Gjysma e millenials zotërojnë shtëpi. Pjesa tjetër kanë frikë se nuk do ta blejnë kurrë

Për herë të parë, më shumë se gjysma e millenials zotërojnë një shtëpi. Pjesa tjetër po e gjejnë atë gjithnjë e më të paarritshme.
Shkalla e mijëravjeçarëve që kanë pronësi shtëpie arriti në 51.5% në 2022, tregojnë të dhënat e Regjistrimit të SHBA. Ka qenë një vonesë për të arritur atje për brezin që erdhi në moshë gjatë krizës financiare – deri në moshën 30-vjeçare, 42% e mijëvjeçarëve zotëronin shtëpitë e tyre krahasuar me 48% të Gen X dhe më shumë se gjysma e baby boomers.

Dhe ata që janë ende me qira kanë filluar të mendojnë se nuk do të arrijnë kurrë atje. Në fakt, gati një në katër millenials planifikon të marrë me qira përgjithmonë, nga një në shtatë vetëm tre vjet më parë, sipas një sondazhi nga faqja e pasurive të paluajtshme Apartment List. Shumica e millenials që nuk janë pronarë shtëpish thonë se nuk kanë mundësi të blejnë tani, ose sepse nuk kanë paradhënie ose sepse nuk mund të përballojnë kostot mujore të hipotekës. Rreth 67% e atyre që duan të kenë një shtëpi në një moment të jetës së tyre nuk kanë para të kursyera për paradhënie dhe 18% kanë më pak se 10,000 dollarë, sipas Apartment List. Rreth 42% thonë se një nga pengesat e tyre më të mëdha për pronësinë e shtëpisë është kredia e keqe, nga 39% në 2018.

Millennials, brezi i lindur midis 1981 dhe 1996, po bien prapa gjeneratave të tjera kur bëhet fjalë për pasurinë, të goditur nga kriza ekonomike e 2008-ës, pagat që nuk rriten, rritjes së çmimeve të banesave gjatë pandemisë dhe tani normat e interesit dhe inflacionit në rritje. Pothuajse gjysma jetojnë nga rroga në rrogë, sipas të dhënave të vitit 2022, dhe pak zotërojnë aksione ose janë pa borxhe studentore.
Ata që kanë arritur të blejnë një shtëpi janë kryesisht në qytete më të përballueshme, me 63% të mijëvjeçarëve në Grand Rapids, Michigan, që kanë shtëpi, krahasuar me vetëm 27% në Los Angeles.
Burimi: bloomberg.com
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here