Ja metoda e ecjes për të djegur më shumë kalori

Arritja e objektivit prej 10,000 hapash në ditë është një objektiv i njohur fitnesi për miliona. Megjithatë, ekspertët besojnë se mund të ketë një metodë më efikase në kohë për të humbur peshë: ecja me një hap të pabarabartë. Sipas studimeve të reja, kjo qasje mund të ndihmojë në djegien e më shumë kalorive sesa të ndërmarrësh hapa të përmasave të vazhdueshme.

Studimi

Shkencëtarët amerikanë kryen një studim që gjurmonte lëvizjet e 18 të rriturve të shëndetshëm. Ata zbuluan se për çdo 1% rritje në ndryshueshmërinë e hapave, kishte një rritje korresponduese prej 0.7% në shpenzimet e energjisë. Megjithëse ekipi nuk mati saktë kaloritë e djegura, rezultatet treguan se hapat e pabarabartë luajnë një “rol modest, megjithëse domethënës” në koston metabolike të ecjes.

Adam Grimmitt, një bashkautor i studimit dhe një ekspert i fiziologjisë së ushtrimeve në Universitetin e Masaçusets Amherst, tha: “Unë mendoj se do të ishte e drejtë të supozohej se ndryshimet më të shpeshta dhe më të mëdha në gjatësinë e hapit do të rrisnin shkallën tuaj metabolike gjatë ecjes.

Eksperimenti

Vullnetarët, të moshës 24 vjeç dhe me një peshë mesatare prej 70.5 kg, u udhëzuan të ecnin normalisht në një rutine për pesë minuta. Gjatësia mesatare e hapit të tyre me një shpejtësi të zakonshme prej 1.2 metra në sekondë u regjistrua duke përdorur një sistem kapjeje lëvizjeje.

Gjatë një ecjeje të dytë pesëminutëshe në rutinë, pjesëmarrësit manipuluan hapat e tyre. Ata ndoqën shenja vizuale për të ndryshuar gjatësinë e hapit të tyre deri në 5% dhe 10% më të shkurtër ose më të gjatë se hapi i tyre mesatar. Vullnetarët u pajisën gjithashtu me një pajisje për të matur shkallën e tyre të prodhimit të dioksidit të karbonit, i cili rritet gjatë stërvitjes.

Gjetjet

Gjetjet, të publikuara në uebsajtin e bioRxiv, sugjerojnë se ruajtja e stabilitetit nga një hap i shkurtër në një hap të gjatë, ose anasjelltas, rrit tkurrjen muskulare dhe koston metabolike. Studiuesit arritën në përfundimin, “Një rritje prej 2.7% në ndryshueshmërinë e gjatësisë së hapit do të rriste koston metabolike të ecjes me 1.7%.”

Studimi theksoi se ndryshueshmëria e gjatësisë së hapit mund të jetë veçanërisht e rëndësishme për të rriturit e moshuar dhe ata me sëmundje neurologjike, pasi ata shpesh ecin me ndryshueshmëri më të madhe të gjatësisë së hapit. Megjithatë, studiuesit pranuan se ndryshueshmëria e kontrolluar në studim mund të ndryshojë nga ndryshueshmëria e ecjes në botën reale.

Ky studim ofron një perspektivë të re për ecjen për humbje peshe. Duke përfshirë hapa të pabarabartë në rutinën tuaj, ju mund të përmirësoni shkallën tuaj metabolike dhe të digjni më shumë kalori, duke i bërë potencialisht stërvitjet tuaja në ecje më efektive dhe efikase.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here