Mesazhi i Shefit të IBM për punëtorët në distancë: “Karriera juaj po vuan”

Puna nga shtëpia është e përshtatshme për disa role, tha Arvind Krishna, por ata që aspirojnë të ngjiten në rangje të larta duhet të jenë në zyrë.

Arvind Krishna ka një mesazh për 260,000 punonjësit e International Business Machines Corp.: “Puna në distancë mund të jetë e rrezikshme për karrierën tuaj.”

CEO i IBM, biznesi i të cilit i kompjuterave hibride me renë kompjuterike ka përfituar nga rritja e punës në distancë, tha se ai nuk po detyron ende asnjë punonjës të rikthehet në zyrë, por ata që nuk e bëjnë këtë do ta kenë të vështirë të promovohen, veçanërisht në role menaxheriale.
Të jesh menaxher i njerëzve kur je në distancë është thjesht e vështirë, sepse nëse menaxhon njerëz, duhet të jesh në gjendje t’i shohësh herë pas here,” tha ai në një intervistë të hënën në Nju Jork. “Nuk ka nevojë të jetë çdo minutë. Nuk ke nevojë të funksionosh sipas atyre rregullave të vjetra “Të gjithë janë nën syrin tim”, por të paktën ndonjëherë.”
Komentet e Krishna shtojnë debatin në rritje mbi meritat e punës në distancë kundrejt punës personale, me disa CEO që argumentojnë se punëtorët – veçanërisht stafi më i ri – duhet të jenë në terren më shpesh për mundësitë e mësimit dhe mentorimit, ndërsa ekspertë të tjerë tregojnë për kërkime duke treguar se punëtorët janë më të lumtur dhe akoma më produktivë kur kanë mundësi të punojnë nga shtëpia. Stafi me bazë në zyrë, megjithatë, shpenzon 25% më shumë kohë në aktivitetet e zhvillimit të karrierës sesa homologët e tyre të largët, sipas të dhënave nga ekonomistët që ndjekin tendencat e punës nga shtëpia.
Më duket se ne punojmë më mirë kur jemi bashkë personalisht,” tha Krishna, i cili e përshkroi politikën e kompanisë për kthimin në zyrë si “ju inkurajojmë të vini, ne presim që ju të vini, ne duam që ju të vini brenda.” Tre ditë në javë është numri që ata inkurajojnë, tha ai.
Mes punonjësve amerikanë që mund të punojnë nga shtëpia, gati gjysma kanë marrëveshje hibride, sipas të dhënave nga një ekip ekonomistësh që kanë ndjekur temën që nga fillimi i pandemisë. Vetëm një në pesë janë plotësisht online, me pjesën tjetër në zyrë me kohë të plotë. Puna nga shtëpia është më e zakonshme në sektorët e teknologjisë dhe shërbimeve profesionale ku IBM konkurron, tregojnë gjithashtu të dhënat. Por me rritjen e pushimeve nga puna dhe rënien e hapjeve të vendeve të punës, disa punëtorë janë të shqetësuar se puna nga shtëpia mund të ndikojë në sigurinë e tyre të punës.
Ndërsa rreth 80% e punonjësve të IBM punojnë nga shtëpia të paktën disa herë, Krishna tha se rregullimet në distancë janë më të përshtatshmet për role specifike “kontribues individual” si shërbimi ndaj klientit ose programues softuerësh. “Në afat të shkurtër ndoshta mund të jeni po aq produktiv, por karriera juaj vuan,” tha ai.
Të kalosh prej andej në një rol tjetër është ndoshta më pak e mundshme sepse askush nuk po i vëzhgon ato në një kontekst tjetër. Do të jetë më e ashpër. Jo e pamundur, por ndoshta shumë më e ashpër. ”

Krishna, i cili u bë CEO menjëherë pas goditjes së pandemisë në prill 2020, tha se njerëzit bëjnë një zgjedhje për të punuar në distancë, por nuk duhet të jetë “një zgjedhje e përhershme – mund të jetë një zgjedhje e bazuar në komoditet ose rrethanë“. Punëtorët në distancë, tha ai, nuk mësojnë se si të bëjnë gjëra të tilla si të merren me një klient të vështirë, ose si të bëjnë kompromis kur dizenjojnë një produkt të ri. “Unë nuk e kuptoj se si t’i bëj të gjitha këto nga distanca,” tha ai.

CEO i IBM ka punuar për të riorientuar kompaninë shekullore rreth shërbimeve më fitimprurëse si kompjuteri hibrid-cloud, ku klientët drejtojnë qendrat e tyre të të dhënave në një farë kombinimi me ofruesit publikë të cloud si Amazon.com Inc. dhe Microsoft Corp. Kompania shpalli shkurtime të vendeve të punës në fillim të këtij viti, të cilat mund të arrijnë në rreth 5,000 punëtorë pasi të ketë përfunduar si fazë. Megjithatë, Krishna tha se IBM ka shtuar fuqinë e saj punëtore në përgjithësi, duke sjellë rreth 7,000 njerëz në tremujorin e parë.
Burimi: bloomberg.com
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here