Intermittent fasting ka lidhje me problemet kardiovaskulare

Intermittent fasting ose agjërimi me ndërprerje, një trend i famshëm dietik që përfshin periudha të alternuara të agjërimit dhe të ngrënies, është shoqëruar me përfitime të ndryshme shëndetësore, duke përfshirë humbjen e peshës dhe përmirësimin e presionit të gjakut. Megjithatë, hulumtimi i fundit i paraqitur në seancat shkencore të Shoqatës Amerikane të Zemrës në Çikago ngre shqetësime për ndikimin e tij në shëndetin kardiovaskular.

Analiza, e kryer nga studiues nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Shanghait Jiao Tong, zbuloi se individët që kufizonin konsumin e ushqimit në më pak se tetë orë në ditë kishin një rrezik 91% më të lartë për të vdekur nga sëmundjet kardiovaskulare në krahasim me ata me një dritare më të gjerë ushqimi prej 12 deri në 16 orë. Bazuar në të dhënat nga Anketa Kombëtare e Ekzaminimit të Shëndetit dhe të Ushqimit të Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, studimi nxjerr në pah rreziqet e mundshme që lidhen me ngrënien e kufizuar në kohë, një formë agjërimi me ndërprerje.

Ndërsa agjërimi me ndërprerje mund të ofrojë përfitime afatshkurtra si humbja e peshës dhe përmirësimi i shëndetit kardiometabolik, këshillohet kujdes për kohëzgjatje më të gjata. Victor Wenze Zhong, bashkëautor i analizës, sugjeron që agjërimi me ndërprerje për periudha të gjata, të tilla si vite, duhet trajtuar me kujdes ekstrem.

Ekspertët spekulojnë mbi arsyet e mundshme pas lidhjes së vëzhguar, me teori që variojnë nga rritja e niveleve të hormonit të stresit gjatë agjërimit deri te ndryshimet në masën e dobët të muskujve midis individëve me modele të ndryshme të ngrënies. Pavarësisht këtyre gjetjeve, disa studiues pohojnë se agjërimi me ndërprerje mund të ofrojë ende përfitime, veçanërisht në afat të gjatë.

Megjithatë, studimi ka kufizime, duke përfshirë mbështetjen e tij në të dhënat dietike të vetë-raportuara dhe mungesën e konsideratës për cilësinë ushqyese dhe marrjen e kalorive gjatë ngrënies. Disa ekspertë paralajmërojnë kundër nxjerrjes së përfundimeve të gjera nga analiza, duke theksuar nevojën për kërkime të mëtejshme për të kuptuar më mirë efektet e agjërimit të ndërprerë në shëndetin kardiovaskular.

Ndërsa agjërimi me ndërprerje vazhdon të fitojë popullaritet për përfitimet e tij të mundshme shëndetësore, individët inkurajohen t’i qasen me kujdes dhe të marrin në konsideratë strategjitë dietike alternative derisa të ketë prova më bindëse.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here