Akio Toyoda, President dhe CEO i Toyota, jep dorëheqjen

Toyota është prodhuesi më i madh i automjeteve në botë dhe po kalon një ndryshim të lidershipit.

Toyota, prodhuesi më i madh në botë i makinave, po ndërmerr një ndryshim në drejtimin e saj.

Akio Toyoda, nipi i themeluesit të Toyota-s, po largohet nga posti i presidentit dhe CEO i kompanisë, një pozicion që ai e ka mbajtur që nga viti 2009. (Kompania dikur quhej Toyoda, por drejtshkrimi u ndryshua për ta bërë atë më të rastësishme.)

Unë besoj se, gjatë këtyre 13 viteve, kam ndërtuar një themel të fortë për të kaluar stafetën përpara,” tha ai në një konferencë për shtyp të enjten, sipas një transkripti të kompanisë.

Toyoda tha se ndryshimi ndodhi sepse kryetari aktual i bordit të kompanisë, Takeshi Uchiyamada, dha dorëheqjen. Ai do të qëndrojë në bord, por Toyoda do të jetë kryetari i ri.

Toyoda gjithashtu vuri në dukje se puna kryesore nuk ishte e lehtë: “Në retrospektivë, këto 13 vjet kanë qenë një periudhë e përpjekjeve për të mbijetuar një ditë pas tjetrës. Kjo është ndjenja ime e sinqertë.”

Koji Sato, i cili më parë mbante tituj duke përfshirë presidentin e Lexus International (Lexus është në pronësi të Toyota), do të bëhet presidenti dhe CEO i ri.

Toyota u themelua në vitin 1926 nga Sakichi Toyoda. Në vitin 2021, kompania shiti 10.5 milionë makina (përfshirë filialet). Kjo ishte më e mira nga çdo prodhues automjetesh në botë, sipas CNBC.

Një arsye e përmendur shpesh për suksesin e kompanisë është Sistemi i saj i Prodhimit Toyota (TPS), i cili evoluoi si një mënyrë për të eliminuar mbeturinat në procesin e prodhimit. Filloi me dy koncepte, “jidoka” që do të thotë “automatizim me një prekje njerëzore” – në praktikë kjo do të thotë se kompania ndalon një proces prodhimi sapo zbulohet një gabim. Koncepti i dytë është “koncepti Just-in-Time, në të cilin çdo proces prodhon vetëm atë që nevojitet për procesin e ardhshëm në një rrjedhë të vazhdueshme”, shkruan kompania.

Filozofikisht, TPS përqendrohet në angazhimin e punonjësve dhe kënaqësinë e klientit, dhe që atëherë është miratuar (në një formë) nga prodhuesit rivalë të makinave dhe madje edhe vende si spitalet, sipas një studimi të vitit 2008 nga Harvard Business Review. Metoda ndihmoi Projektin St. Bernard të rindërtonte shtëpitë pas uraganit Katrina në 2005 në gjysmën e kohës, sipas Forbes.

Toyoda mori detyrën si CEO në vitin 2009 kur kompania ishte në krizë të vërtetë, sipas The Associated Press. Ajo humbi rreth 4.6 miliardë dollarë jen atë vit, në mes të krizës më të madhe financiare, dhe ishte detyra e Toyoda-s që ta kthente kompaninë në rrugën e duhur. Një vit më parë, në 2008, kompania pati humbjen e parë operative në 70 vjet.

Mes pandemisë dhe çështjeve të vazhdueshme të zinxhirit të furnizimit, ka pasur ende disa beteja. Kompania raportoi një rënie të pritshme prej 20% në fitimin operativ në maj.

Toyota gjithashtu ka pasur një shtytje më të ngadaltë në automjetet elektrike – pavarësisht se ishte një novator me Prius-in e saj hibrid në 1997, sipas CNBC.

Lëvizja e Toyoda-s duket se ka befasuar shumë njerëz, sipas Reuters.

Unë vetë isha i befasuar. 10 nga 10 analistë ndoshta kishin menduar se Toyoda do të vazhdonte për një kohë të gjatë, kështu që ishte një surprizë e madhe,” tha Koji Endo, analist i lartë në SBI Securities, për median.

Burimi: Entrepreneur
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here