Jeremy Grantham thotë se flluska e sotme është më e keqe se në vitet 2000, duke i bërë aksionet të paktën të dyfishojnë humbjet

Jeremy Grantham, një investitor i famshëm me një histori të identifikimit të flluskave të tregut, tha se rënia sot është më e keqe se flluska e teknologjisë e vitit 2000, duke i kërkuar aksioneve të paktën të dyfishojnë humbjet e tyre.
Grantham është një investitor dhe historian tregu i ndjekur gjerësisht, i njohur për parashikimin e tregut të ariut (treg ku çmimet e aksioneve bien dhe inkurajohen shitjet) të vitit 2008 dhe shpërthimit të flluskës dot-com në 2000. Ai ka paralajmëruar për aktivitete ekstreme spekulative në treg që nga fillimi i pandemisë.
Kjo flluskë sipërfaqësisht duket shumë si ajo e vitit 2000, e fokusuar në teknologjinë amerikane dhe e udhëhequr nga Nasdaq që shkon në nivele të pabesueshme, “tha Grantham.
Sektori i teknologjisë ka qenë në epiqendrën e trazirave të tregut këtë vit, veçanërisht duke goditur firmat jofitimprurëse dhe emrat e softuerëve me vlerë të madhe.
Megjithatë, investitori 83-vjeçar tha se ka disa dallime kryesore në dy flluskat.
Në vitin 2000, shitja ishte e përqendruar në stoqet e SHBA-së, ndërsa aktivet e tjera si obligacionet, mallrat dhe banesat qëndruan mirë, tha Grantham.
Ne vërtet po ngatërrohemi me të gjitha asetet. Kjo ka rezultuar historikisht të jetë shumë e rrezikshme, “tha Grantham. “Kombinimi i aksioneve dhe banesave është i tmerrshëm. Do të kishim një recesion të rëndë.”
Në fillim të vitit 2022, Grantham lëshoi një paralajmërim të tmerrshëm për ndjekësit e tij, duke thënë se fundi i “ekstravaganzës së flluskave” po vinte dhe bëri thirrje që aksionet të bien me 45%.
Burimi: News Explorer
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here