Identifikimi i 5 llojeve të partnerëve toksikë në marrëdhënie

Në rrjetin e ndërlikuar të marrëdhënieve, toksiciteti shpesh fshihet nën sipërfaqe, me një partner që zotëron kontrollin mbi tjetrin. Duke u bazuar në përvojën 25-vjeçare në terapi, kam hasur në pesë lloje të dallueshme të partnerëve kontrollues, secili i aftë për të manipuluar përmes taktikave pasive-agresive.

1. Magjepsësi: Fillimisht magjepsës, i cili iu ngre këmbët nga toka me gjeste madhështore dhe fjalë lajkatare. Megjithatë, nën sipërfaqe qëndron një pritje delikate e borxhit, duke ju lënë të ndiheni të bllokuar dhe fajtor.

2. Ngacmuesi: Zotërues i sjelljes pasive-agresive, ngacmuesit frikësojnë pa iu drejtuar abuzimit fizik. Nëpërmjet trajtimit të ndyrë dhe të heshtur, ata fusin frikë dhe pasiguri, duke ju lënë të vini në dyshim veprimet tuaja dhe të keni frikë nga lëvizja e tyre e ardhshme.

3. Ngatërruesi i mendjes: Të aftë në lojëra mendore të lehta dhe të vogla, ata ju gërryejnë vetëvlerësimin dhe minojnë besimin tuaj. Manipulimi i tyre i pamëshirshëm ju lë të dyshoni në gjykimin dhe vlerën tuaj.

4. Marrësi: Ata që shtyjnë në ekstreme dhe janë shtrëngues, marrësit shpesh shpërfillin kufijtë tuaj dhe ju manipulojnë në situata të pakëndshme për përfitimin e tyre. Veprimet e tyre ju bëjnë të ndiheni të degraduar dhe të shkëputur nga vetja.

5. Mbajtësi: Duke kërkuar varësi, mbajtësit ju mbytin me kërkesa të vazhdueshme për vëmendje dhe kontroll. Duke ju izoluar nga njerëzit e dashur dhe duke monopolizuar kohën tuaj, ata nxisin një cikël varësie dhe kontrolli.

Njohja e këtyre modeleve është hapi i parë për të rifituar autonominë dhe mirëqenien tuaj. Vendosja e kufijve dhe kërkimi i mbështetjes nga miqtë, familja ose profesionistët mund t’ju fuqizojë të çliroheni nga marrëdhëniet toksike, të mbroni shëndetin tuaj mendor dhe të rindërtoni një jetë të plotë.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here