Ju keni një sozi diku nëpër botë dhe ndoshta ndani të njëjtën ADN me të

Ai person që duket si ju nuk është binjaku juaj, por nëse shkencëtarët do të krahasonin gjenomin e tyre, ata mund të gjenin shumë gjëra të përbashkëta.

Charlie Chasen dhe Michael Malone u takuan në Atlanta në 1997, kur Malone ishte një këngëtar i ftuar në grupin e Chasen. Ata shpejt u bënë miq, por nuk e kuptuan se çfarë po bënin njerëzit e tjerë rreth tyre: dy burrat mund të merreshin për binjakë.

Malone dhe Chasen janë doppelganger. Ata janë mjaft të ngjashëm, por nuk kanë lidhje gjaku me njëri-tjetrin. Paraardhësit e tyre të afërt nuk janë as nga të njëjtat pjesë të botës; Paraardhësit e Chasen kanë ardhur nga Lituania dhe Skocia, ndërsa prindërit e Malone janë nga Republika Domenikane dhe Bahamas.

Dy miqtë, së bashku me qindra doppelganger të tjerë që nuk janë binjakë, morën pjesë në një projekt fotografik nga François Brunelle, një artist kanadez. Seria e imazheve, u frymëzua nga zbulimi i Brunelle-s si doppelganger i aktorit anglez Rowan Atkinson.

Projekti ka qenë një hit në rrjetet sociale dhe në internet, por ka tërhequr edhe vëmendjen e shkencëtarëve që studiojnë marrëdhëniet gjenetike. Dr. Manel Esteller, një studiues në Institutin Kërkimor të Leuçemisë Josep Carreras në Barcelonë, Spanjë, kishte studiuar më parë dallimet fizike midis binjakëve identikë dhe donte të ekzaminonte të kundërtën: njerëzit që duken njësoj, por nuk janë të lidhur. “Cili është shpjegimi për këta njerëz?” pyeti ai.

Në një studim të botuar të martën në revistën Cell Reports, Esteller dhe ekipi i tij rekrutuan 32 çifte njerëzish që ngjanin me fotografitë e Brunelle për të kryer teste të ADN-së dhe pyetësorë të plotë për stilin e tyre të jetesës. Studiuesit përdorën softuer të njohjes së fytyrës për të përcaktuar ngjashmëritë midis fytyrave të pjesëmarrësve. 16 nga ato 32 çifte arritën rezultate të ngjashme të përgjithshme me binjakët identikë të analizuar nga i njëjti softuer. Studiuesit më pas krahasuan ADN-në e këtyre 16 palëve të doppelgängers për të parë nëse ADN-ja e tyre ishte po aq e ngjashme sa fytyrat e tyre.

Esteller zbuloi se 16 çiftet që ishin “vërtetë” të ngjashme ndanin dukshëm më shumë gjene sesa 16 çiftet e tjera që softueri i gjykoi si më pak të ngjashëm. “Këta njerëz me të vërtetë duken njësoj sepse ndajnë pjesë të rëndësishme të gjenomit ose sekuencës së ADN-së,” tha ai. Fakti që njerëzit që ngjajnë më shumë kanë më shumë gjene të përbashkëta “do të dukej si sens i përbashkët, por nuk është provuar kurrë“.

Megjithatë, vetëm ADN-ja nuk tregon të gjithë historinë e përbërjes sonë. Përvojat tona të jetuara dhe ato të paraardhësve tanë ndikojnë se cilat nga gjenet tona janë ndezur ose fikur, ato që shkencëtarët e quajnë epigjenomet tona. Dhe mikrobioma jonë, bashkë-piloti ynë mikroskopik i përbërë nga baktere, kërpudha dhe viruse, ndikohet edhe më shumë nga mjedisi ynë. Esteller zbuloi se ndërsa gjenomet e doppelgängers ishin të ngjashme, epigjenomet dhe mikrobiomet e tyre ishin të ndryshme. “Gjenetika i bashkoi ata dhe epigjenetika dhe mikrobioma i ndanë ata,” tha ai.

Kjo mospërputhje na tregon se paraqitjet e ngjashme të çifteve kanë të bëjnë më shumë me ADN-në e tyre sesa me mjediset ku janë rritur. Kjo e habiti Estellerin, i cili priste të shihte më shumë ndikim mjedisor.

Për shkak se paraqitjet e doppelgängers i atribuohen më shumë gjeneve të përbashkëta sesa përvojave të përbashkëta të jetës, kjo do të thotë se, në një farë mase, ngjashmëritë e tyre janë vetëm fati i barazimit, i nxitur nga rritja e popullsisë. Në fund të fundit, ka shumë mënyra për të ndërtuar një fytyrë.

Ka kaq shumë njerëz në botë tani që sistemi po përsëritet,” tha Esteller. Nuk është e paarsyeshme të supozohet se edhe ju mund të keni një njeri me pamje të ngjashme atje jashtë.

Esteller shpreson se gjetjet e studimit do t’i ndihmojnë mjekët të diagnostikojnë sëmundjet në të ardhmen: nëse njerëzit kanë gjene mjaft të ngjashme për t’u dukur njësoj, ata gjithashtu mund të ndajnë predikimet për sëmundjet.

Duket se ka diçka mjaft të fortë për sa i përket gjenetikës që i bën dy individë që duken njësoj të kenë gjithashtu profile të ngjashme në të gjithë gjenomin,” tha Olivier Element, drejtor i Institutit Englander për Mjekësi në Weill Cornell Medicine në Nju Jork, i cili nuk mori pjesë në studim. Mospërputhjet midis parashikimeve të ADN-së dhe pamjes aktuale të njerëzve mund të paralajmërojnë mjekët për problemet, tha ai.

Esteller sugjeroi gjithashtu se mund të kishte lidhje midis tipareve të fytyrës dhe modeleve të sjelljes, dhe se gjetjet e studimit mund të ndihmojnë një ditë shkencën mjeko-ligjore duke ofruar një vështrim në fytyrat e të dyshuarve të njohur kriminalë vetëm nga mostrat e ADN-së. Megjithatë, Daphne Martschenko, një studiuese postdoktorale në Qendrën e Stanfordit për Etikën Biomjekësore, e cila nuk ishte e përfshirë në studim, kërkoi kujdes në zbatimin e gjetjeve të saj në shkencën e mjekësisë ligjore.

Ne kemi parë tashmë shumë shembuj se si algoritmet ekzistuese të fytyrës janë përdorur për të përforcuar paragjykimet ekzistuese racore në gjëra të tilla si strehimi dhe rekrutimi i punës dhe profilizimi kriminal,” tha Martschenko, duke shtuar se studimi “ngre shumë konsiderata“.

Pavarësisht nga rreziqet e mundshme të lidhjes së pamjes së njerëzve me ADN-në ose sjelljen e tyre, Malone dhe Chasen thanë se projekti i ngjashëm me to, dhe njohuria se ne të gjithë mund të kishim një binjak të fshehtë, ishte një mjet për t’i bashkuar njerëzit. Të dy kanë mbetur miq për 25 vjet; kur Chasen u martua javën e kaluar, Malone ishte personi i parë që ai thirri. Ndërsa jo të gjithë njerëzit me ADN të ngjashme e ndajnë këtë lidhje, Malone tha se ai e shihte projektin fotografik të Brunelle si “një mënyrë tjetër për të na lidhur të gjithëve brenda racës njerëzore“.

Burimi: The New York Times
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here