Kërkimi i fundit i Stephen Hawking parashikon fundin e universit

Ai sugjeroi kontrollimin e universeve paralele.
Vetëm dy javë para vdekjes së tij, fizikani i njohur Stephen Hawking paraqiti një punim kërkimor që sugjeron universet paralele dhe parashikon fundin e këtij universi.
Hawking dhe bashkëautori i tij Thomas Hertog botuan kërkimin e tyre duke detajuar se si shkencëtarët mund të jenë gjithashtu në gjendje të zbulojnë universe të tjerë duke përdorur një anije kozmike. Sipas Hertog, Hawking e përfundoi shkrimin e kërkimit nga shtrati i tij i vdekjes, duke lënë pas një trashëgimi të fundit që është e denjë për çmimin Nobel. “Ai është nominuar shpesh për Nobelin dhe duhet ta kishte fituar atë. Tani ai nuk do mundet kurrë”, tha Hertog për Sunday Times.Duke përdorur “teorinë e tij pa kufi” që ai shpiku me fizikanin James Hartle, Hawking përshkruan se si Toka u krijua gjatë Big Bengut. Teoria e tij argumenton se fenomeni i Big Bengut u shoqërua nga disa “Big Bangs”, dhe kështu janë krijuar universe të shumta.

Megjithëse konsiderohet e pamundur të matet multiversi, punimi përfundimtar i Hawking hulumtoi se si këto universe mund të gjenden duke përdorur një sondë në një anije kozmike.Hertog tha se Hawking u frymëzua për të shkruar letrën sepse të dy donin t’i jepnin konceptit të multiversit një “kornizë shkencore të testueshme“. Teoria e inflacionit, ku universi u zgjerua në mënyrë eksponenciale pas Big Bengut dhe më pas vazhdoi të zgjerohej me një ritëm më të ngadaltë, konsiderohet ende e pamundur për t’u testuar. Por punimi përfundimtar i Hawking ofron një teori që mund të testohet, duke e bërë atë një ndryshim themelor në mënyrën se si koncepti i multiversit mund të trajtohet.

Por ndoshta aspekti më i diskutueshëm i letrës së Hawking është parashikimi i tij se si do të përfundojë ky univers. Hawking tha se ky univers përfundimisht do të zbehet në errësirë, njësoj si një yll që i mbaron energjia. Teoria nuk është e preferuar nga disa kozmologë dhe mori komente të përziera nga kolegët.

Megjithatë, kjo nuk e ndaloi kurrë Hawking që të paktën të paralajmëronte njerëzit për fatin e universit. Hawking gjatë një fjalimi në Festivalin Starmus sugjeroi që njerëzit të gjenin një mënyrë për të lëvizur nga ky planet para se të ishte tepër vonë.

Ne po na mbaron hapësira dhe i vetmi vend ku mund të shkojmë janë botët e tjera,” tha Hawking. “Është koha për të eksploruar sisteme të tjera diellore. Përhapja mund të jetë e vetmja gjë që na shpëton nga vetja”.
Burimi: Inverse
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here