Rubla arrin nivelin më të lartë 5-vjeçar pasi blerësit e gazit përkulen para vullnetit të Putinit

Rubla u mbyll në nivelin më të lartë në pesë vjet kundrejt euros, pasi më shumë kompani evropiane dukej se po përmbushin kërkesën e Vladimir Putin që të kalojnë pagesën në monedhën ruse për gazin natyror.

Rubla u ngrit deri në 9% kundrejt euros dhe e mbylli seancën e së premtes 2.8% më të fortë kundrejt dollarit në Moskë. Monedha ruse është performanca më e mirë në botë këtë vit.

Kontrollet e kapitalit, rënia e importeve dhe rritja e çmimeve të energjisë e kanë lënë rublën rreth 20% më të fortë se përpara pushtimit të Ukrainës pothuajse tre muaj më parë. Lehtësimi gradual i kufizimeve në treg nga ana e bankës qendrore nuk ka mundur të anulojë mbiçmimin, gjë që mund të bëhet problem për buxhetin pasi një pjesë e madhe e të ardhurave vjen në valutë.

Për më tepër, shumë klientë të huaj të Gazprom PJSC janë në përputhje me kërkesat e Putinit duke hapur llogari në valutë dhe rubla me krahun huadhënës të gjigantit të gazit, Gazprombank, për të transferuar fondet për konvertim.

Presioni mbi dollarin dhe euron do të rritet pasi më shumë blerës të gazit hapin llogari të veçanta,” tha George Vaschenko, kreu i departamentit të operacioneve të tregut rus të aksioneve në Freedom Finance LLC. “Nuk do të ketë presion çdo ditë – dhe monedha mund të bjerë përsëri në intervalin 59-60 rubla – por sigurisht që do të ketë valë të reja forcimi.”

Yuri Popov, një strateg i FX dhe normave në Sberbank CIB, parashikon që rubla mund të arrijë në 50 për dollar në fillim të tremujorit të tretë.

Tregtimi në euro kundrejt rublës në bursën e Moskës u dyfishua në vëllim të enjten krahasuar me një ditë më parë, sipas të dhënave të Bursës së Moskës.

Sipas mekanizmit të ri, importuesit e gazit të tubacionit rus duhet të hapin dy llogari në Gazprombank për të trajtuar pagesat për karburantin. Rreth gjysma e më shumë se 50 klientëve të huaj të Gazprom kanë hapur tashmë llogari të tilla, tha zëvendëskryeministri Alexander Novak në fillim të kësaj jave.

Ai nuk specifikoi kompanitë apo vendet që pajtohen me mekanizmin e ri të pagesave, duke thënë vetëm se disa nga klientët kryesorë të Gazprom ose kanë paguar për dërgesat ose janë gati të paguajnë në kohë, duke shmangur një ndërprerje të furnizimit.

Muajin e kaluar Gazprom ndaloi flukset e gazit në Poloni, Bullgari dhe Finlandë për mospërputhje me dekretin e Putinit.

Burimi: Bloomberg
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here