Ju dhemb koka kur pini verë të kuqe? Ja arsyeja pse

Studiuesit në Universitetin e Kalifornisë mund të kenë zbardhur misterin pse disa individë përjetojnë dhimbje koke pasi konsumojnë qoftë edhe një gotë të vogël verë të kuqe, një fenomen që nuk vërehet me pijet e tjera alkoolike. Studimi i tyre tregon për një përbërës në rrushin e kuq, një antioksidant i quajtur kuercetin, si fajtori i mundshëm.

Nivelet e kuercetinës janë më të larta në verërat e kuqe me cilësi të lartë nga rrushi i ekspozuar në diell, si ato nga Lugina e Napa-s, duke i bërë ato më të prirura të shkaktojnë dhimbje koke tek individët e ndjeshëm.

Ndërsa ekziston një skepticizëm, me ekspertët që propozojnë shpjegime alternative si aditivët në verërat e kuqe më të lira, studimi ofron një perspektivë unike mbi ndikimin e cilësisë së rrushit në ndjeshmërinë ndaj dhimbjes së kokës.

Teoritë e mëparshme përqendroheshin rreth përmbajtjes së sulfiteve dhe histaminës, por provat për këto që shkaktojnë dhimbje koke mbeten të paqarta. Studimi sugjeron një lidhje midis kuercetinës dhe një gjeni që ndikon në metabolizmin e alkoolit, duke ofruar një rrugë të mundshme për të kuptuar dhimbjet e kokës nga vera e kuqe.

Studiuesit theksojnë nevojën për studime të mëtejshme për të vërtetuar gjetjet e tyre te njerëzit. Eksperimentet e propozuara përfshijnë dhënien e suplementeve të kuercetinës për vullnetarët e prirur ndaj dhimbjeve të kokës nga vera e kuqe ndërsa monitorohen reagimet e tyre.

Studimi hedh dritë mbi një mister mijëravjeçar, duke ofruar shpresë për të kuptuar më mirë dhe menaxhuar dhimbjet e kokës të shkaktuara nga vera e kuqe.

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here