Ky gabim në komunikim mund të parashikojë divorcin

Studimi i ri i bazuar në vrojtimin e mbi 40,000 çifteve ka zbuluar një gabim komunikimi që parashikon divorcin me një saktësi të jashtëzakonshme prej 94%, duke hedhur dritë mbi çelësin e një marrëdhënieje të suksesshme përballë një norme marramendëse prej 40% të divorcit për martesat e para.

Studiuesi dhe terapisti i njohur i marrëdhënieve, John Gottman, Ph.D., së bashku me gruan e tij, psikologen Julie Gottman, Ph.D., bashkëthemeluan Institutin Gottman për të gërmuar në ndërlikimet e marrëdhënieve të qëndrueshme dhe për të ofruar njohuri mbi suksesin martesor.

Duke u mbështetur nga dekada kërkimi dhe vëzhgimi, Instituti Gottman ka identifikuar grackat e zakonshme që shpesh çojnë në divorc, duke arritur një shkallë mbresëlënëse saktësie prej 94% në parashikimin e gjasave të divorcit bazuar në sjelljen e mijëra çifteve.

Faktori vendimtar? Akti i thjeshtë i “kthimit drejt” njëri-tjetrit.

Kthimi drejt njëri-tjetrit përfshin përgjigjen dhe pranimin e ofertave të partnerit tuaj për lidhje, pavarësisht se sa të vogla ose në dukje të parëndësishme mund të jenë. Këto oferta shërbejnë si sinjale njohjeje, vërtetimi dhe vlerësimi brenda marrëdhënies.

Sipas Institutit Gottman, çiftet e lumtur angazhohen në kthimin drejt sjelljeve afërsisht 20 herë më shpesh sesa çiftet në ankth. Gjashtë vjet pas martesës, çiftet që mbetën së bashku demonstruan një model të qëndrueshëm të kthimit drejt njëri-tjetrit në 86% të rasteve, në kontrast të plotë me 33% të vërejtur mes çifteve që përfundimisht u divorcuan.

Për më tepër, Instituti Gottman thekson rëndësinë e përgjigjes ndaj këtyre ofertave, duke theksuar se humbja e një oferte mund të jetë më e dëmshme sesa refuzimi i drejtpërdrejtë. Dështimi për të pranuar një ofertë jo vetëm që shpërfill mesazhin themelor, por gjithashtu minon themelet e lidhjes brenda marrëdhënies.

Përveç rëndësisë së kthimit drejt njëri-tjetrit, Instituti Gottman identifikon katër stile negative të komunikimit, të referuara si Katër Kalorës, të cilët janë fuqimisht tregues i pakënaqësisë martesore dhe divorcit eventual: kritika, përbuzja, mbrojtja dhe gurëzimi.

Për t’iu kundërvënë këtyre modeleve shkatërruese të komunikimit, instituti këshillon çiftet që të komunikojnë hapur nevojat e tyre, të marrin përgjegjësi kur është e nevojshme dhe të ushqejnë dashuri dhe admirim për njëri-tjetrin. Veçanërisht, pengimi, i karakterizuar nga mosangazhimi ose shmangia, qëndron në kontrast të plotë me angazhimin aktiv të inkurajuar nga kthimi drejt sjelljeve.

Në thelb, çelësi i një marrëdhënieje të suksesshme nuk qëndron në gjestet madhështore apo shfaqjet e hollësishme të dashurisë, por në aktin e thjeshtë por të thellë të kthimit drejt njëri-tjetrit, duke demonstruar vëmendje, ndjeshmëri dhe gatishmëri për t’u lidhur në një nivel më të thellë. Kështu që, herën tjetër që partneri juaj ju bën një ftesë për të ndarë një moment ose përvojë, shfrytëzojeni mundësinë për t’u kthyer drejt tyre, duke nxitur një lidhje që i reziston provave të kohës dhe fatkeqësive.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here