SHBA dhe Evropa, e ardhmja për ekonomi transatlantike më të mirë

Treguesit kryesorë të kapitalit të ekonomisë transatlantike janë afër ose qëndrojnë në nivele rekord. Presidenti Biden dhe homologët e tij evropianë kanë një mundësi të rrallë për të përfituar nga ky moment.

Përpjekjet e Presidentit Biden për të ringjallur dhe rindërtuar marrëdhëniet e Amerikës me Evropën gjatë udhëtimit të tij të parë ndërkombëtar po marrin një nxitje nga një ekonomi transatlantike e ringritur. Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar dhe Bashkimi Evropian janë të gjitha në mes të një zgjerimi të fuqishëm ciklik që do të rezultojë në më shumë tregti transatlantike dhe investime, si dhe më shumë vende pune dhe të ardhura për punëtorët, dhe më shumë fitime për kompanitë në të dy anët e pellgut transatlantik.

Pas recesionit të shkaktuar nga COVID, në Wall Street presin që PBB-ja e vërtetë e SHBA-së të rritet me më shumë se 7% nët terma realë në 2021. Banka e Anglisë parashikon që ekonomia e MB do të zgjerohet me 7.25% këtë vit – rritja e saj më e shpejtë në më shumë se 70 vjet. Rritja reale në BE nuk do të jetë aq e fortë – e vlerësuar në 4.2% nga Komisioni Evropian – për shkak të një shtrirje më të ngadaltë të vaksinimit dhe një pakete fiskale më të vogël se ajo në Shtetet e Bashkuara.

Evropa e nisi më një ngadalësi ecurinë e rimëkëmbjes ekonomike në fillim të vitit, por me shpejtësi po kompenson kohën e humbur. Në maj, për shembull, Indeksi i Menaxherit të Blerjeve për Prodhimin në Eurozonë (PMI) arriti një kulm të tëgjitha kohërave, ashtu si edhe PMI i Shërbimeve të Majit. Shitjet me pakicë janë rritur sërish nga nivelet në depresion të një viti më parë, duke u rritur me 13.1% nga viti në vit në Mars. Prodhimi industrial u rrit gati 11% nga viti në vit në mars. Shkalla e papunësisë po krijon tendencë më të ulët në të gjithë rajonin ndërsa kombet rihapen, konsumatorët rinisin shpenzimet dhe më shumë kompani rritin punësimin dhe investimet kapitale.

Evropa, si Shtetet e Bashkuara, po zhvendoset me shpejtësi në botën post-pandemike, me përfitimet për SH.B.A.-të tashmë të dukshme. Eksportet e mallrave të SH.B.A.-së në BE në Prill (22.5 miliardë dollarë), ndërsa ishin vetëm modeste nga muaji paraprak (1.8%), ishin mbi 43% nga nivelet e depresionit të një viti më parë. Rritja e eksporteve amerikane ndihmoi në ngushtimin e deficitit tregtar të mallrave SHBA-BE me 3.2% në prill. Sipas të gjitha gjasave, shitjet e huaja të SH.B.A.-së në Evropë, si eksportet e SHBA-ve, kanë organizuar një rikthim të rëndësishëm edhe këtë vit.

Evropa është kthyer jo vetëm si një rrugëdalje e shitjeve dhe rritjes ardhurave për firmat amerikane.

Rajoni, me grupin e tij masiv të fuqisë punëtore, mbetet një burim kritik i punës për Corporate America në një kohë kur mbi 8 milion vende pune në SHBA mbeten të paplotësuara. Pa qasje te konsumatorët dhe punëtorët e Evropës, firmat amerikane do ta konsideronin periudhën post-pandemike një pjesë më të madhemë sfiduese dhe të pasigurt. Kjo ndihmon në shpjegimin e faktit se ndërsa rimëkëmbja ekonomike e Evropës ka ngecur në SHBA këtë vit, tregjet evropiane të kapitalit kanë qenë në një rënie në 2021, madje duke tejkaluar treguesit kryesorë të SHBA në disa raste, për shkak të lidhjeve të ngushta dhe të ngulitura tregtare të ekonomisë transatlantike.

Që indekset kryesore të kapitalit të ekonomisë transatlantike janë afër ose qëndrojnë në nivele rekord, është tregues i një ringjalljeje ekonomike transatlantike. Pamja ekonomike rrallëherë ka qenë më e mirë. Presidenti Biden dhe homologët e tij evropianë kanë një mundësi të rrallë për të përfituar nga kymoment.

Shenjat e hershme tregojnë se ata synojnë ta bëjnë pikërisht atë. Sipas drafteve të komunikatës së samitit SHBA-BE, të dy palët synojnë të zgjidhin mosmarrëveshjen e tyre të gjatë Airbus-Boeing deri më 11 korrik dhe t’i japin fund tarifave ndëshkuese të epokës Trump në lidhje me mosmarrëveshjet tregtare të çelikut dhe aluminit deri në fund të vitit. Së bashku me partnerët e G7 ata janë të gatshëm të zvogëlojnë kufizimet e eksportit të vaksinave COVID-19 dhe ilaçeve dhe synojnë të ndihmojnë inokulimin e dy të tretave të njerëzimit deri në fund të vitit 2022. Ata po rreshtojnë strategjitë për të adresuar ndryshimin e klimës, përfshirë përmes bashkëpunimit për financa të qëndrueshme dhe transferimin e të paktën 100 miliardë dollarëve në vendet e varfëra për t’i ndihmuar ata të ulin emetimet dhe të përshtaten me efektet e ndryshimit të klimës. Ata do të shpallin një partneritet që synon rritjen e furnizimeve të gjysmëpërçuesve nga SH.B.A. dhe BE si pjesë e një Këshilli të ri të Tregtisë dhe Teknologjisë që synon të sigurojë që të dy palët të mbeten rregullatorë kur bëhet fjalë për standardet dhe normat që drejtojnë teknologjitë në zhvillim të tilla si inteligjenca artificiale.

Përkundër këtyre hapave përpara, disa tensione mbeten. Tarifat ka të ngjarë të hiqen për tarifat hakmarrëse që të dy palët vendosën për artikuj të tillë si uiski dhe motoçikleta, por tarifat themelore 25% të SHBA për çelikun dhe 10% për aluminin mund të qëndrojnë në vend, përveç nëse të dy palët janë në gjendje të adresojnë kapacitetin global të metaleve të tepërta, veçanërisht nga Kina. Shkëputjet dixhitale transatlantike vazhdojnë mbi të drejtat e privatësisë dhe fluksin e të dhënave. Një marrëveshje e G7 për taksat e korporatave të rënë dakord javën e kaluar tashmë po merr kthim mbrapa nga republikanët në Kongres dhe disa vende të BE. Planet e BE për një taksë kufiri karboni kanë ngritur shqetësime në Uashington.

Sidoqoftë, me erërat ekonomike transatlantike në shpinë, Joe Biden dhe partnerët e tij evropianë kanë një shans të vërtetë përtë rindërtuar një sens të kauzës së përbashkët pas viteve tëtrazirave transatlantike.

Burimi: Wilson Center

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here