Studimi: Veganët dhe vegjetarianët janë në depresion dy herë më shpesh se ata që hanë mish

Hani perime jeshile dhe ndiheni të mërzitur?

Vegjetarianët përjetojnë episode depresive dy herë më shpesh sesa ata që hanë mish, sipas një studimi të ri nga studiues brazilianë të botuar në Journal of Affective Disorders.

Ekziston një “lidhje pozitive midis prevalencës së episodeve depresive dhe dietës pa mish”, thuhet në studim.

Shkencëtarët filluan të hetojnë lidhjen e mundshme midis një diete pa mish dhe depresionit tek të rriturit, duke anketuar 14,216 pjesëmarrës të moshës 35 deri në 74 vjeç gjatë gjashtë muajve. Ato u vlerësuan duke përdorur instrumentin e rishikuar në orarin e intervistave klinike, një mjet që përdoret për të diagnostikuar çrregullimet e zakonshme të shëndetit mendor. U zbulua se vegjetarianët kishin dyfishin e episodeve depresive se ata që hanin mish gjatë së njëjtës periudhë, edhe kur u morën parasysh variablat si pirja e duhanit, marrja e alkoolit, aktiviteti fizik dhe marrja e mikronutrientëve.

Episodet depresive janë më të përhapura tek individët që nuk hanë mish, pavarësisht nga faktorët socio-ekonomikë dhe të stilit të jetesës”, përfundoi studimi. “Mungesat e lëndëve ushqyese nuk e shpjegojnë këtë lidhje. Natyra e lidhjes mbetet e paqartë dhe nevojiten të dhëna gjatësore për të sqaruar marrëdhënien shkakësore.”

Një numër studimesh të tjera sugjerojnë një korrelacion të dallueshëm midis disponimit dhe ushqimit. Në vitin 2017, studiuesit panë dietat e njerëzve me simptoma të mëdha depresive dhe zbuluan se njerëzit me depresion që ndiqnin një dietë të pasur me drithëra të plota, proteina pa yndyrë, qumësht me pak yndyrë dhe ushqime bimore kishin katër herë më shumë gjasa të ishin në depresion sesa ata që hanin ushqime ultra të përpunuara.

Një studim tjetër, i botuar në vitin 2019, gjeti një korrelacion midis një diete mesdhetare me suplemente të vajit të peshkut dhe uljes së depresionit.

Ndërsa ngrënia e proteinave shtazore mund të lidhet me lumturinë, dietat me bazë bimore janë shoqëruar prej kohësh me një rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës.

Për mbrojtjen e shëndetit të zemrës, dieta juaj duhet të fokusohet në cilësinë e ushqimeve bimore,” Ambika Satija e Departamentit të Ushqyerjes në Harvard T.H. Shkolla e Shëndetit Publik tha në një raport të veçantë, sipas Harvard Health Publishing. Por kjo nuk do të thotë që ju duhet të hiqni dorë plotësisht nga bifteku dhe krahët e pulës.

Satija tha: “Është e mundur të përfitoni duke reduktuar konsumin e ushqimeve shtazore pa i eliminuar plotësisht ato nga dieta juaj”.

Burimi: The New York Post
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here