Italia do të ofrojë taksi falas për të dehurit për të parandaluar aksidentet

Kritikët thonë se skema pilot, e cila do të zgjasë deri në mes të shtatorit, shpërblen padrejtësisht njerëzit që pinë shumë.

Italia po provon udhëtimet me taksi falas për ata që marrin pjesë në festë, në një përpjekje për të reduktuar plagën e drejtimit të automjetit në gjendje të dehur dhe për të frenuar aksidentet vdekjeprurëse.

Projekti pilot do të zgjasë deri në mes të shtatorit në gjashtë klube nate anembanë vendit, nga Puglia në jug deri në Toscana dhe Veneto në veri.
Sipas skemës, ata që duken shumë të dehur për të ngarë makinën pas daljes nga klubet do t’i nënshtrohen një testi alkooli.
Nëse janë mbi kufirin, do të thirret një taksi për t’i çuar në shtëpi me shpenzimet e shtetit, me financimin e skemës nga ministria e transportit.
Skema është shtyrë nga Matteo Salvini, ministër i transportit i Italisë, zëvendëskryeministër dhe lider i partisë së Ligës së djathtë. Ajo synon të reduktojë numrin e aksidenteve të trafikut të lidhura me alkoolin në rrugët e vendit, me ekspertët që kanë paralajmëruar se drejtimi i mjetit në gjendje të dehur përbën një problem të rëndësishëm në Itali. Incidentet fatale shpesh përfshijnë të rinjtë që kanë pirë alkool.
“Plani i parandalimit”
Taksi falas në fund të natës për ata që kanë pirë shumë”, shkroi Salvini në platformën e mediave sociale X, e njohur më parë si Twitter, teksa shpalli skemën.
Ai tha se ishte “një nismë praktike që synon parandalimin e rrezikut dhe tragjedisë në rrugë“, duke shtuar se gjobat dhe ligjet për drejtimin e automjetit në gjendje të dehur nuk mjaftonin për të luftuar problemin.
Për të ndaluar masakrën në rrugë, ne duhet të përfshijmë të gjithë në një plan parandalimi,” tha ai.
Skema nisi në fundjavë dhe përgjithësisht është pritur mirë deri më tani.
“Iniciativa inteligjente”
Jashtë një klubi nate, pranë qytetit Jesolo në rajonin verior të Venetos, një i ri me emrin Marco i tha gazetës Il Gazzettino: “Mendoj se është një ide e mirë sepse ka kaq shumë aksidente. Njerëzit dalin duke kërcyer dhe pinë. Ky eksperiment më në fund mund të zgjidhë problemin.”
Samuele Bucciol, pronari i klubit të natës, tha se 21 persona u morën me taksi gjatë natës së parë të skemës. “Jam vërtet i lumtur që qeveria më në fund ka menduar pak për ne si sektor, sepse shpesh në media kemi një kohë të vështirë,” tha zoti Bucciol. “Është një iniciativë inteligjente. Njerëzit vijnë këtu për t’u argëtuar, duan të harrojnë për pak problemet e tyre dhe ndoshta pinë shumë. Taksitë mund t’i çojnë në shtëpi të sigurt, “shtoi ai.
Skema e kritikuar
Por projekti pilot nuk është pa kritikë, me disa që argumentojnë se shpërblen padrejtësisht njerëzit që pinë shumë.
Jam shumë i lumtur që njerëzit tani mund të humbasin alkoolin pa pasoja dhe shteti do të paguajë për transportin e tyre,” tha një kritik në një postim në X.
Drejtimi në gjendje të dehur i makinës përfaqëson një “problem serioz” në Itali, sipas një raporti të vitit 2020 nga Këshilli Evropian i Sigurisë së Transportit (ETSC).
Italianët mendojnë se ka shumë pak gjasa që të kapen nëse pinë: vetëm 20% thanë se ishte një shqetësim, krahasuar me 50% në Poloni dhe 40% në Republikën Çeke, zbuloi këshilli.
Sondazhet tregojnë se niveli i pranimit të drejtimit të mjetit në gjendje të dehur në Itali është i lartë në krahasim me vendet e tjera të BE-së, “me shumë mundësi për shkak të një kulture të përgjithshme të dobët të sigurisë rrugore“, tha ETSC.
Në një sondazh, një e treta e italianëve pranuan se kishin ngarë makinën duke qenë mbi kufirin ligjor.
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here