Implantet e mikroçipit që ju lejojnë të paguani me dorën tuaj

Patrick Paumen shkakton bujë sa herë që paguan diçka në një dyqan apo restorant.

Kjo pasi 37-vjeçari nuk ka nevojë të përdorë kartën bankare apo celularin për të paguar. Në vend të kësaj, ai thjesht vendos dorën e majtë pranë lexuesit të kartave pa kontakt dhe pagesa kalon.

Reagimet që marr nga arkëtarët janë të paçmueshme!” thotë zoti Paumen, një roje sigurie nga Holanda.

Ai është në gjendje të paguajë duke përdorur dorën e tij, sepse në vitin 2019 i është injektuar një mikroçip pagese pa kontakt nën lëkurë.

Procedura dhemb po aq sa kur dikush ju shtrëngon lëkurën,” tha zoti Paumen.

Një mikroçip u implantua për herë të parë te njeriu në vitin 1998, por vetëm gjatë dekadës së fundit teknologjia ka qenë e disponueshme në treg.

Dhe kur bëhet fjalë për çipat e pagesave të implantueshme, firma britaniko-polake, Walletmor, thotë se vitin e kaluar u bë kompania e parë që i ofroi ato për shitje.


Implanti mund të përdoret për të paguar një pije në plazh në Rio, një kafe në Nju Jork, një prerje flokësh në Paris – ose në dyqanin tuaj ushqimor lokal”, thotë themeluesi dhe shefi ekzekutiv, Wojtek Paprota. “Ai mund të përdoret kudo ku pranohen pagesa pa kontakt.”

Çipi i Walletmor, i cili peshon më pak se një gram dhe është pak më i madh se një kokërr orizi, përbëhet nga një mikroçip i vogël dhe një antenë e mbyllur në një biopolimer – një material me burim natyral, i ngjashëm me plastikën.

Z. Paprota shton se është plotësisht i sigurt, ka miratim rregullator, funksionon menjëherë pas implantimit dhe do të qëndrojë fort në vend. Gjithashtu nuk kërkon bateri ose burim tjetër energjie. Firma thotë se tani ka shitur më shumë se 500 çipa.

Teknologjia që përdor Walletmor është komunikimi në fushë afër ose NFC, sistemi i pagesave pa kontakt në telefonat inteligjentë. Implantet e tjera të pagesave bazohen në identifikimin me frekuencë radio (RFID), e cila është teknologjia e ngjashme që zakonisht gjendet në kartat fizike të debitit dhe kreditit pa kontakt.

Për shumë prej nesh, ideja e implantimit të një çipi të tillë në trupin tonë është e tmerrshme, por një studim i vitit 2021 me më shumë se 4000 njerëz në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar dhe Bashkimin Evropian zbuloi se 51% do ta konsideronin atë.

Megjithatë, pa dhënë një shifër përqindje, raporti shtoi se “çështjet pushtuese dhe të sigurisë mbeten një shqetësim i madh” për të anketuarit.

Zoti Paumen thotë se ai nuk ka asnjë nga këto shqetësime.

Implantet e çipave përmbajnë të njëjtin lloj teknologjie që njerëzit përdorin çdo ditë,” shtoi ai, “nga çelësat deri te zhbllokimi i dyerve, kartat e transportit publik si karta London Oyster, ose karta bankare me funksion pagese pa kontakt”.

Distanca e leximit është e kufizuar nga spiralja e vogël e antenës brenda implantit. Implanti duhet të jetë brenda fushës elektromagnetike të një lexuesi të pajtueshëm RFID [ose NFC]. Vetëm kur ka një bashkim magnetik midis lexuesit dhe transponderit, implanti mund të mund të lexohet“.

Ai shton se nuk është i shqetësuar se vendodhja e tij mund të gjurmohet.

Çipat RFID përdoren te kafshët shtëpiake për t’i identifikuar kur humbasin,” tha ai.

Megjithatë, çështja me çipat e tillë, (dhe ajo që shkakton shqetësim), është nëse në të ardhmen ato bëhen gjithnjë e më të avancuara dhe të mbushura plot me të dhëna private të një personi. Dhe, nga ana tjetër, nëse ky informacion është i sigurt, dhe nëse një person mund të gjurmohejt vërtet ose jo.

Ekspertja e teknologjisë financiare ose fintech, Theodora Lau, thotë se çipat e pagesave të implantuara janë thjesht “një zgjerim i internetit të gjërave (IoT)“. Me këtë ajo nënkupton një mënyrë tjetër të re të lidhjes dhe shkëmbimit të të dhënave.

Megjithatë, ndërsa ajo thotë se shumë njerëz janë të hapur ndaj idesë – pasi kjo do ta bënte pagesën për gjërat më të shpejtë dhe më të lehtë – përfitimi duhet të peshohet me rreziqet. Sidomos kur dhe kur çipat e integruar mbajnë më shumë nga informacionet tona personale.


Sa jemi të gatshëm të paguajmë, për hir të lehtësisë?” pyeti ajo. “Ku e vendosim kufirin kur bëhet fjalë për privatësinë dhe sigurinë? Kush do të mbrojë infrastrukturën kritike dhe njerëzit që janë pjesë e saj?

Nada Kakabadse, profesoreshë e politikës, qeverisjes dhe etikës në Shkollën e Biznesit Henley të Universitetit Reading, është gjithashtu e kujdesshme për të ardhmen e çipave më të avancuar të integruar.

Ka një anë të errët të teknologjisë që ka një potencial për abuzim,” tha ajo. “Për ata që nuk e duan lirinë individuale, ajo hap pamje të reja joshëse për kontroll, manipulim dhe shtypjeDhe kush i zotëron të dhënat? Kush ka akses në të dhënat? Dhe, a është etike t’i kopjoni njerëzit si ne kafshët shtëpiake?

Rezultati, paralajmëron ajo, mund të jetë “shfuqizimi i shumë njerëzve për përfitimet e disave“.

Steven Northam, lektor për inovacionin dhe sipërmarrjen në Universitetin e Winchester, thotë se shqetësimet janë të pajustifikuara. Përveç punës së tij akademike, ai është themeluesi i firmës britanike BioTeq, e cila ka prodhuar çipa të implantuar pa kontakt që nga viti 2017.

Implantet e tij u drejtohen personave me aftësi të kufizuara të cilët mund të përdorin çipat për të hapur automatikisht dyert.

Ne kemi hetime të përditshme,” tha ai, “dhe kemi kryer mbi 500 implante në Mbretërinë e Bashkuar – por Covid shkaktoi ulje.”

Kjo teknologji është përdorur te kafshët për vite me radhë,” argumenton ai. “Ato janë objekte shumë të vogla, inerte. Nuk ka asnjë rrezik.”

Në Holandë, Paumen e përshkruan veten si një “biohaker” – dikush që vendos pjesë të teknologjisë në trupin e tij në përpjekje për të përmirësuar performancën e tij. Ai ka 32 implante gjithsej, duke përfshirë çip për të hapur dyert dhe magnet.

Teknologjia vazhdon të evoluojë, kështu që unë vazhdoj të mbledh më shumë,” thotë ai. “Implantet e mia e shtojnë trupin tim. Nuk do të doja të jetoja pa to,” thotë ai.

Gjithmonë do të ketë njerëz që nuk duan të modifikojnë trupin e tyre. Ne duhet ta respektojmë këtë – dhe ata duhet të na respektojnë ne si biohakerë“.

Burimi: BBC
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here