Indeksi i çmimeve të ushqimit në gjithë botën pësoi rritje rekord

Indeksi i Çmimeve të Ushqimit ishte mesatarisht 133.7 pikë në dhjetor 2021, 1.2 pikë (0.9 për qind) më pak se nëntori, por gjithsesi 25.1 pikë (23.1 për qind) nga dhjetori 2020. Përveç qumështit, vlerat e të gjithë nën-indekseve regjistruan rënie mujore, ku çmimet ndërkombëtare të vajrave bimore dhe sheqerit ranë ndjeshëm nga muaji në muaj.

Për vitin 2021 në tërësi, Indeksi i Çmimeve të Ushqimit ishte mesatarisht 125.7 pikë, sa 27.6 pikë (28.1 për qind) më shumë se një vit më parë, me të gjithë nën-indekset mesatarisht më të larta se një vit më parë.

Indeksi i çmimeve të drithërave të FAO-s ishte mesatarisht 140.5 pikë në dhjetor, 0.9 pikë (0.6 për qind) më poshtë nga nëntori. Çmimet e eksportit të grurit ranë në dhjetor, mes furnizimeve të përmirësuara pas korrjeve në hemisferën jugore dhe ngadalësimit të kërkesës. Megjithatë, çmimet e misrit ishin më të qëndrueshme, të mbështetura nga kërkesa e fortë dhe shqetësimet për thatësinë e vazhdueshme në Brazil. Çmimet ndërkombëtare të orizit gjithashtu u zbutën në dhjetor, pasi kërkesa u rikthye dhe monedhat u dobësuan kundrejt dollarit amerikan në furnizues të ndryshëm kryesorë.

Për vitin 2021 në tërësi, indeksi i çmimeve të drithërave të FAO-s ishte mesatarisht 131.2 pikë, 28.0 pikë (27.2 për qind) më shumë nga viti 2020 dhe mesatarja më e lartë vjetore e regjistruar që nga viti 2012. Në vitin 2021, çmimet e misrit dhe grurit ishin 44.1 dhe 31.3 për qind 2020 më të larta se ato përkatëse mesataret, kryesisht për shkak të kërkesës së fortë dhe furnizimeve më të shtrënguara, veçanërisht midis eksportuesve kryesorë të grurit. Orizi ishte e vetmja drithëra kryesore që regjistroi një rënie të çmimeve në vitin 2021, me kuotimet që ranë mesatarisht 4.0 për qind nën nivelet e vitit 2020.

Dobësia reflektoi disponueshmërinë e bollshme të eksportueshme të orizit, gjë që rriti konkurrencën midis furnitorëve dhe i shtyu ata të përpiqen të kundërshtojnë ndikimin e kostove të larta të transportit të mallrave dhe mungesës së kontejnerëve në kërkesë duke ulur çmimet.

Indeksi i çmimeve të vajit vegjetal të FAO-s ishte mesatarisht 178.5 pikë në dhjetor, duke rënë 6.1 pikë (ose 3.3 për qind) nga nivelet më të larta rekord të fundit. Rënia u shkaktua nga dobësimi i çmimeve të vajit të palmës dhe lulediellit, ndërkohë që vlerat e vajit të sojës mbetën pothuajse të pandryshuara nga muaji në muaj. Çmimet ndërkombëtare të vajit të palmës ranë në dhjetor, duke reflektuar kryesisht kërkesën e ndrydhur globale për importe mes shqetësimeve mbi ndikimin e rasteve në rritje me COVID-19.

Ndërkohë, kuotimet ndërkombëtare të vajit të lulediellit ishin gjithashtu më të dobëta, duke reflektuar racionimin e kërkesës. Në të kundërt, çmimet botërore të vajit të sojës dhe farave të rapit ruajtën fuqinë e tyre, të mbështetur kryesisht nga, përkatësisht, kërkesa e fortë për importe kryesisht nga India dhe shtrëngesa e zgjatur e ofertës globale. Për vitin 2021 në tërësi, Indeksi i Çmimeve të Vajit Vegjetal të FAO-s ishte mesatarisht 164.8 pikë, deri në 65.4 pikë (ose 65.8 për qind) nga viti 2020 dhe duke shënuar një nivel të lartë vjetor të të gjitha kohërave.

Indeksi i çmimeve të qumështit të FAO-s ishte mesatarisht 128.2 pikë në dhjetor, 2.3 pikë (1.8 përqind) më shumë nga nëntori dhe 19.0 pikë (17.4 përqind) mbi vlerën e tij në dhjetor 2020. Në dhjetor, kuotimet ndërkombëtare për gjalpin dhe pluhurat e qumështit vazhduan të rriten, të mbështetur nga kërkesa e lartë globale për importe, shoqëruar me furnizime të ngushta eksporti, si rezultat i prodhimit më të ulët të qumështit në Evropën Perëndimore dhe Oqeani. Pavarësisht prodhimit të ulët të qumështit, prodhimi i djathit në Evropën Perëndimore u rrit pasi prodhuesit preferuan djathin mbi produktet alternative të qumështit, duke shkaktuar një rënie margjinale të çmimeve të djathit.

Në vitin 2021, Indeksi i Çmimeve të Qumështit të FAO-s ishte mesatarisht 119,0 pikë, 17,2 pikë (16,9 për qind) më shumë nga viti 2020, duke reflektuar kërkesën e qëndrueshme për import gjatë gjithë vitit, veçanërisht nga Azia, dhe furnizimet e eksportueshme nga rajonet kryesore prodhuese.

» Indeksi i çmimeve të mishit FAO* ishte mesatarisht 111.3 pikë në dhjetor, duke ndryshuar pak nga nëntori dhe 16.5 pikë (17.4 përqind) mbi vlerën e tij të një viti më parë. Në dhjetor, çmimet e shpendëve ranë, kryesisht të peshuara nga rritja e furnizimeve globale të eksportueshme, ndërsa çmimet e deleve ranë nga rritja e furnizimeve nga Oqeania. Ndërkohë, çmimet e mishit të derrit ranë për të gjashtin muaj radhazi, ndonëse lehtë, pasi presioni i vazhdueshëm rënës i ardhur nga rënia e importeve kineze u kompensua nga rritja e shitjeve para Krishtlindjeve në vendet kryesore prodhuese. Në vitin 2021, Indeksi i Çmimeve të Mishit të FAO-s ishte mesatarisht 107.6 pikë, 12.1 pikë (12.7 për qind) më shumë nga viti 2020. Në kategoritë e ndryshme, mishi i deleve regjistroi rritjen më të madhe të çmimeve, i ndjekur nga mishi i gjedhit dhe shpendëve, ndërsa çmimet e mishit të derrit ranë paksa.

» Indeksi i Çmimeve të Sheqerit të FAO-s rezultoi mesatarisht 116.4 pikë në dhjetor, 3.8 pikë (3.1 për qind) më poshtë nga nëntori dhe niveli më i ulët në pesë muaj. Rënia e dhjetorit pasqyroi shqetësimet mbi ndikimin e variantit Omicron COVID-19 në kërkesën globale për sheqer pas rifillimit të masave të kontrollit në shumë rajone. Dobësimi i Real Brazilian ndaj dollarit amerikan dhe çmimet më të ulëta të etanolit kontribuan gjithashtu në uljen e çmimeve botërore të sheqerit në dhjetor. Për vitin në tërësi, Indeksi i Çmimeve të Sheqerit të FAO-s ishte mesatarisht 109,3 pikë, 29,8 pikë (ose 37,5 për qind) më shumë nga viti 2020 dhe më i larti që nga viti 2016. Gjatë gjithë vitit, shqetësimet mbi reduktimin e prodhimit në Brazil mes kërkesës më të fortë globale për sheqer e mbështetën rritje të çmimeve.

Burimi: FAO

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here