Euro ra nën barazinë me dollarin. Cili është ndikimi?

Euro ka rënë nën barazinë me dollarin, duke u zhytur në nivelin më të ulët në 20 vjet dhe duke i dhënë fund kursit të këmbimit një-me-një me monedhën amerikane.

Është një pengesë psikologjike në tregje. Por psikologjia është e rëndësishme dhe rënia e euros nënvizon parandjenjën në 19 vendet evropiane që përdorin monedhën ndërsa luftojnë me një krizë energjetike të shkaktuar nga lufta e Rusisë në Ukrainë.

Ja pse po ndodh rënia e euros dhe çfarë ndikimi mund të ketë:

Çfarë do të thotë pariteti euro dhe dollar?

Kjo do të thotë se monedhat evropiane dhe amerikane vlejnë të njëjtën shumë. Ndërsa ndryshon vazhdimisht, euro ka rënë pak nën vlerën prej 1 dollarë këtë javë.

Kursi i këmbimit të një monedhe mund të jetë një verdikt për perspektivat ekonomike dhe ato të Evropës janë zbehur. Pritjet që ekonomia do të shihte një rimëkëmbje pasi të rikthehej nga pandemia COVID-19 janë zëvendësuar nga parashikimet e recesionit.

Më shumë se çdo gjë, fajin e kanë çmimet e larta të energjisë dhe inflacioni rekord. Evropa është shumë më e varur nga nafta dhe gazi natyror rus sesa SHBA-ja për të mbajtur industrinë të zhurmshme dhe për të prodhuar energji elektrike. Frika se lufta në Ukrainë do të çojë në një humbje të naftës ruse në tregjet globale ka rritur çmimet e naftës. Dhe Rusia ka shkurtuar furnizimet me gaz natyror për Bashkimin Evropian, të cilin liderët e BE-së e përshkruan si hakmarrje për sanksionet dhe dërgesat e armëve në Ukrainë.

Çmimet e energjisë kanë çuar inflacionin e eurozonës në një rekord prej 8.9% në korrik, duke i bërë më të shtrenjta artikujt, nga sendet ushqimore te faturat e shërbimeve. Ata gjithashtu kanë ngritur frikën për qeveritë që kanë nevojë të racionojnë gazin natyror për industri si çeliku, prodhimi i qelqit dhe bujqësia nëse Rusia redukton më tej ose mbyll plotësisht rubinetat e gazit.

Ndjenja e dënimit u rrit pasi Rusia uli flukset përmes gazsjellësit Nord Stream 1 në Gjermani në 20% të kapacitetit dhe tha se do ta mbyllte atë për tre ditë javën e ardhshme për “mirëmbajtje rutinë” në një stacion kompresori.

Çmimet e gazit natyror në standardin TTF të Evropës janë rritur në nivele rekord mes furnizimeve në rënie, frikës për ndërprerje të mëtejshme dhe kërkesës së fortë.

Nëse mendoni se euro në barazi është e lirë, mendoni përsëri,” shkroi në Twitter të hënën Robin Brooks, kryeekonomist në grupin tregtar bankar të Institutit të Financave Ndërkombëtare. “Prodhimi gjerman humbi aksesin në energjinë e lirë ruse dhe rrjedhimisht avantazhin e tij konkurrues.”

Recesioni global po vjen,” tha ai në një postim të dytë në Twitter.

Kur ishte hera e fundit që euro ishte i barabartë me dollarin? 

Euro u vlerësua për herë të fundit nën 1 dollarë më 15 korrik 2002.

Monedha evropiane arriti nivelin më të lartë të të gjitha kohërave prej 1,18 dollarësh menjëherë pas lançimit të saj më 1 janar 1999, por më pas filloi një rënie e gjatë, duke rënë në shenjën e 1 dollarëve në shkurt 2000 dhe duke arritur një rekord të ulët prej 82,30 cent në tetor 2000. U ngrit mbi barazinë në vitin 2002 pasi deficitet e mëdha tregtare dhe skandalet e kontabilitetit në Wall Street rëndonin dollarin.

Atëherë, ashtu si tani, ajo që duket të jetë një histori e euros është gjithashtu në shumë mënyra një histori e dollarit. Kjo për shkak se dollari amerikan është ende monedha dominuese në botë për tregtinë dhe rezervat e bankave qendrore. Dhe dollari ka arritur nivelet më të larta të 20 viteve ndaj monedhave të partnerëve të tij kryesorë tregtarë, jo vetëm ndaj euros.

Dollari po përfiton gjithashtu nga statusi i tij si një strehë e sigurt për investitorët në kohë pasigurie.

Pse po bie euro? 

Shumë analistë ia atribuojnë rënien pritjeve për rritje të shpejtë të normave të interesit nga Rezerva Federale e SHBA-së për të luftuar inflacionin në nivelet më të larta të 40 viteve.

Ndërsa Fed rrit normat e interesit, normat e investimeve me interes priren gjithashtu të rriten. Nëse Fed rrit normat më shumë se Banka Qendrore Evropiane, kthimet më të larta të interesit do të tërheqin paratë e investitorëve nga euro në investime në dollarë. Këta investitorë do të duhet të shesin euro dhe të blejnë dollarë për të blerë ato prona. Kjo e çon euron poshtë dhe dollarin lart.

Muajin e kaluar, BQE rriti normat e interesit për herë të parë në 11 vjet me një gjysmë përqindjeje më të madhe se sa pritej. Pritet të ketë një tjetër rritje në shtator. Por nëse ekonomia zhytet në recesion, kjo mund të ndalojë serinë e rritjes së normave të BQE-së.

Ndërkohë, ekonomia e SHBA-së duket më e fuqishme, që do të thotë se Fed mund të vazhdojë të shtrëngohet – dhe të zgjerojë hendekun e normave.

Kush fiton?

Turistët amerikanë në Evropë do të gjejnë fatura hotelesh dhe restorantesh dhe bileta më të lira. Euroja më e dobët mund t’i bëjë mallrat e eksportit evropian më konkurrues për nga çmimi në Shtetet e Bashkuara. SHBA dhe BE janë partnerë kryesorë tregtarë, kështu që ndryshimi i kursit të këmbimit do të vihet re.

Në SHBA, një dollar më i fortë do të thotë çmime më të ulëta për mallrat e importuara – nga makinat dhe kompjuterët te lodrat dhe pajisjet mjekësore – të cilat mund të ndihmojnë në zbutjen e inflacionit.

Kush humbet?

Kompanitë amerikane që bëjnë shumë biznes në Evropë do të shohin që të ardhurat nga ato biznese tkurren kur dhe nëse i kthejnë ato fitime në SHBA. Nëse fitimet nga euro mbeten në Evropë për të mbuluar kostot atje, kursi i këmbimit bëhet më pak problematik.

Një shqetësim kryesor për SHBA-në është se një dollar më i fortë i bën produktet e prodhuara në SHBA më të shtrenjta në tregjet jashtë shtetit, duke zgjeruar deficitin tregtar dhe duke ulur prodhimin ekonomik, ndërkohë që u jep produkteve të huaja një avantazh çmimi në Shtetet e Bashkuara.

Një euro më e dobët mund të jetë një dhimbje koke për Bankën Qendrore Evropiane, sepse mund të nënkuptojë çmime më të larta për mallrat e importuara, veçanërisht naftën, e cila ka një çmim në dollarë. BQE-ja tashmë po tërhiqet në drejtime të ndryshme: po rrit normat e interesit, ilaçi tipik për inflacionin, por normat më të larta gjithashtu mund të ngadalësojnë rritjen ekonomike.

Burimi: ABC News
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here