Kuzhinierët robotë të ushqimit të shpejtë kushtojnë më pak se gjysma e një punonjësi

Nala Robotics ka lançuar një robot që gatuan ushqim të shpejtë që thotë se mund të skuqë krahë pule, patate të skuqura dhe ushqime të tjera, t’i marinojë dhe t’i shërbejë të gjitha në pjatë në mënyrë autonome. Quhet “The Wingman” dhe mund të merret me qira për 2,999 dollarë në muaj.

Ajay Sunkara, CEO i Nala Robotics, tha në një deklaratë, “Wingman është roboti ynë më i fundit për të ndihmuar restorantet dhe ofruesit e tjerë të ushqimit të rrisin efikasitetin në kuzhina dhe prodhimin masiv, duke reduktuar potencialin për kontaminim.” Nuk është sekret që krahët e pulës janë një zgjedhje ushqimore shumë e popullarizuar në SHBA dhe në mbarë botën, të përgatitura në një shumëllojshmëri stilesh dhe kuzhinash. Këtu teknologjia jonë bëhet thelbësore, ku ne mund të krijojmë një sërë pjatash të pafundme, si dhe të plotësojë kërkesën e lartë të konsumatorëve pasi mungesa e fuqisë punëtore vazhdon të sfidojë industrinë në mbarë botën.

Sipas Nala, Wingman mund të gatuajë disa ushqime të ndryshme në të njëjtën kohë dhe t’i marinojë ndryshe. Mund t’i nxjerrë ushqimet nga ngrirja, t’i skuqë ato, t’i marinojë dhe t’i përgatisë për servirje.

Wingman i bashkohet robotëve të ngjashëm Flippy nga Miso Robotics që White Castle bleu kohët e fundit për 100 vendndodhjet e saj dhe robotët e tjerë të kuzhinës që automatizojnë përpunimin, gatimin dhe prezantimin e ushqimit, veçanërisht në mjediset e ushqimit të shpejtë. Me kalimin e kohës rezultati mund të jetë restorante të ushqimit të shpejtë që kërkojnë shumë pak punëtorë njerëzorë.

Nala Robotics thotë, “Me funksionalitetin e tij të integruar të pastër në vend, The Wingman përdor inteligjencën artificiale dhe kamerat dhe sistemet e shikimit me performancë të lartë për të përmirësuar ndjeshëm efikasitetin për skuqjen e thellë me volum të lartë. ”

Me 3000 dollarë në muaj, Wingman është tashmë më i lirë se një punëtor njerëzor. Në fakt, mjaft lirë.

Edhe pse paga për orë e një punonjësi njerëzor është 7 dollarë në orë, Wingman u kursen pronarëve të restoranteve 20% në kostot e punës. Megjithatë, me mungesën aktuale të punëtorëve, shumë restorante të ushqimit të shpejtë që po përpiqen të mbajnë hapin me punëtorët zbulojnë se po paguajnë 15 dollarë në orë. Dhe një ligj i ri i nënshkruar nga Guvernatori i Kalifornisë Gavin Newsom këtë muaj do të rrisë pagat e disa punonjësve të ushqimit të shpejtë në 22 dollarë në orë.

(Ia vlen të theksohet në një krahasim të përshtatur me inflacionin, paga minimale në fakt duhet të jetë mjaft e lartë.)

Me 22 dollarë në orë, Wingman do të kursejë 75% në pagë, duke supozuar 18 orë punë në ditë në një muaj mesatarisht 30-ditor. Natyrisht, restorantet që janë të hapura 24 orë në ditë do të kenë edhe më shumë kursime.

Që do të thotë, ndërsa robotët përmirësohen dhe njerëzit bëhen më të shtrenjtë, ne mund të përballemi me humbje masive të vendeve të punës. Sipas Byrosë së Statistikave të Punës, që nga maji 2021, kishte më shumë se tre milionë punëtorë që punonin në arkë dhe në pika të ushqimit të shpejtë në SHBA.

Rreth pesë ose shtatë vjet, do të filloni të shihni më shumë një kontejner transporti, duke ndryshuar plotësisht të gjithë industrinë dhe duke dëmtuar potencialisht modelin e ekskluzivitetit,” tha bashkëthemeluesi i Miso Robotics, Buck Jordan.

Tani vetëm tre deri në pesë vite larg.

Sigurisht, realiteti është se do t’ju duhen ende njerëz për të mbushur ngrirësin me ushqime, për të pastruar, transportuar ushqimin te klientët dhe për të menaxhuar pagesat. Përkrahësit e robotëve argumentojnë se kjo i liron njerëzit të bëjnë atë në të cilën janë më të mirët: detyra me vlerë të lartë si angazhimi me klientët.

Kjo ndoshta është e vërtetë, në një masë.

Por është gjithashtu e vërtetë se futja e gjithnjë e më shumë robotëve në punë në ushqimin e shpejtë dhe industri të tjera do të rezultojë në të paktën humbje afatshkurtra të vendeve të punës. Dhe programet e ri-trajnimit dhe rikualifikimit do të jenë të nevojshme për të ndihmuar njerëzit të marrin punë me vlerë të lartë.

Burimi: Forbes
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here