliardë euro deri në vitin 2026 për t’i bërë ndërtesat më efikase në energji
  • Rreth 20 miliardë euro për zgjerimin e sektorit të hidrogjenit dhe reduktimin e emetimeve të dëmshme industriale
  • Rreth 3.4 miliardë euro për promovimin e sistemeve dhe proceseve efikase të energjisë
  • Rreth 3.8 miliardë euro për përmirësimin e efikasitetit të sistemeve të ngrohjes
  • Plani do të çojë gjithashtu në një ulje të barrës për familjet dhe kompanitë nga çmimet e larta të energjisë prej rreth 48 miliardë euro për shkak të heqjes së një takse për financimin e zgjerimit të burimeve të rinovueshme, tha ministria e ekonomisë.

Lindner për momentin i qëndron planit të tij për të rivendosur një kufi kushtetues për huamarrjen e re vitin e ardhshëm, pavarësisht se po përballet me ndikimin e vazhdueshëm të pandemisë së koronavirusit dhe pasojat e zgjeruara nga lufta në Ukrainë. Kufizimi — i njohur si frena e borxhit — u pezullua për tre vitet e fundit.

Qeveria njoftoi të martën se do të shkurtojë subvencionet bujare për automjetet elektrike duke filluar nga viti i ardhshëm dhe do të synojë modelet më të vogla dhe më të lira. Sipas planit të rënë dakord të mërkurën, nga fondi u ndanë 2.1 miliardë euro për subvencionet për vitin e ardhshëm dhe 1.3 miliardë në 2024.

Duke pasur parasysh miliarda fitime të kompanive të makinave, subvencione të tilla nuk janë më të nevojshme,” u tha gazetarëve të mërkurën Lindner, një kundërshtar afatgjatë i masave. Ai tha se “po llogarit në treg për të dhënë shtysë për t’i bërë automjetet elektrike më të përballueshme përmes konkurrencës“.

Burimi: Bloomberg 
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here