Katër blerës evropianë të gazit bënë pagesën në rubla

Një person i afërt me Gazprom thotë se 10 blerës hapën llogari në rubla

Nuk do të ketë më ndërprerje deri në pagesën e ardhshme me rubla që do të kryhet në maj

Katër blerës evropianë të gazit kanë paguar tashmë për furnizimet në rubla, siç kërkoi Presidenti Vladimir Putin, sipas një personi të afërt me gjigantin rus të gazit Gazprom PJSC.

Edhe nëse blerësit e tjerë refuzojnë kushtet e Kremlinit, më shumë ndërprerje pas ndalimit të flukseve të gazit në Poloni dhe Bullgari të mërkurën nuk ka të ngjarë deri në gjysmën e dytë të majit kur duhet të paguhen pagesat e ardhshme, tha personi, duke folur në kushte anonimiteti.

Dhjetë kompani evropiane kanë hapur tashmë llogaritë në Gazprombank të nevojshme për të përmbushur kërkesat e pagesave të Rusisë, tha personi.

Furnizimet për Poloninë dhe Bullgarinë u ndërprenë pasi ata refuzuan mekanizmin e propozuar të Gazprom për pagesat me rubla, për të cilin gjigandi i gazit thotë se nuk shkel sanksionet e Bashkimit Evropian, sipas personit. Rusia furnizon me gaz përmes tubacioneve 23 vende evropiane.

Pasi BE-ja vendosi sanksione ndaj Rusisë për pushtimin e saj në Ukrainë, Moska kërkoi që ajo të paguhej në rubla për dërgesat duke filluar nga 1 prilli. Por blloku u tha vendeve anëtare se mekanizmi i propozuar nga Kremlini, i cili kërkonte hapjen e llogarive në euro dhe rubla me shtetin- Gazprombank e kontrolluar, do të shkelte sanksionet.

Burimi: Bloomberg
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here