Karakteristikat e njerëzve që duken të sjellshëm por janë të këqinj

Pasi kam takuar shumë “ujqër në petkun e deleve“, kam arritur të identifikoj sjellje specifike që zbulojnë natyrën e tyre të vërtetë. Më poshtë do të gjeni shtatë sjellje karakteristike të njerëzve që duken të sjellshëm në sipërfaqe, por në të vërtetë janë të poshtër.

1. Tepër të ëmbël në fillim
A keni ndjerë ndonjëherë se mirësia e dikujt ju është dukur shumë e mirë për të qenë e vërtetë? Njerëzit që janë të sjellshëm në sipërfaqe, por të poshtër, shpesh fillojnë duke qenë tepër të ëmbël, duke ju mbushur me komplimente dhe vëmendje për të fituar shpejt besimin tuaj. Megjithatë, sapo ta arrijnë këtë, natyra e tyre e vërtetë del në sipërfaqe, duke ju lënë të pyesni veten se çfarë ka ndryshuar. Realiteti është se ata thjesht po zbulonin veten e tyre të vërtetë.

2. Luan viktimën shumë shpejt
Këta individë shpesh e kthejnë çdo bisedë në një histori për të qarë. Fillimisht, mund të ndiheni empatikë dhe dëshironi të ndihmoni, por së shpejti vini re një model: sa herë që thirren ose u kërkohet të marrin përgjegjësi, ata kalojnë në modalitetin e viktimës, duke fajësuar gjithmonë të tjerët. Kjo taktikë largon vëmendjen nga veprimet e tyre dhe është një teknikë klasike manipulimi. Njerëzit e vërtetë i pranojnë gabimet e tyre në vend që të luajnë lojën e fajësimit.

3. Jokonsistentë në mënyrë konsistente 
Njerëzit që janë të sjellshëm në sipërfaqe, por të këqij në vetvete, shpesh shfaqin sjellje të paqëndrueshme. Ata mund të jenë të mirë kur kanë nevojë për diçka nga ju, por të ftohtë sapo të plotësohet nevoja e tyre. Kjo mospërputhje mund t’ju bëjë të hutuar dhe të vini në dyshim gjykimin tuaj. Konsistenca është thelbësore në marrëdhëniet e vërteta, kështu që nëse sjellja e dikujt ndryshon shpesh, kjo mund të jetë një shenjë e natyrës së tyre të vërtetë të fshehur.

4. Komentet pasive-agresive
Këta individë janë profesionistë në bërjen e komenteve të këqija të mbështjella me një ton të veshur me sheqer. Në vend që të përballen drejtpërdrejt me ju, ata japin sugjerime delikate ose bëjnë komente sarkastike që ju lënë të lënduar ose konfuz. Ironia është se ata shpesh i japin këto komente me një buzëqeshje, duke e bërë të vështirë t’i thërrasësh për sjelljen e tyre.

5. Tepër kritik ndaj të tjerëve
Njerëzit që janë të sjellshëm në sipërfaqe, por të poshtër në vetvete janë të prirur të kritikojnë vazhdimisht të tjerët, duke reflektuar pasiguritë e tyre. Ata shpesh maskojnë kritikat e tyre si “reagime konstruktive“, por ata po projektojnë dështimet e tyre te të tjerët. Nëse dikush duket se nuk mund të thotë ndonjë gjë të mirë për të tjerët, mund të jetë më shumë për çështjet e tij sesa ato që po kritikojnë.

6. Mungesa e empatisë
Empatia është thelbësore në çdo marrëdhënie kuptimplotë. Njerëzve që janë të sjellshëm në sipërfaqe, por të këqij në vetvete, shpesh u mungon empatia, duke i hedhur poshtë ndjenjat e të tjerëve si të parëndësishme ose të fryra. Nëse dikush nuk mund t’i kuptojë ose respektojë emocionet tuaja, është një shenjë e qartë se ai mund të mos jetë aq zemërmirë sa duket.

7. Të sjellshëm vetëm kur iu sjell dobi
Shenja më e dukshme e njerëzve që janë të sjellshëm në sipërfaqe, por të këqij në vetvete është se mirësia e tyre është një mjet, jo një tipar. Ata e përdorin atë për të manipuluar situatat dhe njerëzit në avantazhin e tyre. Kur mirësia nuk i shërben qëllimit të tyre, ajo zhduket, duke ju lënë të pyesni veten se ku shkoi personi i mirë që njihje.

Nëse i dalloni këto sjellje te njerëzit përreth jush, mos u dekurajoni. Mos harroni, sjelljet e tyre pasqyrojnë ata, jo ju. Është beteja e tyre, jo e juaja. Vendosni kufij dhe distancohuni nga ata që ju harxhojnë energjinë. Ju keni të drejtë të zgjidhni kë do të lejoni të jetë prezent në jetën tuaj.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here