Ja çfarë pritet me çështjet e nënshtetësisë nga qeveria e re Gjermane

Reforma për rregullat e shtetësisë, duke përfshirë lejimin e shtetësisë së dyfishtë, është një nga pikat kryesore të manifestit të qeverisë së re gjermane.

Qeveria e re e koalicionit gjerman publikoi marrëveshjen e saj të koalicionit të mërkurën, e cila parashtroi synimin e saj për të “thjeshtuar rrugën drejt shtetësisë gjermane” dhe për të shkuar drejt një ligji modern të nënshtetësisë.

Marrëveshja shprehimisht shprehet se do të lejojë “shtetësinë e shumëfishtë”, duke lehtësuar kështu rregullat ekzistuese të cilat zakonisht kërkonin që njerëzit të hiqnin dorë nga shtetësia tjetër nëse donin të bëheshin gjermanë. Ndërsa parametrat specifikë të politikës nuk janë përcaktuar ende, deri më tani janë shfaqur disa detaje.
Të mërkurën, qeveria e koalicionit tha se kishte zhvilluar një sërë politikash që do të “krijonin një fillim të ri në politikën e migracionit dhe integrimit që i jep drejtësi një vendi modern të imigracionit”.

Në mënyrë domethënëse, marrëveshja thotë se ligji do të ndryshohet për të mundësuar ‘shtetësinë e shumëfishtë’ për qytetarët jo-BE. Ndërkohë mbajtja e shtetësisë së dyfishtë lejohet për qytetarët e kombeve të tjera të BE-së, për ata nga jashtë bllokut – të njohur përgjithësisht si qytetarë të “vendeve të treta” – kjo lejohet vetëm në raste shumë të ngushta.

Ky është realizimi i një ndryshimi politikash të dëshiruar prej kohësh nga socialdemokratët, të cilët janë penguar nga zgjerimi i shtetësisë së dyfishtë nga CDU për 20 vitet e fundit. Kjo përkon me përpjekjet në nivel shtetëror për të përshpejtuar proceset administrative për fitimin e shtetësisë, për shembull ato në kryeqytetin Berlin.

Aktualisht, shtetasit jashtë BE-së që nuk janë rritur në Gjermani, në përgjithësi duhet të zgjedhin midis shtetësisë gjermane dhe asaj të huaj pasi të kenë mbushur moshën 21 vjeç.

Marrëveshja do të shkurtojë gjithashtu kornizën kohore për aplikimin për nënshtetësi në vetëm pesë vjet – ose tre vjet në rastin e arritjeve të veçanta të integrimit. Deri më tani, jo-gjermanët që nuk janë të martuar me një gjerman mund të aplikojnë për nënshtetësi vetëm pasi të kenë qëndrim të vazhdueshëm ligjor në Gjermani për 8 vjet. Kjo mund të reduktohet në 7 vjet me kursin e integrimit të përfunduar, ose 6 vjet me aftësi të gjuhës gjermane më të mira se niveli B1.

Koalicioni ka paraqitur gjithashtu synimin e tyre për ta bërë më të lehtë dhënien e shtetësisë për anëtarët e të ashtuquajturit brezi i “punëtorëve të ftuar”. Punëtorët mysafir ishin kryesisht punëtorë turq nga jashtë, të cilët u rekrutuan për të punuar në industri të tilla si bujqësia, ndërtimi, çeliku, automobila dhe miniera nga mesi i viteve 1950 deri në fillim të viteve 1970. Marrëveshja dëshiron të “njohë jetëgjatësinë e arritjeve” të këtij brezi, duke ulur nivelin gjuhësor që duhet të dëshmohet për këtë grup dhe duke futur një rregullore të përgjithshme të vështirësisë për dëshminë e kërkuar të aftësisë gjuhësore. Koalicioni synon gjithashtu të nisë një fushatë për të informuar njerëzit për mundësitë e marrjes së shtetësisë gjermane dhe për të mirëpritur shprehimisht mbajtjen e ceremonive të nënshtetësisë.

Burimi: Local.de

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here