Greqia prezanton javën e punës 6-ditore

Ndërkohë që diskutimet në botë janë nëse java e punës nga 5 ditë duhet të kthehet në 4 ditë pune, Greqia vendos të shkojë në kahun e kundërt. Duke filluar nga 1 korriku, në Greqi java e punës do të ketë 6 ditë.

Greqia ka vendosur një javë pune 6-ditore për biznese të caktuara duke filluar nga 1 korriku, në përpjekje për të rritur produktivitetin dhe punësimin. Kjo rregullore e re, e cila lejon punonjësit e bizneseve të shërbimit 24/7 të punojnë dy orë shtesë në ditë ose një turn shtesë tetë orësh, bie ndesh me trendin global të eksplorimit të javëve më të shkurtra të punës.

Politika zgjat javën tradicionale të punës 40-orëshe në 48 orë për bizneset e aplikueshme, megjithëse punonjësit e shërbimit të ushqimit dhe turizmit janë të përjashtuar.

Qeveria pro-biznesit e kryeministrit Kyriakos Mitsotakis argumenton se masa, e përshkruar si “miqësore për punëtorët” dhe “e orientuar drejt rritjes“, synon të trajtojë çështjet e orarit të papaguar jashtë orarit dhe punës së padeklaruar.

Kritikët, duke përfshirë sindikatat dhe vëzhguesit politikë, e shohin atë si një hap prapa për një fuqi punëtore që tashmë ka orët më të gjata në Bashkimin Evropian. Ekspertët paralajmërojnë se ndërsa rritja e orëve mund të rrisë produktivitetin afatshkurtër, kjo mund të çojë në prezentizëm, ulje të motivimit dhe shkallë më të lartë gabimi në afat të gjatë.

Prezantimi i kësaj politike është në kontrast të fortë me provat e fundit të suksesshme të një jave pune katërditore në vende të tjera, të cilat kanë treguar ndikime pozitive në mirëqenien dhe produktivitetin e punonjësve.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here