Konsumimi i mishit të kuq dy herë në javë rrit rrezikun e diabetit të tipit 2

Një studim i fundit nga Universiteti i Harvardit sugjeron se konsumimi i mishit të kuq vetëm dy herë në javë mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2. Hulumtimi, i bazuar në të dhënat shëndetësore nga mbi 216,000 pjesëmarrës mbi 36 vjet, zbulon një rrezik 62% më të lartë të diabetit të tipit 2 tek ata që konsumonin më shumë mish të kuq krahasuar me ata që hanin më pak.

Studimi thekson rëndësinë e zëvendësimit të mishit të kuq me burime proteinash me bazë bimore si arrat dhe bishtajoret, duke treguar një rrezik potencial 30% më të ulët të diabetit kur bëni këtë ndryshim diete.

Diabeti i tipit 2 është një shqetësim global shëndetësor në rritje të shpejtë, me mbi 400 milionë raste të diagnostikuara dhe një numër të konsiderueshëm ende të pazbuluar. Hulumtimi, i publikuar në American Journal of Clinical Nutrition, vendos një lidhje më të qartë midis konsumit të mishit të kuq dhe rrezikut të diabetit.

Çdo porcion shtesë ditor i mishit të kuq të përpunuar shoqërohej me një shans 46% më të lartë, ndërsa mishi i kuq i papërpunuar tregoi një rrezik 24% më të madh. Gjetjet përputhen me udhëzimet dietike që rekomandojnë kufizimin e mishit të kuq të përpunuar dhe të papërpunuar.

Autori i lartë i studimit, profesor Walter Willett, sugjeron se kufizimi i konsumit të mishit të kuq në rreth një racion në javë mund të jetë një qasje e arsyeshme për individët që kërkojnë të optimizojnë shëndetin e tyre.

Për më tepër, hulumtimi nxjerr në pah përfitimet e mundshme mjedisore të zëvendësimit të mishit të kuq me proteina me bazë bimore, duke kontribuar në reduktimin e emetimeve të gazeve serrë dhe adresimin e ndryshimeve klimatike.

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here