Bali regjistroi vetëm 45 turistë gjatë 2021. Mbase e ardhmja e udhëtimeve është më pak ekzotike

Më pak turistë perëndimorë duket se duan të kenë përvoja sfiduese.

Bota po hyn në një epokë të re në të cilën udhëtimet ekzotike janë më shumë për një elitë udhëtimi sesa për një elitë me para.

Udhëtimi ndërkombëtar po rimëkëmbet në vende “thelbësore” (të paktën për amerikanët) si Meksika, Londra apo Dublini. Por njerëzit janë më pak të prirur për të shkuar më larg. “Udhëtimi komfort” – me të cilin nënkuptohen jo vetëm hotelet e këndshme, por mjediset e njohura – do të jetë në rregull. “Udhëtimi sfidues” – që përfshin jo vetëm vende të largëta, por edhe përvoja të reja, të pa provuara më parë – po përballet me një të ardhme më të pasigurt.Disa udhërrëfyes thonë se nuk kanë punuar me asnjë turist të huaj për më shumë se dy vjet. Kinezët, udhëtarët më të shpeshtë në botë, reduktuan udhëtimet e tyre ndërkombëtare me 95% në vitin 2021. Ose konsideroni ishullin e Balit, i cili është padyshim luksoz, por gjithsesi, për shumë perëndimorë, ekzotik. Më parë ishte një destinacion kryesor turistik për amerikanët e veriut, evropianët dhe aziatikët, me 6.3 milionë vizitorë të huaj në kulmin e tij para pandemisë. Në të gjithë vitin 2021, ai regjistroi vetëm 45 vizitorë të huaj – dhe vlerësimet janë se ishullit do t’i duhen 10 vjet për t’u rikuperuar në nivelet e mëparshme.

Një mundësi është që turizmi ndërkombëtar së shpejti të kthehet në përbërjen e tij të vitit 2019, pasi njerëzit kapërcejnë frenimet e tyre dhe shqetësohen më pak për rrezikun e Covid.

Udhëtimet e brendshme në SHBA tashmë është rimëkëmbur. Rezervimet për parqet kombëtare të SHBA-së janë të vështira për t’u marrë dhe Virxhinia Perëndimore dhe Maine po shijojnë një prosperitet të ri. Shumica e njerëzve fluturojnë dhe ecin nëpër aeroporte pa maska, një shenjë e njëfarë rehatie me rrezikun bazë Covid. Dhe Londra, Dublini dhe Oaxaca kishin shumë vizitorë të Amerikës së Veriut. Njerëzit duket se janë në gjendje të kënaqin dëshirat e tyre për udhëtim pa shkuar shumë larg ose pa marrë shumë shanse.

Një problem tjetër është se pjesë të konsiderueshme të Azisë ende nuk janë kthyer në normalitet. Kina po ndjek një politikë “Zero Covid” dhe karantinat po dekurajojnë vizitorët e huaj. Japonia ende nuk është e hapur për vizitorët e huaj të pashoqëruar, me maska të nevojshme në natyrë. Ndërsa këto kufizime përfundimisht do të kalojnë, njerëzit po e heqin zakonin e të menduarit të Azisë si një destinacion kryesor turistik.

Kur njerëzit detyrohen të përshtaten, siç ndodhi në kohët e pikut të pandemisë, ata mësojnë gjëra të reja. Ajo që shumë amerikanë dhe perëndimorë kanë mësuar është se ata gëzojnë “udhëtime komforti” po aq, nëse jo më shumë se “udhëtimet sfiduese“. Shumë zakone të reja do të mbeten. Sidomos me udhëtimet në grup, preferencat e udhëtarëve të rehatisë do të priren të fitojnë në zgjedhjen e një destinacioni.

Një e vërtetë pak për të ardhur keq është se shumë njerëzve nuk u pëlqen shumë udhëtimi sfidues, i cili mund të jetë stresues, pothuajse si puna. Kur presionet sociale dhe grupore për ta bërë këtë hiqen ose pakësohen, udhëtimi sfidues ka të ngjarë të bjerë, megjithëse sfida e vështirë e udhëtarëve do të mbetet dhe ndoshta edhe do të zgjerojë ambiciet e tyre.

E ardhmja për udhëtimet sfiduese, pra, mund të jetë që të bëhet më pak popullor dhe më intensiv. Në këtë kuptim, mund të kthehet në një epokë më të hershme udhëtimi, ku rreziku dhe vështirësitë ishin gjithnjë të pranishme dhe surprizat ishin të shpeshta.

Në këtë botë të rishfaqjes së udhëtimeve ekzotike, do të ketë më pak nxitje për ta bërë gjithçka të rehatshme dhe të lehtë. Udhëtarët që kërkojnë të vërtetën ekzotike do të gjejnë mundësi të reja dhe çmimet do të qëndrojnë të ulëta ose ndoshta do të bien më tej. Infrastruktura turistike përreth do të ketë më pak gjasa të evoluojë drejt njohjes. Nëse jeni një udhëtar sfidues, ndoshta vendi juaj i preferuar ka më pak gjasa të shkatërrohet.

Burimi: Bloomberg
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here