Inflacioni po “tërbohet” sepse globalizimi po zbehet

Foto: Reuters
Historia tregon se fuqia e bankierëve qendrorë dhe politikëbërësve të tjerë për të kufizuar pagat dhe çmimet zbehet në krahasim me ndikimin e forcave të mëdha tektonike.

Raporti i së premtes për rritjen e madhe të vendeve të punës në SHBA duket si një shenjë e fuqisë ekonomike që mban presionin inflacionist të lartë. Rënia e fundit e çmimeve të mallrave siguroi disa analistë se rreziku mund të zvogëlohej.

Ky fokus në lëvizjet afatshkurtra të çmimeve dhe manipulimet që rrjedhin nga normat e interesit të bankave qendrore janë të natyrshme. Por ai errëson forca më të mëdha tektonike që diktojnë tendencat inflacioniste gjatë viteve, madje edhe dekadave, dhe që nuk mund të kontrollohen nga Rezerva Federale e SHBA ose Banka Qendrore Evropiane. Edhe pse nuk mungojnë shkaqet për këto cikle, njëra veçohet: globalizimi. Kuptimi i kësaj lidhjeje mund të ndihmojë në zgjidhjen e disa prej enigmave ekonomike të viteve të fundit – dhe të sugjerojë se çfarë pritet për të ardhmen.

Një vend i mirë për të filluar është Leksioni Tawney i këtij viti, i mbajtur në Universitetin e Kembrixhit në prill në takimin vjetor të Shoqatës së Historisë Ekonomike. I nderuari i vitit 2022, historiani i Universitetit të Princeton, Harold James, përdori mundësinë për të hetuar “marrëdhëniet shkakësore dhe ndërvarësinë midis inflacionit dhe globalizimit“.

James vuri në dukje se ai nuk ishte personi i parë që e bëri këtë lidhje. Në vitin 2005, ish-kryetari i Fed, Alan Greenspan, kishte ngritur mundësinë shqetësuese që epoka e inflacionit të ulët dhe paqëndrueshmërisë së reduktuar që përcaktoi vitet pas shpërthimit inflacionist të viteve 1970 mund t’i detyrohej po aq globalizimit sa edhe kompetencës së bankierëve qendrorë si ai.

Greenspan vuri në dukje në një fjalim atë vit se rritja e tregtisë ndërkufitare nënkuptonte se “shumë ekonomi janë gjithnjë e më të ekspozuara ndaj ashpërsisë së konkurrencës ndërkombëtare dhe avantazheve krahasuese“. Ai shtoi, “Në proces, çmimet më të ulëta për disa mallra dhe shërbime të prodhuara nga partnerët tanë tregtarë kanë shtypur në mënyrë konkurruese presionet e çmimeve të brendshme”.

Kjo hipotezë ishte në kundërshtim me pjesën më të madhe të literaturës ekonomike të asaj kohe, e cila thoshte se globalizimi nuk kishte pothuajse asnjë ndikim në inflacion. Por James vuri në dukje se kjo pikëpamje e shkakut dhe efektit është e rrënjosur në një fokus në forcat afatshkurtra dhe jo në tendencat historike që shfaqen gjatë shumë viteve.

Ai argumentoi se rritja e fluksit të kapitalit, njerëzve dhe mallrave përtej kufijve kombëtarë ka fuqinë për të mbajtur nën kontroll inflacionin. Duhet vetëm kohë.

Merrni, për shembull, atë që ndodhi në shekullin e 19-të.

Në vitet 1840, Anglia dhe kombet e tjera luftuan me mungesën e ushqimit. Pasi luftuan me inflacionin dhe politikat e gabuara, ata filluan të heqin kufizimet për të lejuar importin e ushqimeve më të lira nga jashtë. Ulja e barrierave tregtare shkoi paralelisht me rritjen e migracionit ndërkombëtar dhe më pas miratimin e standardit të arit, i cili inkurajoi më shumë investime kapitale ndërkufitare.

Rezultati ishte një epokë globalizimi midis viteve 1870 dhe 1914 e karakterizuar nga ajo që historiani Niall Ferguson, dikur e përshkroi si “tregti relativisht të lirë, kufizime të limituara në migrim dhe pothuajse asnjë rregullim i fluksit të kapitalit“.

Në mënyrë domethënëse, inflacioni mbeti i ulët gjatë kësaj periudhe, ku disa vende madje regjistronin periudha të qëndrueshme deflacioni të butë. Kjo ishte e kuptueshme: ndërsa kostot e transportit ranë dhe konkurrenca u zhvillua në shkallë globale, çmimet ranë ndërsa paqëndrueshmëria u qetësua.

Lufta e Parë Botërore shkatërroi rendin ndërkombëtar dhe pjesët nuk do të rimontoheshin deri shumë vite më vonë. Megjithatë, cikli i globalizimit do të rifillonte në vitet 1970, kur goditja e naftës e nisur nga një embargo e udhëhequr nga Arabia Saudite që synonte mbështetësit e Izraelit, ndihmoi në rindezjen e inflacionit. James e përshkroi këtë si “të njëjtën lëvizje drejt një inflacioni fillestar, më pas një shtytje për globalizimin për të zbutur mungesën dhe më pas një disinflacion të gjatë“. Dinamika e mesit të shekullit të 19-të u përsërit.

Veçoritë e kësaj vale globalizimi përfshinin lëvizjen ndërkufitare të fondeve të grumbulluara nga vendet prodhuese të naftës; zgjerimi i tregjeve ndërkombëtare të kapitalit; miratimi pothuajse universal i kontejnerëve të standardizuar të transportit; dhe, përfundimisht, zgjerimi i zinxhirëve të ndërlikuar të furnizimit global.

Ndërsa Paul Volcker, kryetar i Fed-it gjatë pjesës më të madhe të viteve 1980, shpesh vlerësohet se e “mbyti” inflacionin me norma interesi të larta ndëshkuese, ky rrëfim errëson faktin se ai mori përgjegjësinë në vitin 1979, pikërisht në momentin kur forcat e globalizimit kishin arritur një masë kritike. Në vitin 1970, tregtia globale e mallrave përbënte 9.5% të PBB-së globale. Një dekadë më vonë, ky numër ishte rritur në gati 15%. Masat e tjera të globalizimit tregojnë një histori të ngjashme.

Gjatë rrjedhës së viteve 1980, globalizimi u përshpejtua, siç u përshpejtuan dhe lëvizjet e tjera për uljen e kostove që ulën fuqinë e punëtorëve dhe ushtronin presion të mëtejshëm në rënien e çmimeve. Fundi i Luftës së Ftohtë integroi pjesë të izoluara më parë të ekonomisë globale. Në të njëjtën kohë, Kina u integrua gjithnjë e më shumë në pjesën tjetër të botës, duke kulmuar me anëtarësimin e saj në Organizatën Botërore të Tregtisë në 2001.

Për 20 vitet e ardhshme, inflacioni mbeti kryesisht i kontrolluar. Politikëbërësit në fakt shqetësoheshin më shumë për deflacionin, veçanërisht në vazhdën e krizës financiare të vitit 2008. Disi me vonesë, një numër në rritje i ekonomistëve filluan të eksplorojnë mënyrat se si globalizimi, po aq sa kushtet e brendshme, mund të përcaktojnë normat e inflacionit.

Por epokat e globalizimit nuk zgjasin përgjithmonë. Një epokë e mëparshme përfundoi me zhurmë në vitin 1914. Epoka jonë mund të ketë një vdekje më të zgjatur. Shumë përpara frikës së fundit të inflacionit, në fasadën e globalizimit filluan të shfaqen çarje. Pas Recesionit të Madh, më shumë ekonomistë dhe studiues filluan të flasin për “onshoring“. Presidenti amerikan Donald Trump nisi një luftë tregtare, kufizoi imigracionin dhe filloi të shkatërronte themelet e rendit ndërkombëtar. Mbretëria e Bashkuar u largua nga Bashkimi Evropian në vitin 2020. E gjithë kjo ishte para pandemisë së koronavirusit, kolapsit të zinxhirëve të furnizimit global dhe shpërthimit të një lufte tokësore në Evropë.

Këto zhvillime nuk burojnë të gjitha nga shkaqe të lidhura, por ato punojnë drejt një qëllimi të përbashkët, duke përdredhur makinerinë ekonomike globale të kalibruar me kujdes të ndërtuar gjatë pesë dekadave të fundit.

Ndoshta frika e fundit e inflacionit do të jetë kalimtare në fund të fundit. Por nëse sulmi ndaj globalizimit vazhdon, historia sugjeron se ditët e çmimeve të ulëta të qëndrueshme ka të ngjarë të bëhen pjesë e së kaluarës.

Burimi: Bloomberg Opinion
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here